ZonaD – studio Paradis Serial

ZonaD, ca un spațiu-laborator de dans și artă contemporană, a fost înființată în 2012 de Ștefania Ferchedău și Cosmin Manolescu, în conexiune cu programul E-Motional, dintr-o necesitate, dar în curînd aceasta a devenit casa tuturor proiectelor comune și individuale, precum și locul în care mulți oameni au participat constant la acțiunile noastre. Spațiul se afla la parterul unei clădiri noi din strada Iulia Hașdeu din București,

Numele nu a fost greu de găsit, a ieșit din ce ne transmitea spațiul (o zonă de libertate și de creație) și destinația pe care i-o dădeam (D-dans), la care s-a adăugat un apel la memoria anilor 1990, cu Festivalul Zona de la Timișoara. La ZonaD am adăugat “studio Paradis Serial” pentru că urma să fie și studioul de artist al lui Cosmin Manolescu.

Am creat ZonaD ca o platformă-laborator independentă, dedicată dansului și artelor contemporane, cu un program permanent destinat formării profesionale și cercetării artistice. Am încurajat practicile colaborative și cercetarea individuală, mediind și facilitînd în același timp întîlnirea dintre artiști și publicul larg. Cîteva formate/ evenimente speciale au făcut amprenta ZonaD: jam session-ul condus de Cosmin Manolescu și muzicianul Vlaicu Golcea, rezidențele de creație în care artiștii invitați, români sau străini, ofereau și un atelier/curs deschis pentru comunitate, serile de filme de dans, prezența artiștilor E-Motional la ZonaD și explorarea performativă a cartierului Matache, atelierele experimentale și piesele noi create de Cosmin Manolescu și în special atmosfera intensă a spectacolului „[Fragil]”, atelierele vitalitate-vindecare susținute de Mădălina Dan, rezidența artistică româno-japoneză Eastern Connection, seria de întîlniri teoretice „Speed dating”, gîndită împreună cu Adriana Gheorghe, sau discuțiile prelungite pe mica noastră terasă după fiecare eveniment.

Pe durata celor doi ani și jumătate de activitate, am programat la ZonaD peste 25 de ateliere și cursuri pentru artiști, dar și pentru neprofesioniști, susținute de coregrafi români și străini, peste 10 seri de improvizație live și video; 10 rezidențe artistice pentru dezvoltarea unor noi producții și proiecte de dans; 10 proiecții de filme de dans cu nume importante precum Marina Abramovic, Akram Khan, Alain Platel; numeroase artist talks, conferințe și evenimente speciale în format laborator și experimente la granița între diverse discipline artistice. ZonaD a fost gazdă pentru proiecte inițiate de peste 50 de artiști, coregrafi, muzicieni, artiști vizuali, performeri și actori din România, Irlanda, Cipru, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Turcia, SUA. Totodată în spațiul nostru au fost dezvoltate 7 noi spectacole și piese coregrafice, de teatru sau interdisciplinare, realizate de echipe mixte de artiști români și străini. ZonaD a fost de asemenea casa bună pentru proiectele internaționale „E-Motional: Bodies & Cities” (2012-2013), „E-Motional: rethinking dance” (2013-2014) și pentru proiectul de colaborare româno-japonez „Eastern Connection” (2013), inițiate și derulate de Fundația Gabriela Tudor. ZonaD a susținut întîlnirile periodice ale programului „Cultura în educație”, proiect inițiat de Raluca Iacob (Pop) și Asociația MetruCub și a fost gazda întîlnirilor informale ale Coaliției Sectorului Cultural Independent, locul unde a fost imaginat manifestul „Carta pentru Cultura Vie” (www.culturavie.ro). Aproximativ 3.500 de persoane, artiști, manageri, critici și producători din România și din străinătate, public larg ne-au vizitat la ZonaD cu ocazia diverselor noastre evenimente.

Pe lîngă zona evenimențială, prin programarea spațiului ne-am propus și amplificarea unui demers de reflecție asupra proceselor și conținuturilor artistice actuale, printr-o serie de ateliere și dezbateri de istoria și teoria dansului contemporan și performance art-ului susținute de artiști, teoreticieni și critici de dans din România și din străinătate. Acestea au vrut să familiarizeze publicul din România cu practici artistice și estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/ și prezentate în România și să contribuie la dezvoltarea unor perspective și discursuri critice cu privire la acestea. Am încercat să acompaniem evenimentele cu mai mare expunere de public, de tip spectacol, pe care le-am prezentat în alte spații, cu întîlniri și discuții în format lejer, de tip cafenea, în care să aflăm împreună cu participanții și publicul nostru fidel lucruri noi și vechi și să discutăm într-un mod relaxat.

Deși spațiul fizic a fost închis la finalul anului 2014, ZonaD continuă și în prezent ca o platformă mobilă care ocupă temporar alte spații prietene, prin parteneriate cu diverse organizații și instituții.

ZonaD este un proiect organizat de Fundația Gabriela Tudor. Finanțatorii publici și privați ai programelor ZonaD de la începutul acesteia sînt: programul Cultura al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național, Programul cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, Centrul Național al Dansului București, Ministerul Culturii, Fundația Culturală Europeană din Amsterdam, The Saison Foundation, Tokyo, Trust for Mutual Understanding, administrat de Movement Research, Suitcase Fund/ New York Live Arts, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, precum și peste 50 de donatori în cadrul campaniei Make Dance Happen 2013.