Atelier, artist talk și prezentare Catherine Galasso (SUA) la ZonaD

credit Mimi Cave

credit Mimi Cave

artist talk: miercuri, 18 iunie, 19:00
atelier: vineri. 20 iunie, 19:00-22:00 și sîmbătă, 21 iunie, 15:00-19:00
[locație: ZonaD, București, str. Iulia Hașdeu nr. 3]
prezentare rezidență: luni, 23 iunie, 19:00-20:30

Coregrafa americană Catherine Galasso (New York) se află între 15-23 iunie într-o rezidență la ZonaD în cadrul căreia colaborează cu 3 performeri români – Bogdan Drăgănescu, Georgiana Dobre, Elena Copuzeanu. O prezentare informală a rezidenței va avea loc la ZonaD în 23 iunie, de la 19:00, sub titlul „A 9-a cădere a îngerilor rebeli”. Catherine Galasso lucrează într-un format colaborativ și folosește cercetarea bazată pe imagine pentru a construi spectacole interdisciplinare. Catherine are o istorie fascinantă. Copil crescut la repetițiile pieselor lui Bob Wilson, pentru care tatăl ei compunea muzica, cu un background în pictura și film, Catherine creează performance-uri impresionant de cinematografice. Urmărind un video al unor piese site-specific pe care le-a realizat rămîi uneori cu impresia că poate te uiți la un film straniu cu atmosfera de Fellini. În orice caz, privirii spectatorului, din orice punct se află, i se oferă o compoziție de cadre care functionează filmic, ca într-un vis. A 9-a cădere a îngerilor rebeli este un studiu care face parte dintr-o lucrare serială la care Catherine lucrează de cîțiva ani, pornind de la pictura lui Rubens cu acelasi titlu (Fall of the Rebel Angels).

În zilele de 20 iunie (19:00-22:00) și 21 iunie (15:00-19:00) Catherine Galasso susține de asemenea un atelier la ZonaD, în care va propune exerciții de mișcare și instrumente de compoziție pentru a genera un material coregrafic de grup. Participanții sînt invitați să improvizeze și să conducă la rîndul lor grupul, și se vor mișca, se vor juca, vor observa și vor învăța unul de la celălalt. Doritorii sînt invitați să se înscrie la atelier trimițînd scurt mesaj de interes și CV sau biografie, ambele în limba engleză, la adresa contact@e-motional.eu. Înscrierile sînt deschise pînă la atingerea unui grup de maximum 12 participanți. Donația de participare sugerată este de 40 lei, aceasta acoperind costurile de întreținere ale spațiului pe durata atelierului.

În perioada 14-29 iunie 2014, Catherine Galasso se află în rezidență la București și Cluj în cadrul Bursei Gabriela Tudor, program anual dedicat memoriei Gabrielei Tudor începînd din 2009. Ediția 2014 a Bursei este realizată de Fundația Gabriela Tudor într-un format de schimb româno-american, prima parte avînd loc în luna aprilie, cînd managerul cultural Nicoleta Braniște a fost în rezidență la New York, în cadrul unui program special organizat în în parteneriat cu Allyson Green și New York University/Tisch School for the Arts. Proiectul este co-finanțat prin Suitcase Fund al New York Live Arts, ca parte a Programului de Parteneriate Culturale pentru Europa Centrală și de Est, cu sprijinul Trust for Mutual Understanding.

Galasso susține de asemenea un artist talk în 18 iunie și va susține o prezentare și la Cluj, la Fabrica de Pensule, în 24 iunie, 18:30, organizată de Asociația ColectivA. Artist talk-ul și atelierul susținut de Catherine Galasso sînt organizate ca parte a evenimentelor studioului ZonaD în cadrul proiectului “E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Catherine Galasso este coregraf și artist media stabilit Brooklyn, New York. Din 2006, a creat cinci lucrări de dans interdisciplinare duraționale, precum și numeroase piese scurte pentru spații de dans, galerii și muzee. Ultima sa piesă, „Rebel Angels #8” a avut recent premiera la New York. Personaje idiosincrasice din viața reală sînt adesea sursele sale de inspirație, cum ar fi bărbatul care a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a fost lovit de fulger de șapte ori sau pionierii cinematografiei franceze, frații Lumière. Lucrările ei au fost prezentate la MoMA în San Francisco, la Biblioteca Națională a Franței în Paris, la Harvard University’s Carpenter Center, la Muzeul de Artă Contemporană din Santa Barbara, Joyce SoHo, Danspace Project, Dixon Place, Movement Research la Judson Church, BAX, Dance New Amsterdam și la SkenaUP Festival din Pristina, Kosovo. Stabilită în San Francisco între 2006-10, Galasso a avut o rezidență de trei ani la ODC Theater la invitația directorului artistic Rob Bailis. În această perioadă a fost primul coregraf contractat de San Francisco Film Society (2009) și cel mai tînăr căruia i s-a acordat Matching Commission de către San Francisco Foundation (2010). Piesa ei durațională “Bring On The Lumière!” a avut premiera la ODC în 2011 și a fost urmată de angajamente la Joyce SoHo și Cornell University, a fost nominalizată la Isadora Duncan Dance Award și este inclusă în Oxford Handbook of Screendance Studies. Printre rezidențele ei se numără Robert Wilson’s Watermill Center, Headlands Center for the Arts, LMCC Swing Space, Atlantic Center for the Arts, DNA și Chez Bushwick. Galasso s-a născut în New York și a crescut în Italia. Tatăl ei este Michael Galasso, premiatul compozitor pentru teatru, film și dans. Are un Bacalaureat European (BAC) cu o specializare în pictură de la Istituto Statale d’Arte din Veneția, Italia, și o diplomă de licență în film de la Cornell University. www.catherinegalasso.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *