joi, 26 martie la 18.00
str. Căderea Bastiliei nr. 33 @ Fundația pentru o societate deschisă
Echipa proiectului Susține cultura în educație vă propune o întâlnire dedicată modurilor de valorificare a artei în predarea cu succes a materiilor școlare. Vom discuta despre diverse strategii didactice care sprijină atât experiența de învățare a elevului, cât și relația sa cu dascălul, ambele prin intermediul unui catalizator prea puțin valorificat în sistemul de învățământ de la noi: arta. Formatul întâlnirii încurajează cunoașterea și schimbul de informații și experiențe dintre participanți. Moderatorul întâlnirii este Maria Cosmina Dragomir, artist plastic și pedagog.
Discuția va avea loc joi, 26 martie la 18.00 la București la sediul Fundației pentru o societate deschisă din strada Căderea Bastiliei nr.33. Înscrierea este deschisă tuturor operatorilor culturali și artiștilor interesați să se implice în activități educaționale, precum și actorilor educaționali dornici de astfel de colaborări, în primul rând cadre didactice din învățământul preuniversitar. Vă rugăm să ne trimiteți până miercuri 25 martie numele dvs./al organizației dvs. pe adresa contact@culturaineducatie.ro pentru a confirma participarea.
Maria Cosmina Dragomir despre tema propusă:
Arta e o resursă incredibilă de energie, o cale de comunicare mai eficientă decât mijloacele formale.
Arta are rol proiectiv (îi putem utiliza calitatea de a se putea constitui într-un interviu, atunci când facem evaluări), e o componentă principală a fixării (orice conținut cognitiv poate fi reținut și înțeles prin defalcare, luând ”notițe” din realitate, desenând) și finalitatea actului de cercetare poate lua forma unei victorii estetice: din portofoliu poate face parte și o expoziție, o compoziție muzicală, un eseu, o carte de poezie, o piesă de teatru jucată de către copii, un spectacol de dans, o instalație artistică, un happening. Totul în strânsă legătură cu materii precum limba română și gramatica, matematica (fie ea geometrie, algebră sau trigonometrie), astronomia, fizica sau chimia, istoria, filosofia, geografia, biologia, ecologia, patrimoniul, limbile străine, educația moral-civică, educația fizică etc.
O artă se poate înțelege mai bine holist, în contextul celorlalte arte, pentru că ritmul, armonia se găsesc pretutindeni, de la prozodia poeziei la metafora matematicii. Să nu mai vorbim de atmosfera ideală de creat pentru concentrare, indiferent de conținuturile și competențele cerute: un ambient muzical bine ales, designul de interior potrivit tematicii sau sala unui muzeu vor favoriza performanța memoriei și a investiției de gândire.
Vom propune cât mai multe soluții concrete pentru cât mai multe materii școlare, în așa fel încât activitatea de învățare să se producă mai ușor și cu entuziasm, să nu se piardă impulsul de determinare, să fie prezentă mereu curiozitatea și satisfacția intimă a descoperirii.
Despre Maria Cosmina Dragomir
Cosmina este artist profesionist, licențiat în arte plastice și decorative, doctor al Universităţii de Artă Bucureşti (propunând o teză ce analizează arta contemporană comparativ cu arta ingenuă). Are 20 de ani de experiență în învățământ, ca profesor și formator. În prezent activează într-un grup informal de cercetare în domeniul educației estetice și a pedagogiei de artă, militând pentru soluții eficiente, performante, moderne asupra învățării.
Rolul participanților
Formatul întâlnirii va fi unul tip masă-rotundă, moderatorul oferind la început o intervenție punctuală cu rol informativ. Vom discuta, plecând de la experiențele fiecăruia dintre participanți, astfel încât la finalul întâlnirii nu veți pleca doar cu mai multe informații, ci și cu noi cunoștințe și posibili parteneri de lucru.
Follow-up întâlnire
Ulterior întâlnirii veți putea consulta pe site-ul http://culturaineducatie.ro/resurse-online/ diverse publicații, site-uri sau alte instrumente de învățare pe marginea temei propuse. Dacă doriți să contribuiți la dezvoltarea acestei bănci de resurse, vă rugăm să ne scrieți la contact@culturaineducatie.ro.
Despre proiect
Proiectul Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.
Proiectul este coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și realizat alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, Fundația pentru o societate deschisă și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agenda culturală pentru copii
www.culturaineducatie.ro / Facebook.com/culturaineducatie
Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Continutul acestui material nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.