PETEC prezintă: ÎnLOCUIT/inHABITED

Asociația PETEC vă invită la premiera online a filmului de dans contemporan INHABITED, miercuri, 26 august, la ora 20.00, pe platforma TIFF Unlimited. Conceptul și regia filmului sunt semnate de Smaranda Găbudeanu care a reunit o echipă internațională de artiști din zona dansului, muzicii și a filmului, cu care a lucrat în ultimele 3 luni în proiectul înLOCUIT/inHABITED.

Punctul de pornire al proiectului înLOCUIT/inHABITED a fost tema (în)locuirii, care a generat o serie de căutări și un dialog între cele 3 medii artistice diferite – dans, muzica și film, o efervescență și o varietate extraordinară de răspunsuri pe care le oferim publicului printr-un filmul de dans contemporan INHABITED care îi aduce în prim plan pe Benno Voorham, Mădălina Dan, Svitlana Pashko, Simona Dabija, Denis Bolborea, Laura într-o montare curajoasă și originală. Abordarea de tip cinematografic surprinde fiecare mișcare a gândului și a emoțiilor, propunând o coregrafie a spațiilor interioare, potențată de compozițiile sonore semnate de  Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös. Spațul fizic în care se află fiecare protagonist pune în lumină un strat diferit al realității și își cere maniera proprie de abordare în imagine și montaj (Răzvan Bumbeș, Daniel Drăgoescu, Tania Cucoreanu). De la o natură ce dă o stranie senzație de artificial, un pod fantastic cu accente noir, la claustrarea unui om-insectă sau imposibiliatea unei despărțiri, filmul nu promite o călătorie, ci o teleportare voyeuristă dintr-o lume în alta, ghidată de zâmbetul malițios al lui Benno.

De asemenea în cadrul proiectului a fost organizat concursul înLOCUIT/inHABITED care a provocat participanții să creeze un film de dans pornind de la compoziția muzicală dată sau, invers, să compună o coloană sonoră pentru filmul de dans dat. Au fost înscrise 78 de lucrări remarcabile care ne arată  cât de mare și valoroasă este scena artistică din România. Câștigătorii (care au primit, fiecare, un premiu de 1400 lei) sunt Eugen Curelici cu filmul de dans Zi(D) la categoria Muzica locuită de dans și Andrei Petrache cu compoziția muzicală „Casa din pădurea adormită” la categoria Dansul locuit de muzică. În avanpremiera filmului de miercuri 26 august, de la ora 19.00, în cadrul mesei rotunde moderată de Cosmin Manolescu, vă invităm să descoperiți mai mult din procesul de creație al echipei artistice dar și cele 2 filme realizate de câștigătorii concursului înLOCUIT.

Despre originea proiectului povestește Smaranda Găbudeanu:

inHABITED este o călătorie artistică care a început acum doi ani cu concertul-spectacol înLOCUIT, în care am colaborat cu șapte compozitori de muzică de cameră contemporană, cu ansamblul Sonomania condus de Diana Rotaru și cu dansatorii Ana Costea și Răzvan Rotaru. M-au fascinat diferitele posibilități de a crea împreună sau în dialog, dansul pornind de la muzică, sau muzica de la mișcare. De aici a pornit și ideea proiectului și a concursului. Am vrut să duc mai departe căutările, demersul de a translata conținuturi dintr-o lume în alta și m-au atras în film posibilitățile unui sunet ce se aude din depărtare sau din înăuntru, un sunet care trece prin pereți sau care penetrează membrana dintre protagonist și lume. Posibilitatea de a avea o voce care nu e a dansatorului, dar ar putea să fie. Care îl locuiește temporar.

Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) este o platformă interdisciplinară de producție, cercetare și educație în domeniul artelor spectacolului contemporan. Prin acest proiect continuă buna sa tradiție de deschidere a artelor performative către publicul larg prin crearea unui cadru participativ. PETEC este membru fondator AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

CONTACT: Monica Bumbeș, monica.bumbes@petec.ro, 0723330589
Web: www.inhabited.ro

înLOCUIT/inHABITED este un proiect cultural PETEC finanțat de Ministerul Culturii
prin programul ACCES Online 2020.

Partener media: Radio România Cultural

Parteneri: Centrul Național al Dansului București (CNDB), TIFF Unlimited (Transilvania Film), Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Fundația Gabriela Tudor, Asociația Delazero, IndieBox, IdanceYou, Team4Film, VeiozaArte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *