Despre

Fundația Gabriela Tudor (cunoscută anterior sub numele de Fundația Proiect DCM) a fost înființată în 1997 de Cosmin Manolescu și Gabriela Tudor cu scopul de a promova și susține dezvoltarea dansului contemporan în România. De la începuturile sale, Fundația a lucrat pe patru niveluri principale de intervenție: dezvoltarea profesională a artiștilor și practicienilor din domeniul dansului contemporan (ateliere, rezidențe, traininguri, coaching); cercetare artistică, producție și prezentare de evenimente (spectacole, festivaluri, platforme); distribuția pieselor coregrafice în România și în străinătate și dezvoltarea publicului pentru spectacolul de dans contemporan (cursuri, ateliere, proiecte educaționale destinate publicului larg).

DANS.RO este prima platformă online a Fundației, cu un domeniu achiziționat în 1997 și lansat în 2000, trecînd de atunci prin mai multe etape pînă la reactivarea sa în 2018.

Între sutele de proiecte și evenimente organizate în cei peste 20 de ani de activitate, Fundația a fost co-fondator și co-organizator al Platformei Dansului Balcanic, a organizat 6 festivaluri naționale, 5 internaționale și 3 platforme ale dansului balcanic, peste 20 de rezidențe artistice care au implicat realizarea de spectacole și ateliere deschise profesioniștilor și publicului larg. În perioada 2013-2016 Fundația a organizat peste 40 de ateliere și cursuri de dans deschise publicului larg la București, Brașov, Cisnădioara, Cluj, Timișoara, la care au participat peste 200 de persoane, public tînar, persoane cu deficiențe locomotorii, adulți și copii.

Fundația Gabriela Tudor a fost implicată de asemenea într-o serie de programe de schimburi internaționale, în proiecte de training și cercetare, între care se numără „Movements on the Edge” (2001, 2002), „Terrains Fertiles” (2004), „Danse.Entre.Deux” (2007), „Migrant Body” (2006-2007), „Dans.Dialog (2008)”, „Moving Dialogue” (București-New York, 2010-2011), „E-MOTIONAL Bodies & Cities” (2011-2013, proiect finantat de UE, lider de proiect). În perioada 2013-2015 Fundația a derulat programul „E-Motional: rethinking dance” (program finantat de UE, lider de proiect), cu parteneri din Letonia, Portugalia și Luxemburg, și „Eastern Connection”, primul proiect de schimburi artistice româno-japoneze în domeniul dansului contemporan.

Fundația administrează deopotrivă proiectele companiei Paradis Serial, sub direcția artistică a coregrafului Cosmin Manolescu. În perioada 2011-2018, compania, al cărui nume se leagă de spectacolul „Paradis Serial” care i-a adus recunoașterea internațională (peste 50 de spectacole și 3 premii internaționale), a avut un număr de 10 premiere coregrafice și a prezentat peste 40 de spectacole la București, Bacău, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sf. Gheorghe, Sibiu, New York, Seoul, Stockholm, Plymouth, Riga, Amsterdam, Luxemburg, Seattle, iar Cosmin Manolescu a condus peste 30 ateliere de dans și programe de coaching și dezvoltare personala, deschise publicului larg și tinerilor dansatori sau actori.

În perioada iunie 2012 – decembrie 2014, Fundația a administrat și programat la București spațiul ZonaD – studio Paradis Serial, dedicat dansului și artelor contemporane, cu focus pe cercetare artistică și dezvoltare profesională, acesta mediind și facilitînd în același timp întîlnirea dintre artiști și publicul larg. După închiderea spațiului fizic, începînd cu 2015, ZonaD își continuă activitățile specifice ca o platformă mobilă de dans și artă contemporană în parteneriat cu alte organizații culturale din București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Cluj.

Fundația oferă anual sau bianual bursa în management cultural „Gabriela Tudor” unui manager cultural la început de drum. Fundația deține labelul de consultanță și coaching pentru sectorul cultural United Experts, fondat în 2007 de Gabriela Tudor cu sprijinul Programului Cultural Elvetian în România.

În 2017 Fundația a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru rezistență prin cultură și a aniversat oficial împlinirea a 20 de ani de activitate printr-o serie de evenimente speciale, o Gală Aniversară la Institutul Francez, ocazie cu care a fost lansată cartea „Revoluția Corpului: 20 de ani de dans contemporan” și filmul documentar „20 de ani” realizat de Veioza Arte, care poate fi vizionat mai jos pe platforma Vimeo a Fundației.