zmeul sau ce este dansul contemporan

Spectacolul „zmeul sau ce este dansul contemporan” reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita și a avut premiera în 2015 în cadrul programului de schimburi româno-japoneze Eastern Connection (2013-2015). Începînd cu 2016, piesa este prezentată și în alte formate, solo sau în cadrul unor ateliere dedicate.

foto Mihai Benea

„zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu în Dilema Veche).


zmeul sau ce este dansul contemporan

de/cu: Cosmin Manolescu
(în absență): Zan Yamashita
documentar artistic: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu
producător: Ștefania Ferchedău
suport tehnic: Radu Apostol
producție: Paradis Serial/ Fundația Gabriela Tudor
rezidențe și spații repetiții: ZonaD, Centrul Național al Dansului București, Morishita studio – The Saison Foundation, Tokyo – Festivalul Dance New Air, Centrul Internațional de Artă din Kinosaki
finanțatori: The Saison Foundation, Tokyo, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Programul cultural „Ești București”

„zmeul sau ce este dansul contemporan” a primit în decembrie 2015 premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans.

Filmul “what is contemporary dance” a devenit parte integrantă a spectacolului Zmeul în varianta solo interpretată de Cosmin Manolescu.