Eastern Connection

Inițiat de Cosmin Manolescu, Eastern Connection a fost primul proiect de cooperare artistică în domeniul dansului contemporan între România și Japonia. Pe parcursul a 2 ani, în perioada 2013-2015, proiectul a reunit artiști, producători, organizatori de festivaluri și critici de dans din cele două țări, în încercarea de a conecta cele două scene artistice și a pune bazele unor colaborări și schimburi culturale de durată.

În perioada august-septembrie 2013, programul proiectului a inclus un atelier susținut de coregraful Zan Yamashita, deschis profesioniștilor român din dans contemporan, urmat de o rezidență de creație la ZonaD la care au participat coregrafii Mikiko Kawamura (Tokyo), Zan Yamashita (Kyoto), Cosmin Manolescu și Mihaela Dancs, concluzionată cu o prezentare informală.

La studioul ZonaD au avut loc prezentări ale artiștilor japonezi, conferințe susținute de criticii de dans Mihaela Michailov și Takao Norikoshi, iar la CNDB prezentarea spectacolului „(anti) aging” cu ocazia prezenței la București a invitaților japonezi. Proiectul a inclus de asemenea o platformă de reflecție destinată explorării posibilităților de colaborare artistică dintre România și Japonia, care a adus împreună artiștii și criticii de dans amintiți, alături de manageri, producători și organizatori de festivaluri din Japonia și România. Între aceștia s-a numărat Shinji Ono, director al Teatrului Aoyama (Tokyo) și producător al Trienalei de Dans de la Tokyo, unul dintre cele mai importante evenimente de dans din Japonia, Miki Braniște, director al festivalului Temps d’Images și al Asociației Colectiv A din Cluj, și Ștefania Ferchedău, producător artistic și managerul spațiului ZonaD.

Dezvoltarea unei colaborări artistice de grup a reprezentat pilonul Eastern Connection în 2014. Coregrafii Cosmin Manolescu și Zan Yamashita, alături de dansatoarea Mihaela Dancs și criticul/ scriitorul Takao Norikoshi au lucrat timp de o lună la dezvoltarea proiectului artistic început la București în toamna 2013. Rezidența artistică s-a derulat la Kinosaki și Tokyo și s-a încheiat cu o prezentare work in progress în zilele de 16 și 17 septembrie 2014 la Tokyo. Prezentarea a avut loc loc în cadrul festivalului Dance New Air organizat de partenerul principal al proiectului, Teatrul Aoyama din Tokyo.

Apoi, în 2015, Fundația Gabriela Tudor și platforma mobilă ZonaD au prezentat în perioada 24 octombrie – 13 noiembrie la București evenimentele finale prezentate sub forma unui showcase Eastern Connection care a inclus spectacole în premieră, proiecții de filme, un atelier de zmeie pentru copii, precum și prezentări și discuții cu publicul, găzduite de Centrul de Teatru Educațional Replika de Centrul Național al Dansului București, partener al proiectului.

Eastern Connection a fost organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Parteneri asociați în Japonia au fost Centrul Internațional de Artă din Kinosaki și Ambasada României din Tokyo.

Kim Itoh în Namaeganai de Zan Yamashita, 2015

Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, precum și în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, și a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român în 2014.

PROGRAM SHOWCASE 2015
24-25.10 | 10:00-13:00 | REPLIKA
Atelier pentru copii: Zmeul sau Ce este dansul contemporan? – introducere în dans contemporan pentru grupe de vîrstă 7-8 ani, 9-12 ani, condusă de Cosmin Manolescu

28.10 | 19:30 | CNDB
Spectacol (premieră): NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) [JP], direcția artistică: Zan Yamashita, performer: Kim Itoh

02.11 | 19:30 | CNDB
ZonaD lounge/ film: the body and the soul are one – seară dedicată coregrafului și dansatorului butoh Kazuo Ohno
– KAZUO OHNO (1995, r: Daniel Schmid, 14 min.) / – KAZUO OHNO at 86 Dances „Seimei” (1993, 15 min.)
– Beauty and Strength
(2001, Dance Videology, Kazuo Ohno Dance Studio, NHK, selecție, 95 min.)

10.11 | 19:30 | J’ai Bistrot
ZonaD lounge/ Talk: Prezentarea festivalului Dance New Air, Tokyo și discuție cu producătoarea Maki Miyakubo

12-13.11 | 19:30 | CNDB
Spectacol (premieră): the kite/ Zmeul sau Ce este dansul contemporan? [RO-JP], direcția artistică: Cosmin Manolescu, performeri: Zan Yamashita, Cosmin Manolescu. Acompaniat de premiera filmului documentar Ce este dansul contemporan, de Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu și discuție cu publicul în 13.11.

Filmul “what is contemporary dance” a devenit parte integrantă a spectacolului Zmeul în varianta solo interpretată de Cosmin Manolescu.