Please scroll down to read in English
Campanie de crowdfunding: Rezidențele Gabriela Tudor 2021
Prima mea rezidență de artist a fost în 1996 când am lucrat 3 luni la Lisabona. Anii 1990 au fost speciali pentru artiștii români, parcă era mai mult timp pentru tot, iar rezidențele artistice internaționale pe care le puteam obține erau generoase și puneau o piatră de temelie serioasă la formarea noastră continuă ca artiști. Nu am uitat niciodată acea primă rezidență pe care am primit-o, iar oamenii pe care i-am cunoscut atunci au revenit ulterior constant în viața mea profesională. Acel timp rămâne cu tine, nu ți-l ia nimeni înapoi.
De aceea am considerat mereu că e foarte important să pot oferi și eu rezidențe altor artiști. Am acordat rezidențe cu Fundația Gabriela Tudor (fostă DCM) încă din 1998, până în prezent fiind realizate peste 50 de rezidențe, cu peste 115 artiști participanți. La rândul său, Gabriela Tudor a crezut în importanța acestui tip de activitate și în 2005 a lansat programul național de rezidențe „ArtistNe(s)t”, care a funcționat pentru 4 ani cu succes la Arcuș, Bacău, Tescani și Sinaia, și a sprijinit peste 40 de scriitori, artiști vizuali, coregrafi sau regizori de teatru. În amintirea Gabrielei, în 2019, la 10 ani de la dispariția sa, am lansat programul anual de rezidențe „Gabriela Tudor”, care în 2020 a avut loc la Agueda (Portugalia), Bacău, București și Atena.
De-a lungul anilor, programul de rezidențe s-a derulat într-o configurație de parteneriat cu diverse instituții și organizații-gazdă, în țară și în străinătate, și cu ajutorul finanțărilor obținute de la diverse fonduri naționale și internaționale, în ultimii ani în special cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. În lipsa fondurilor structurale acordate multianual de care avem nevoie ca organizații culturale ca să ne putem derula programele într-o formă de continuitate, depindem de aceste fonduri sezoniere și limitate, iar pentru 2021 nu am câștigat loteria acestor finanțări.
Nu aș vrea ca această situație să întrerupă programul nostru de rezidențe artistice pe care îl consider esențial, cu atât mai mult într-o perioadă în care artiștii reflectă la modul în care pandemia le poate modifica pe termen lung felul în care acționează și există ca artiști în continuare. Sper ca prin sprijinul vostru, fie artiști care ați participat la rezidențe, fie profesioniști din domeniul cultural, fie iubitori de artă contemporană, să îl putem continua.
CE NE PROPUNEM
– 3 rezidențe pentru 4-5 artiști români din zona dansului și a artelor vizuale la București (3 săptămâni, rezidență dublă) și la Agueda (Portugalia, 4 săptămâni), în continuarea parteneriatelor pe care Fundația le are în curs (la Agueda partenerul AGITLab asigură cazarea și spațiile de lucru).
– lansăm apelul de rezidențe în martie 2021, selecția o facem în aprilie, rezidențele vor avea loc în iulie-septembrie 2021.
DONAȚII=TIMP
– 15 000 Ron este suma minimă necesară pentru a acoperi cheltuieli cu onorariile și deplasările artiștilor.
– 15 000 lei = 10 săptămâni de rezidență = 6 zile x 5 ore/zi = 1500 lei/săptămână
CE POȚI FACE TU PRIN DONAȚII
– orice sumă, cât de mică, este binevenită
– cu 50 lei cumperi 1 oră de rezidență
– cu 125 lei cumperi ½ zi de rezidență
– cu 250 lei cumpezi 1 zi de rezidență
– cu 1500 lei cumperi 1 săptămână de rezidență
CE VOI FACE EU
– primii 20 donatori care cumpără minim 2 ore de rezidență primesc o traistă marca AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.
– susțin un atelier de dans pentru donatorii amatori care cumpără minim 3 ore de rezidență.
– la 15 000 lei donați voi aduce o contribuție personală de 5 000 lei pentru a crește bugetul rezidențelor 2021 la 20 000 lei.
CUM ȘI CÂND POȚI DONA
Donațiile sînt deschise timp în perioada 16 decembrie 2020 – 15 februarie 2021.
– prin PayPal/ Debit sau Credit Card apăsând butonul DONATE mai jos. (Nu este de nevoie de cont pentru a trimite o donatie prin PayPal.)