#wandering Alfama: eveniment coregrafic la Lisabona

credit foto: Gemma Riggs

Institutul Cultural Român din Lisabona și Fundația Gabriela Tudor organizează în perioada 7-12 iunie 2017 proiectul artistic #wandering Alfama. În cadrul acestuia vor avea loc zilnic o serie de explorări urbane performative realizate de coregraful Cosmin Manolescu în cartierul Alfama.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona în contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia și cu ocazia sărbătorii orașului Lisabona. În același timp, prin acest proiect, artistul Cosmin Manolescu marchează 20 de ani de la prima colaborare cu scena coregrafică portugheză în cadrul unei rezidențe oferite în 1996 de Forum Dança, urmată în 1997 la București de Zilele Dansului Portughez și de alte programe organizate ulterior de Fundație.

#wandering Alfama este un performance hibrid durațional, o cercetare urbană și dansantă a unuia dintre cartierele istorice ale Lisabonei, cunoscut pentru ritmurile de fado. În egală măsură, intervenția performativă reprezintă o arhivă care se construiește treptat din întâlnirile și dialogurile cu localnicii, întrebări și răspunsuri, obiecte cu specific local, texte și momente coregrafice performate live sau secvențe video înregistrate. Dansul/performance-ul/happening-ul apar în mijlocul vieții de zi cu zi, iar scena poate fi oriunde. Proiectul se va finaliza cu o conferință performativă „ce este dansul contemporan” în data de 12 iunie, ora 19:00 la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão, 8-10, perto da Sé Patriarcal de Lisboa).

#wandering Alfama este parte a proiectului umbrelă „dans#wanderer”. După etapa de lucru și cercetare din Lisabona, proiectul conceput de Cosmin Manolescu va continua cu o serie de repetiții și rezidențe la București și Cluj la care vor participa artiștii Judith State și Idris Clate, urmând a fi prezentat într-o primă etapă în octombrie 2017. „dans#wanderer” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika (București) și DeVIR/CAPa (Faro).

Cosmin Manolescu este coregraf și performer, director executiv al Fundației Gabriela Tudor și al companiei Paradis Serial sub care își realizează proiectele artistice. În 1996 beneficiază de o rezidență coregrafică la Lisabona oferită de Forum Dança în cadrul programului Les pépinières européennes pour jeunes artistes, ocazie cu care realizează spectacolul „No Angels”. În 1997 organizează la București Zilele Dansului Contemporan Portughez. În perioada 2011-2015, împreună cu Ștefania Ferchedău, a condus în calitate de lider de proiect programul european de mobilitate si creație artistică E-Motional co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013, unde a colaborat printre altele cu artiști și organizații din Portugalia, Letonia și Luxemburg. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și la crearea Centrului Național al Dansului în 2004. Pentru spectacolele și proiectele realizate a primit importante premii la București și Paris. În ianuarie 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a oferit premiul pentru rezistență în cultură pentru cei 20 de ani activitate cu Fundația Gabriela Tudor.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Credit foto: Gemma Riggs

Contact: serial.paradise@artsf.ro, 0722 322 366, http://zonadstudio.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *