E-Motional: Bodies & Cities

E-MOTIONAL: Bodies & Cities (2011-2013) a fost un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesională în domeniul dansului contemporan, reunind artişti şi manageri din şase ţări europene – România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia.

Inițiat în 2010 și condus de Cosmin Manolescu și Ștefania Ferchedău, E-MOTIONAL a fost coordonat de Fundația Gabriela Tudor. Deși fusese și anterior inițiator și co-organizator în diverse proiecte de cooperare internaționale, cu E-MOTIONAL Fundația a devenit pentru prima dată lider al unui proiect european complex, cu parteneri numeroși din diverse țări. În timp ce a capitalizat și a dezvoltat relații profesionale anterioare, cu parteneri și artiști între care Laurie Uprichard (fost director al Dublin Dance Festival și al Dancespace New York), Olga Žitluhina (Letonia), Ghislaine Boddington (UK) sau Mustafa Kaplan (Turcia), proiectul s-a angajat într-o aventură ambițioasă care a implicat peste 150 de participanți din 6 țări.

Arhiva programului este disponibilă prin accesarea linkului la care se regăsește website-ul dedicat dans.ro/e-motional/2011-2013.

În perioada 2011-2013, proiectul a susținut conectat comunităţile artistice din țările participante printr-un program complex de cercetare artistică (17 artiști, 5 perioade de lucru), rezidențe ArtistNe(s)t (18 proiecte susținute, peste 30 de artiști participanți), granturi de mobilitate și networking (26 de vizite de explorare), bursele „Gabriela Tudor” în management cultural (13 beneficiari), ateliere de management cultural Motion Toolkit (2 sesiuni), schimburi de spectacole (15 evenimente), două coproducții și un festival/ forum de închidere a proiectului. Dezvoltarea profesională, deopotrivă a artiștilor și managerilor, a reprezentat un element cheie în viziunea proiectului.

Peste 40 de profesioniști din dans și domenii artistice conexe din România au beneficiat de diversele componente ale proiectului pe parcursul a doi ani. Prin dimensiunea sa și numărul de beneficiari, ca și prin capacitatea organizațională crescută de care au beneficiat organizațiile implicate, E-MOTIONAL s-a dovedit o investiție excelentă în oameni, întrucît a adus o vizibilitate mai largă scenei de dans contemporan din România la nivel internațional și a creat oportunități pentru dialog, schimburi artistice și difuzare. Proiectul a demarat într-un moment esențial, cînd susținerea pentru proiecte de colaborare artistică la nivel internațional și creații noi era redusă în România, ca urmare a pierderii spațiului Centrului Național al Dansului București (2011), împreună cu tăierea fondurilor ca rezultat al crizei economice.

“anti-aging” în cadrul festivalului E-Motional la MNAC, aprilie 2013

Artiștii români participanți au fost implicați în două spectacole rezultate din E-MOTIONAL, unul ca urmare a cercetării artistice de la Riga – „Layers” (de Laura Murphy, IE/ Gemma Riggs, UK/ și Mircea Ghinea, RO), și din rezidențe – „ReVerbs”, colaborarea dintre coregrafa Özlem Alkış din Turcia și muzicianul Vlaicu Golcea, în vreme ce „(anti) aging” de Mădălina Dan și Mihaela Dancs (tot rezultat al unei rezidențe) a devenit spectacolul românesc cel mai de succes în acea perioadă, bucurîndu-se de numeroase reprezentații.

Evenimentul final – „Festivalul E-Motional: corpuri și orașe în mișcare”, care a avut loc la ZonaD și Muzeul Național de Artă Contemporană între 12-14 aprilie 2013, a încercat să ofere o imagine a realizărilor proiectului, arătînd atît procesul artistic, cît și rezultatele acestuia, în fața unui public mai larg. Programul a inclus o instalație foto-video, prezentări, artist talks, spectacole și mese rotund, festivalul reuninind peste 30 de artiști participanți în proiect, alături de artiști și profesioniști ai dansului din țările proiectului, precum și din Portugalia, SUA și Japonia.

O realizare importantă a Fundației ca lider de proiect a fost deschiderea studioului ZonaD la București în 2012, în conexiune cu E-MOTIONAL, întrucît spațiul a început să găzduiască atît rezidențele, cît și un program variat și complex. În plus, colaborarea excelentă dintre partenerii români și letoni a generat continuarea E-MOTIONAL pînă în 2015, în timp ce impactul rezidențelor ArtistNe(s)t la nivel local în Bacău a transformat Centrul Cultural „George Apostu” în co-organizator pentru faza a doua a programului.

E-MOTIONAL Bodies & cities a fost realizat în parteneriat cu Dance Ireland și Dublin Dance Festival (Dublin, Irlanda), Asociația Coregrafilor Profesioniști din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru), body > data > space (Londra, Marea Britanie), și în asociere cu ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști / Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, Centrul Național al Dansului București și Muzeul Național de Artă Contemporană, Academia Irlandeză Internațională de Muzică și Dans, Universitatea din Limerick și The Firkin Crane (Irlanda), Totaldobže și Noass (Letonia), Watermans (Londra, Marea Britanie), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) și CATI – Asociația Artiștilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Proiectul a fost co-finanțat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene și a beneficiat de sprijin financiar de la Fundația Culturală Europeană din Amsterdam, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Dansului București, Ministerul Culturii și Cultelor.

foto Gemma Riggs, cercetare artistică Riga, 2012