Programul european E-Motional: rethinking dance (2013-2015) a inclus rezidențe artistice interdisciplinare, formate de cercetare, două co-producții internaționale cu participarea unor dansatori români și din țările partenere, prezentări de spectacole, turnee, cursuri și ateliere de dans, ateliere de scriere performativă, proiecții de filme și artist talks. Noul program E-Motional a căutat, sprijinit, produs, promovat şi prezentat proiecte inovatoare, care și-au propus să regîndească practicile artistice în dezvoltarea de noi conţinuturi artistice în domeniul dansului contemporan.
Arhiva programului poate fi consultată prin accesarea linkului la care se regăsește website-ul dedicat dans.ro/e-motional/2013-2015/.
Timp de 2 ani, etapa a doua a E-Motional a implicat și susținut artiști și profesioniști ai dansului din 23 de țări europene: România, Italia, Norvegia, Portugalia, Islanda, Irlanda, Letonia, Franța, Serbia, Luxemburg, Germania, Bulgaria, Lituania, Finlanda, Cipru, Olanda, Suedia, Spania, Elveția, Belgia, Polonia, Danemarca, Israel și SUA printr-un complex de activități care au inclus: Platforma de Reflecție (13 participanți, 2 rezidențe la Porto și București, 2 proiecte rezultate, 1 publicație), rezidențele E-Motional/ ArtistNe(s)t (13 proiecte susținute, aprox. 32 artiști și manageri participanți din 8 țări), MAP – sharing of processes/ ZonaD danslab (5 ediții, 16 proiecte, 53 artiști implicați), ateliere și discuții teoretice pentru profesioniști (1 masterclass, două conferințe), programarea spațiului ZonaD și Festivalul E-Motional (16 ateliere, 22 alte evenimente, aprox. 148 participanți), 2 co-producții europene și turneul acestora (8 artiști, 12 spectacole și evenimente conexe), prezentare de spectacole (18 evenimente). 391 participanți europeni au fost direct implicați în diversele activități ale programului.
Una din activitățile centrale ale proiectului a fost dezvoltarea unei practici transnaționale între organizațiile partenere și susținerea pentru crearea și turneul unor noi spectacole la nivel european. Pe baza ediției anterioare a E-Motional, România și Letonia au dezvoltat două noi proiecte artistice – „[Fragil]”, condus de coregraful Cosmin Manolescu și „Sing!”, condus de coregrafa Olga Zitluhina. 12 spectacole au fost prezentate cu aceste piese noi, 3 prezentări informale, 4 ateliere și sesiuni de coaching, 2 cursuri deschise amatorilor și 1 atelier-spectacol cu amatori a fost realizat în conexiune cu avanpremiera „[Fragil]”. Un showcase dedicat E-Motional a fost organizat în Luxemburg cu ocazia premierei „[Fragil]”, incluzînd o instalație foto-video, o masă rotundă și o conferință.
O altă componentă importantă a proiectului, inițiată de Ștefania Ferchedău, a fost atelierul de teorie „Performance și imaginație coregrafică” susținută de cunoscutul teoretician André Lepecki, de la New York University, Tisch School of the Arts, în mai 2015 la București, la care au participat artiști, curatori, critici și manageri din dans din România, Letonia, Bulgaria, Israel, Norvegia și Serbia. Cele 5 zile de atelier au fost construite în jurul conceptelor de performativitate, scor, corporealitate, lucruri, speculație și întuneric și a lucrărilor și spectacolelor realizate de Tatsumi Hijikata, Simone Forti, Helio Oiticica, Tino Sehgal, Mette Ingvartsen, Jérôme Bel, Xavier LeRoy, Tania Bruguera și Meg Stuart printre alții. De asemenea, în conexiune cu atelierul, André Lepecki a ținut o conferință „In the dark”. Ambele evenimente s-au bucurat de aprecierea participanților și a publicului și s-au imprimat ca un moment de referință pentru scena de dans de la București, care aștepta întîlnirea cu André Lepecki de mulți ani.
„E-Motional: rethinking dance” a fost creat şi condus de Fundaţia Gabriela Tudor (lider de program), în parteneriat cu Asociația Coregrafilor Profesioniști din Letonia/ Time to Dance Festival (Riga), Centrul Coregrafic Trois CL (Luxemburg), Fabrica de Movimentos/ Festival da Fabrica (Porto) și Centrul de Cultură „George Apostu” (Bacău), și în asociere cu şi Muzeul Naţional „George Enescu”(Bucureşti) și Fundația Bogliasco (Italia).
Dezvoltarea proiectului a întîmpinat și dificultăți majore. Prima a fost în 2014, cînd în urma unei campanii asumate de Fundație pentru deblocarea fondului de la Ministerul Culturii destinat co-finanțării proiectelor europene, Fundației i-a fost respins sprijinul pe proiect pe baza unei motivații strict birocratice (lipsa unor ștampile de conform cu originalul pe copia contractului european). Inițiasem atunci o campanie în care urma să menționăm în comunicările E-Motional că este un Proiect realizat fără susținerea Ministerului Culturii (făcînd apel la prima campanie de acest fel a Fundației, în 2002). Zgomotul făcut în spațiul public a deblocat fondul, dar nu și pentru Fundație, am fost atunci în situația de a suplimenta eforturile de strîngere de fonduri pentru co-finanțarea de 50% a proiectului. A doua situație dificilă a fost produsă de intrarea partenerului portughez Fabrica de Movimentos în incapacitatea de a realiza o parte din activitățile proiectului și de a finaliza plățile și co-finanțarea asumată conform contractului. În acest context, în 2015 Fundația Gabriela Tudor și ceilalți parteneri au fost nevoiți să preia realizarea activităților programate – prezentări de spectacole, formatul de rezidențe MAP și finalizarea Platformei de reflecție, inclusiv răspunderea financiară a acestora, însă acest lucru nu a putut împiedica la final o pierdere financiară importantă a co-organizatorilor ca urmare a situației create. Am învățat în acest fel în ce mod organizațiile de mici dimensiuni care își asumă riscul de a dezvolta proiecte europene de amploare se pot confrunta și cu un impact mai puțin plăcut și sănătos al eforturilor pe care le depun.
E-Motional 2 a fost realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene și a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, precum și în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, precum și prin donațiile generoase ale comunității din jurul Fundației Gabriela Tudor, în cadrul campaniei E-Motional final push up call în primăvara 2015.
Parteneri asociați în România au fost Centrul de Teatru Educațional Replika, Zeppelin, ODD, Modulab, Centrul Național al Dansului București, lorgean theatre, Academia ICON Arts.