Bursierii “Gabriela Tudor” 2019

Dintr-un număr total de 20 de candidaturi primite din Alba Iulia, București, Bacău, Cluj, Iași și Timișoara, comisia de selecție formată din Aurora Kiraly, Raluca Iacob și Cosmin Manolescu a decis ca bursa „Gabriela Tudor” să oferită în 2019 Ioanei Gonțea (București) și lui Alexandru Boca (Timișoara). Criteriile care au stat la baza selecției au fost calitatea dosarului de candidatură, proiectul propus și impactul bursei la nivelul dezvoltării profesionale a candidaților. Bursa îi este oferită Ioanei Gonțea pentru participarea la cursuri/ateliere de management cultural și pentru demararea unei structuri juridice care va sprijini funcționarea unei cooperative artistice, iar în cazul lui Alexandru Boca pentru susținerea modulului pedagogic Lapsus Laboratory, inițiat de spațiul Laspus din Timișoara, precum și pentru înființarea unui ONG cultural.

Ioana Gonțea este manager și producător cultural. În prezent coordonează proiectul The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow derulat în cadrul Programului Europa pentru Cetățeni – Memorie Europeană, oferit de Uniunea Europeană și colaborează cu revista de teatru și artele spectacolului Scena.ro în calitate de redactor și manager de proiect. De asemenea, este producătorul spectacolului Déracinés (Rupți din rădăcini), regia Bogdan Zamfir, prezentat la Paris și București în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019. „Bursa Gabriela Tudor în management cultural reprezintă un pas important în cariera mea pentru că îmi oferă șansa de a participa la o serie de workshop-uri prin care îmi voi diversifica cunoștințele profesionale. Totodată, bursa îmi oferă oportunitatea de a înființa o cooperativă artistică – FIR, o nouă structură în peisajul cultural românesc care să reunească profesioniști din industriile creative, cu focus pe artele spectacolului, aflați în orice punct al carierei lor. Cooperativa va ajuta la dezvoltarea proiectelor și activităților acestora, concentrându-se să ofere soluții pentru un mediu creativ-artistic independent performant.”

Alexandru Boca este artist multi-disciplinar și manager cultural cu interes spre artiști emergenți și proiecte noi, dorind să promoveze educația prin artă, gândirea critică, tehnologia și practicile relaționale. Este licențiat în fotografie, video și procesarea digitală a imaginii al Facultatea de Arte și Design din Timișoara (2013-2016) și are studii masterale de management cultural și curatorial absolvite la Université Paris 8 – Mediation d’art contemporain (2016-2017). În octombrie 2017 a înființat Lapsus – un spațiu de proiecte și laborator la Timișoara. „LAPSUS este laboratorul de care cred că are nevoie un environment emergent, eu fiind unul dintre artiștii unei generații noi care și-a asumat rolul de mediator, inițiator și organizator de proiecte. Aș vrea să creez un model de bune practici în medierea artei contemporane, studiind modul în care aceasta este comunicată, practicată, înțeleasă și gestionată. De 18 luni de când am început proiectul Lapsus, am analizat fenomene și scena culturală, asimilând informații și abilități care-mi permit să creez cadre pentru artiști, public și cercetători din diferite domenii, spre a facilita intersecția lor și a produce schimb de idei, concepte și practici. Văd bursa Gabriela Tudor ca un imbold și o încurajare de a-mi forma o practică de manager cultural și mai bine organizată, pentru generarea de proiecte interdisciplinare într-un context de laborator artistic practic și educativ, cu deschidere publică. Deoarece eu învăț din mers, acest sprijin contează enorm pentru dezvoltarea mea personală și pentru asigurarea continuității spațiului pe care-l administrez. Cu sprijinul bursei vom înființa un ONG pentru programul pedagogic Lapsus Laboratory, urmărind să încurajăm o relaționare mai deschisă/activă între artă contemporană și public.”

Bursele Gabriela Tudor au fost înființate în 2009 de Cosmin Manolescu & United Experts și au fost dedicate memoriei Gabrielei Tudor (1957-2009). Bursele din 2019 sunt oferite ca o componentă a programului #START dezvoltat în cadrul Platformei ZonaD, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *