Rezidențele E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t: Home 2 & 3. Exoticism global și “mijloace pure” cu Alexandra Pirici

17 septembrie, orele 20.00:  lecture @ ZonaD – studio Paradis Serial

„Pornind de la research-ul/ cercetarea făcută în rezidența E-Motional Bodies & Cities din Limassol – Cipru, împreună cu Andrei Dinu și zona în care se plasează interesul meu actual, propun o prezentare în două părți:

1. Exoticism global – practica de consum cultural al unei “periferii” din ce în ce mai extinse de către un “centru” din ce în ce mai restrâns.

2. Mijloace pure (“pure means”) – ca practică “aformativă”, pornind de la conceptul introdus de Giorgio Agamben ca posibilitate pentru un autentic gest artistic și politic, mijloc pur, acțiune care nu e legată sau e legată într-un mod neobișnuit de scopul său.

Evenimentul va fi ne-spectaculos. Vă invit totuși să veniți cu un citat dintr-un text al lui Boris Groys despre semne fără forță, spune Alexandra Pirici.

“Arta de avangardă rămâne și în ziua de azi ne-populară prin definiție, chiar și atunci când e expusă în mari muzee. În mod paradoxal, e văzută în general ca fiind ne-democratică și elitistă nu pentru că e percepută ca artă “puternică, cu forță”, ci pentru ca e percepută ca “artă fără forță”. Ceea ce înseamnă că avangarda e respinsă – sau, mai degrabă, trecută cu vederea – de un public mai larg, democratic, tocmai pentru că e artă democratică;  avangarda nu e populară pentru că este democratică. Dacă ar fi să fie populară, ar fi ne-democratică. Pentru că, într-adevar, avangarda deschide o cale prin care omul de rând se poate înțelege pe sine ca artist – poate intra în zona artei ca producător de imagini/acțiuni fără forță, sărace, numai parțial vizibile. Dar omul de rând nu e popular – numai starurile, celebritățile, personalități excepționale și faimoase pot fi populare. Arta populară e făcută pentru o populație constituită din spectatori. Arta de avangardă e făcută pentru o populație constituită din artiști.” – Boris Groys

Rezidența E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t la Limassol a fost organizată de Fundația Gabriela Tudor în colaborare cu Dance House Lemesos (Cipru). Proiectul E-Motional Bodies & Cities este finanțat de programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Mai multe detalii la www.e-motional.eu, contact@e-motional.eu. Accesul la prezentare este liber în limita spațiului disponibil.

One thought on “Rezidențele E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t: Home 2 & 3. Exoticism global și “mijloace pure” cu Alexandra Pirici

  1. Pingback: Septembrie la Zona D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *