PROGRAM detaliat. Festivalul E-Motional: corpuri și orașe în mișcare

INTRO PROGRAM

În perioada 12-14 aprilie are loc la București evenimentul final al proiectului E-Motional Bodies & Cities – “Festivalul E-Motional: corpuri și orașe în mișcare”, organizat deFundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, la Muzeul Național de Artă Contemporană și ZonaD – studio Paradis Serial.

În cadrul mini-festivalului vor avea loc o serie de vernisaje de instalații foto-video, evenimente și prezentări publice dedicate procesului de cercetare artistică E-Motional, spectacole de dans contemporan din România, Letonia, Cipru, și Turcia, dintre care două co-producții internaționale ale proiectului prezentate în premieră, precum și două mese rotunde dedicate proiectelor europene și colaborării artistice la nivel internațional. Festivalul aduce împreună peste 40 de artiști și profesioniști ai dansului participanți în program, invitați din țările proiectului – România, Irlanda, Letonia, Cipru, Marea Britanie, Turcia, precum și din Portugalia, Olanda, Japonia și SUA.

Festivalul este susținut financiar prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene și de către Fundația Culturala Europeană (Amsterdam) în cadrul proiectului E-MOTIONAL Bodies & Cities.

E-MOTIONAL este un proiect de Cosmin Manolescu și Ștefania Ferchedău.

Parteneri media: Șapte Seri, ArtAct magazine, Zeppelin, Tataia, Scena.ro, Modernism, ArtClue, România Pozitivă, Metropotam, Orașul meu

Cu sprijinul: Punctul de Contact Cultural al Romaniei, Ambasada Irlandei si Ambasada Ciprului in Romania

Detalii la contact@e-motional.euwww.e-motional.eu si zonadstudio.wordpress.com.


PROGRAM DETALIAT
[pe categorii de evenimente]

>> VERNISAJ E-MOTIONAL (deschidere oficială) <<


> Corpuri și orașe în mișcare [instalație foto-video]

12.04/ 18:00 – vernisaj & cocktail @ MNAC, et. 3
program vizitare & evenimente conexe @ MNAC, et. 3
13.04/ 10:00-20:00
13.04/ 18:00/ artist talk
14.04/ 10:00-20:00

Materiale de: Mary Wycherley & Frances Byrnes (IE), Souzana Fialas & Nicholas Shantos (CY), Gemma Riggs (UK), Aigars Sermuksh (LV), Daniela Pălimariu & Dan Băsu (RO), Laura Murphy (IE), Toms Grīnbergs (LV), și alții

Fundația Gabriela Tudor deschide oficial Festivalul cu vernisajul instalației ce documentează procesul de creație artistică din cadrul proiectului E-Motional Bodies & Cities, reunind materiale audio/foto/video realizate în România, Irlanda, Letonia, Cipru și Marea Britanie.  Cocktailul de deschidere este oferit de Ambasada Irlandei în România. Participă E.S. Dl. Ambasador Oliver Grogan.

FILME
Frames & Fragments, de Mary Wycherley (IE)
Illusions of Riga, de Aigars Sermuksh (LV)
– Chairs/ Boots/ Layers, de Gemma Riggs (UK)
Six short stories about…, de Vlaicu Golcea (RO)

***

> Continuum body [in the city] [instalație video]
deBogdana Pascal (RO)

vernisaj 12.04/ 19:00/ MNAC, et. 3
program vizitare & evenimente conexe @ MNAC, et. 3
13.04/ 10:00-20:00
13.04/ 18:00/ artist talk
14.04/ 10:00-20:00


În ultimii ani, cînd plec undeva în afara țării, nu mă pot detașa de o anumită practică: să analizez în ce măsură acel loc m-ar putea adopta, cît de repede mi-ar putea deveni familiar, ce mi-ar putea oferi, ce ar trebui să-i dau în schimb. Mi-e destul de clar că nu mă mai comport ca un turist, ci ca un cercetător atent, emoționat și pur subiectiv al vieții noi din jur, empatizînd cu ea. Și cum probabil multe dintre aceste gînduri nu m-ar fi preocupat dacă nu aș fi fost mamă, mi se pare aproape necesară analogia acestei integrări în viața unui oraș străin cu cea a unui copil care încearcă să își găsească locul într-o familie. Deseori auzim formula „țară de adopție”. În mod figurat, a adopta înseamnă și a îmbrățișa. Am căutat să văd cît de sincer un oraș poate îmbrățișa un străin, chiar și temporar, cît de potrivit îl poate trata, astfel încît să îi întîlnească așteptările și să îi asigure acel continuum pentru ca el să simtă că face parte din întreg.

***


>> PROCESS SHARING cercetare artistică <<

Cercetarea artistică interdisciplinară a reprezentat componenta principală a proiectului E-Motional Bodies & Cities. Două echipe artistice interdisciplinare au dezvoltat un proces colaborativ de explorare a relaţiei dintre corpul uman, contextul urban şi geopolitic şi noile tehnologii. Fiecare echipă este alcătuită din cinci artişti (din dans contemporan, arte vizuale și noile media), unul din fiecare ţară, care s-au întîlnit pe parcursul a trei rezidențe, în cîte trei țări fiecare – Irlanda și Cipru – pentru un grup, Letonia și Marea Britanie, pentru al doilea, și România pentru amîndouă.

Cele două grupuri se reunesc la București pentru o sesiune de lucru avînd ca temă politicile corpului. Artiștii lucrează în perioada 4-11 aprilie la studioul ZonaD și la Muzeul Național de Artă Contemporană, avînd oportunitatea de a explora Bucureștiul din diverse perspective. Rezidența de lucru se va încheia cu prezentari deschise publicului, formatul de process sharing permițînd o incursiune în practicile colaborative și performative diferite dezvoltate de cele două grupuri.

> Layers: Riga/ Londra/ București
12.04/ 19:30/ MNAC, et. 3, Medialab

Artiști: Mircea Ghinea (RO), Laura Murphy (IE), Kaspars Lielgalvis (LV), Alexis Vassiliou (CY), Gemma Riggs (UK)

> Keep walking: Dublin/ Limassol/ București
13.04/ 12:00/ ZonaD

Artiști: Mădălina Dan (RO), Fearghus Ó Conchúir (IE), Olga Zitluhina (LV),  Arianna Marcoulides (CY), Luke Pell (UK)

***

SPECTACOLE/ INSTALAȚII PERFORMATIVE


> ReVerbs (RO/TR, 2013)
[instalație performativă/ premieră]
13.04/ 16:00-18:00/ MNAC, et. 3, Medialab

De/cu: Özlem Alkış (TR) & Vlaicu Golcea (RO)
Video: Andrei Gâțu
Animație: Mihai Păcurar
Producție: Fundația Gabriela Tudor în cadrul E-Motional Bodies & Cities
Finanțatori: Programul Cultura 2007-2013 al UE, Centrul Național al Dansului București

“Un corp (s)cufundat într-o talpă este un mediu de propagare concentrică. Talpa lovește podeaua. Podeaua se dilată. Talpa lovește o șină de tren. Șina trepidează. Sunetele se difuzează prin centrii corporali care devin surse de rezonanță activ-afectivă. Corpul crește sub ochii noștri ca și cum ar fi un por auditiv.” – Mihaela Michailov

***


>
Unusual Suspects (CY, 2012) [spectacol]
13.04/ 20:00/ MNAC, et. 3, Medialab

Concept/ creație/ interpretare: Evie Demetriou
Consultant: Tabea Martin
Muzică live: Cristian Soleanu (saxofon) și Lucian Maxim (percuție)
Muzica: Yachts (Coco, Steel & Lovebomb), Tango Cancion (Gotan Project), Felino (electrotango), The Professor & La FilleDanse (Damien Rice)
Stilist: Kristia Michaelidou, Evie Demetriou
Trainer actorie: Myrsini Chrisohoidou
Trainer voce: Cathryn Robson
Design lumini: Alexander Jotovic
Producție: En drasi


Spectacolul explorează nevoia și dorința de un partener ideal și de o relație ideală și teama de a fi singur. În același timp, chestionează limita dintre performer și public, punînd la încercare structura spectacolului pentru a fi flexibilă spre a fi modificată prin intervenția publicului.

***

> Facts and truth about Latvian dance. LIVE! [showcase]
13.04/ 21:30/ MNAC, et.3, Medialab

Participă: Olga Zitluhina, Sintija Silina, Katrina Albuze, Kristine Vismane, Roberts Muciņš, Inta Balode

Cinci coregrafi (nu toți foarte tineri și nu toți femei) și un critic de dans (și nu unul dintre cei cărora le place baletul mai presus de orice) vor fi împreună pentru 60 de minute LIVE cu ambiția de a prezenta LIVE cum arată, cum se simte, ce chestionează și despre ce este dansul leton. Pentru a atinge acest scop vor prezenta fragmente din 3 piese diferite plus cîteva extrase împachetate și chestionate de acei membri ai echipei care nu vor prezenta ceva anume. Veniți și întîlniți LIVE artiștii letoni din dans și cereți-le adevărul!

– Good Enough (2013) / Coregrafia: Kristīne Vismane / Idee și direcție artistică: Andrejs Jarovojs/ Interpreți: Kristīne Vismane & Katrīna Albuže
Almost Like Bread (2012) / Coregrafia: Roberts Muciņš / Interpret: Roberts Muciņš
On A Hot Roof (2010) / Coregrafia: Sintija Silina / Creație de: Anatomy of Dance/ Interpret București: Sintija Silina

***

> Internal Façade (RO/IE, 2013) [instalație performativă/ premieră]
14.04/ 18:30/ MNAC, et.3, Medialab

Creație de: Laura Murphy (IE), Gemma Riggs (UK) & Mircea Ghinea (RO)

Interpreți: Laura Murphy, Mircea Ghinea
Video: Gemma Riggs
Univers sonor: Irene Buckley
Consultant: Mary Nunan
Producție: Fundația Gabriela Tudor, Dance Ireland & The Firkin Crane în cadrul E-Motional Bodies & Cities
Finanțatori: Programul Cultura 2007-2013 al UE, Fundația Culturală Europeană, Centrul Național al Dansului București
Internal Façade încadrează mișcările performerilor prin suprapunerea în timp real a performance-ului și a imaginii în mișcare, a ritmului și a duratei. Internal Façade este un proiect generat de cercetarea artistică desfășurată la Riga în septembrie 2012 în cadrul proiectului E-Motional Bodies & Cities.

***

> (anti) aging (RO, 2011) [spectacol]
14.04/ 20:00/ MNAC, et.3, Medialab

Concept, coregrafie, interpretare: Mădălina Dan, Mihaela Dancs
Design lumini: Cătălin Nicolescu
Manager și consultant artistic: Ștefania Ferchedău
Parteneri și finanțatori: Centrul Național al Dansului București, E-motional Bodies& Cities/ Fundația Gabriela Tudor, artsf
* Spectacolul conține nuditate

(anti) aging a fost creat din dorința de a fi reluat peste 30 de ani, în 2041. Mădălina Dan și Mihaela Dancs propun formatul sanatoriului creativ întru destindere, deconectare și confort psihic, savurarea plăcerii, vitalitate și voluptate, acceptarea serenă a prezentului, menajare și conservare pentru viitor.

***

>> FORUM E-MOTIONAL <<

> Europa Creativă [prezentare]
12.04 / 15:00 / MNAC, et. 3
Participă: Raluca Pop (expert invitat PCC), Bianca Floarea (expert PCC), Cosmin Manolescu (director executiv, Fundația Gabriela Tudor), Ioana Popescu (Muzeul Țăranului Român)
Partener: Punctul de Contact Cultural al României (PCC)

Prezentarea va surprinde principalele schimbări aduse de viitorul cadru de finanțare a proiectelor culturale europene prin Programul „Europa Creativă” (noi oportunități, noi priorități), oferind deopotrivă o perspectivă de ansamblu asupra participării operatorilor culturali din România la Programul Cultura (2007-2013).

Prezentarea se va desfășura în limba engleză. Participarea la eveniment este gratuită, pe bază de înscriere la adresele bianca.floarea@eurocult.ro sau contact@e-motional.eu. Mai multe detalii despre eveniment la Europa Creativa – prezentarea programului.


> Provocările colaborării artistice internaționale [masă rotundă]
14.04/ 11:00/ ZonaD


Participă:
Cosmin Manolescu (director executiv, Fundația Gabriela Tudor, București), Ghislaine Boddington (director de creație, body>data>space, Londra), Elisabetta Bisaro  (manager, program Dance Ireland, Dublin), Natasa Georgiou (director, Dance House Lemesos, Limassol), Carla Peterson (director artistic, New York Live Arts), Atsuko Hisano (director program, Saison Foundation, Tokyo), Alberto Magno Santos (director, Fabrica de Movimentos, Porto), Inta Balode (critic de dans, Riga).

Masa rotundă va pune în discuție diverse viziuni, abordări și problematici privind colaborarea artistică și implementarea proiectelor internaționale. Evenimentul este deschis artiștilor, managerilor și tuturor celor interesați de cooperarea internațională.

***

 

LOCAȚII

  • Muzeul Național de Artă Contemporană  (Str. Izvor 2-4, aripa E4, București/ Intrarea prin Calea 13 Septembrie), etajul 3, spațiu expozițional și Medialab
  • ZonaD – studio Paradis Serial (Str. Iulia Hașdeu nr 3, între Calea Griviței și Popa Tatu)


ACCESS EVENIMENTE
Intrarea la prezentări și spectacole se face pe baza unei donații sugerate de 10 lei/ eveniment. Cei interesați pot de asemenea rezerva un abonament-donație de acces la toate evenimentele, inclusiv cocktailul de deschidere, în valoare de 80 lei. Numărul acestor abonamente este limitat. Fondurile adunate din donații sînt destinate exclusiv acoperirii costurilor spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, administrat de Fundația Gabriela Tudor.

Detalii la contact@e-motional.euwww.e-motional.eu si zonadstudio.wordpress.com

Festivalul E-Motional este prezentat și co-organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Muzeul Național de Artă Contemporană, și susținut financiar prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, precum și de către Fundația Culturală Europeană din Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *