28 septembrie, orele 18.00
prezentare informală @ ZonaD – studio Paradis Serial
În perioada 2-30 septembrie, coregrafa britanică Priya Mistry și coregrafa Özlem Alkış din Turcia vor fi în rezidență la București și Bacău în cadrul proiectului european E-Motional Bodies & Cities, organizat de Fundația Gabriela Tudor. Perioada lor de lucru în România se va încheia la București cu o prezentare informală deschisă publicului, programată pentru vineri, 28 septembrie, ora 18.00 la ZonaD.
Proiectul la care va lucra Priya Mistry – Performing Woman – chestionează ce este înseamnă a fi femeie. Fiecare femeie este diferită, care sînt însă lucrurile pe care le avem în comun? Dacă femeile ar scrie o listă de reguli, idei, acţiuni şi expresii care reprezintă ce înseamnă să fii femeie, care ar fi ele? Cum ar arăta, cum s-ar mişca, cum ar suna trăsăturile acestea? Proiectul caută esenţa femininului în lume şi chestionează dacă anumite locuri rezonează mai bine decît altele cu ideea de femeie, dacă viaţa conţine un răspuns comun la aceasta, dacă însăşi corpurile noastre vorbesc direct şi suprinzător despre feminin, dincolo de anatomia caracteristică. Este femininul o inflecţiune a respiraţiei?
Pe durata rezidenței, Mistry va colabora cu actrița Andreea Bibiri și va explora din perspective diverse tematica feministă în România. Rezidența la București se va desfășura în spațiul ZonaD – studio Paradis Serial, iar la Bacău la Centrul de Cultură George Apostu.
Priya Mistry (Marea Britanie) este coregraf, performer şi artist vizual. Abordarea sa transdisciplinară transformă performance-urile în experienţe vizuale îndrăzneţe şi inventive. Mistry apreciază colaborarea, schimbul şi abordarea de metode noi în procesul de creaţie şi consideră că publicul şi locaţia joacă un rol extrem de important. De altfel, creaţiile sale se inspiră din ceea ce îi oferă locul, povestea şi specificul social şi politic. A absolvit dans şi teatru la De Montfort University, cu studii suplimentare în video şi fotografie în 2002. A colaborat cu diferite organizaţii şi festivaluri, cum ar fi Spill Festival of Performance, Green Room, Fierce Festival, Birmingham REP Theatre, Curve, Angel Row Gallery, CCA, NOW Festival, Battersea Arts, Tou Scene/USF Verftet (Norvegia) şi Europe In Motion/Nott Dance Festival. (www.whatsthebigmistry.com)
Proiectul la care va lucra Özlem Alkış se cheamă Habitus – un performance solo care experimentează lucrul cu sunetul. “Habitus” investighează dacă acumularea de repetiţii duce la semnificaţie. Poate aceeaşi mişcare să permită, atunci cînd este reluată, variaţii ale interpretării? Calităţi motrice aproape insignifiante ale capului şi ochilor în situaţii zilnice, de rutină, conduc la situaţii şi imagini necunoscute ale corpului. Ce oferă această repetiţie? Corpul este o gazdă, este permeabil, iar repetiţiile în cazul său se referă nu doar la reluarea gesturilor, dar şi a materialului, ritmului şi tonului. Conceptual, proiectul se referă la Habitus ca set de predispoziţii educate social, abilităţi şi modalităţi de acţiune care sînt considerate fireşti şi care, după Pierre Bourdieu, sînt dobândite prin ceea ce facem în fiecare zi.
Özlem Alkış va colabora pe durata șederii în România cu muzicianul Vlaicu Golcea.
Özlem Alkış (Turcia) este dansatoare şi coregrafă, unul dintre membrii fondatori ai amber, Art and Technology Platform şi ai Çatı-Contemporary Dance Artists Association din Istanbul. A studiat dansul în programul “ex.e.r.ce” al Centrului Naţional Coregrafic din Montpellier în 2003 şi a fost invitată să ia parte la programul de cercetare coregrafică “essais” al Centrului Naţional de Dans Contemporan în perioada 2005-2006. În August 2010 a participat la “Performing Politics” Hamburg International Summer Academy. A dansat alături de artişti precum Loïc Touzé, Deborah Hay, Emre Koyuncuoğlu şi Sabine Jamet, pe diferite scene europene.
Rezidențele E-MOTIONAL/ ArtistNe(s)t sînt organizate de Fundația Gabriela Tudor în colaborare cu body > data > space (Londra) și Centrul de Cultură George Apostu din Bacău. Proiectul E-Motional Bodies & Cities este finanțat de programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Mai multe detalii la www.e-motional.eu.