Proiectul „Dansuri de nunta de la Contesti” – patrimoniu imaterial in pas cu timpul

afis_contesti4 noiembrie, 17:00
prezentare @ ZonaD – studio Paradis Serial

(Bucuresti, str. Iulia Hasdeu nr. 3)

Copii și tineri din comuna Conțești, județul Teleorman vor apărea în fața publicului într-un spectacol care interpretează în cheie tradițională și contemporană obiceiuri și motive de dans de nuntă din zonă. Cei 18 copii care vor veni la București au lucrat alături de doi coregrafi foarte diferiți, unul de dans contemporan și altul de dansuri populare în cadrul proiectului „Dansuri de nuntă de la Conţeşti: interpretări moderne şi tradiţionale”, dezvoltat de Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”. Spectacolul va fi urmat de o discuție moderată de Mihai Iacob, președinte Centrului Sintagma, cu participarea directorului școlii din Conțești, George Berceanu, a coregrafilor Ion Boboc și Catrinel Catană și a Ralucăi Pop, facilitator cultural, din partea Asociației MetruCub – resurse pentru cultură.

Intrarea liberă pe bază de rezervare prin mail la: mihai@centrulsintagma.ro.

Coregrafii Catrinel Catană și Ion Boboc au desfășurat ateliere, discuții și repetiții cu copiii din comună interesați să participe. Activitățile s-au desfășurat în căminul cultural din localitate şi obiectivul lor principal a fost de a forma abilităţi de gândire critică în rândul tinerilor implicaţi referitor la patrimoniul imaterial din localitate. Pentru a asigura conservarea durabilă a patrimoniului imaterial este nevoie ca cei care participă să fie încurajaţi să înţeleagă în mod critic atât valorile care le sunt încredințate – în cazul de față dansurile de nuntă – cât şi locul lor în spectrul mai larg al activităţilor culturale şi artistice. Prin raportarea la dansul contemporan, participanţii la ateliere şi spectatorii, au ocazia să revalorizeze dansul popular şi să-i înţeleagă rolul într-un context mai larg. Dincolo însă de ceea ce se poate transmite copiilor, fără un spațiu de discuții și de activități și o viziune de dezvoltare prin cultură la nivel local, patrimoniul imaterial al localității are puține șanse pentru viitor. Din acest motiv, Asociația MetruCub realizează o analiză a activității și istoricului căminului cultural care, împreună cu opiniile și dorințele locuitorilor comunei, va sta la baza unor recomandări pentru planul de activități viitoare.

Proiectul este o inițiativă a Centrului pentru Educație și Formare “Sintagma”, alături de partenerii săi: Primăria Conţeşti, Şcoala Gimnazială Conţeşti, Asociaţia „MetruCub – resurse pentru cultură” şi Fundaţia „Gabriela Tudor”. Mai multe detalii: www.centrulsintagma.ro.

Acest proiect cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *