Emotional Europe @ BOZAR


Fundația Gabriela Tudor anunță evenimentele proiectului Emotional Europe desfășurate la Bruxelles în perioada 3-11 mai 2019, în cadrul unei rezidențe organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Bruxelles și BOZAR, ca parte a programului Next Generation, Please!.

Dezvoltat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul Emotional Europe își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea politică a noii generații, să reflecteze asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, explorând conceptul de corp performativ și problematizând rolul tinerilor în Europa de astăzi. Îți place să dansezi? Crezi că dansul ne poate face mai buni? Te simți cu adevărat liber? Ce este libertatea? Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Crezi în viitorul Europei?

Sărbătorind, în egală măsură, Ziua Internațională a Dansului (29 aprilie), proiectul este o punte de legătură, amintind de începurile schimburilor coregrafice dintre România și Belgia din urmă cu 20 de ani, când, în 1998, coregrafa belgiană Karine Ponties a beneficiat de o rezidență la București la invitația lui Cosmin Manolescu și a realizat piesa „Santinelele = Naftalină” (secvențe cu care demarează filmul aniversar „20 de ani”, disponibil la https://vimeo.com/243609821).

„Mă bucur de experiența acestei întâlniri foarte speciale și de revenirea în Belgia cu o călătorie emoțională alături de un grup de tineri artiști români și belgieni. Emotional Europe este un experiment care încearcă să conecteze artiștii cu noile generații și problemele Europei în cadrul unui proces de real dialog și schimb cultural. Mă bucur să colaborez cu echipa BOZAR, unul dintre centrele culturale importante din Belgia, și totodată că putem marca printr-un proiect colaborativ și de schimb artistic în zona dansului mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.” – Cosmin Manolescu

La proiect participă tineri artiști din București, Bruxelles și Antwerp, dansatorii Gilles NoëlSteffi MennenSergiu Diță, artistele vizuale Ioana Stoica și Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, precum și Marta Popovici, muzician de jazz.

Cu ocazia perioadei de lucru de la Bruxelles, grupul de tineri artiști români și belgieni, condus de coregraful Cosmin Manolescu, va avea sesiuni de lucru la BOZAR – Palatul de arte frumoase din Bruxelles, va vizita Casa Istoriei Europene, KANAL Centre Pompidou – Muzeu de artă modernă și contemporană, și va participa la o serie de spectacole, concerte și expoziții.

Evenimentele proiectului vor fi prezentate de BOZAR pe 9 mai 2019, Ziua Europei, și vor include o serie de momente performative  – My Name Is Europe, ora 17:45, și My Body Is The Stage, ora 19:00,  prezentate cu ocazia vernisajului oficial al expoziției Next Generation, Please!.

În cadrul acestei expoziții deschise gratuit publicului larg în perioada 9 mai – 28 iulie la BOZAR vor putea fi vizionate două filme realizate de artista vizuală Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis – Collective Responsibility și The Body Is the Stage, precum și fotografii și jurnalele de lucru ale echipei artistice Emotional Europe.

De asemenea, în data de 10 mai, coregraful Cosmin Manolescu va modera și participa la o masă rotundă având ca temă colaborarea artistică internațională, organizată de BOZAR (între orele 10:00-13:00), iar artiștii vor performa în cadrul standulului expozițional Emotional Europe din cadrul Next Generation, Please! la BOZAR.

Emotional Europe a fost demarat în perioada ianuarie – martie 2019 la București în cadrul unei perioade de lucru realizate cu sprijinul LINOTIP și al Centrului Național al Dansului, la care au mai participat și Sarah Deppe, Patricia Couvet, Nona Bal, Daniel Mihoc, Amelia Motea, Bianca Manuela Deac, Cristina Lilienfeld, Irina Marinescu, Laura Butnariu, Claudiu Silvianu, Tofan Alina, Alexis Chapelan, Laura Cămăruț, Ioanna Rigatou, Veronica Negrilă.

Proiectul face parte din programul artistic Dans#Wanderer (www.danswanderer.ro) dezvoltat de Cosmin Manolescu, care vorbește despre filozofia călătoriilor de tip experiențial, și din producțiile artistice ale Platforma ZonaD, organizat de Fundația Gabriela Tudor, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Emotional Europe este un proiect cultural co-produs de Fundația Gabriela Tudor, BOZAR și Institutul Cultural Român Bruxelles, prezentat ca parte a programului cultural  al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul financiar al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer, expert cultural și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În decembrie 2014, Centrul Național al Dansului i-a acordat premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului european de mobilitate și creație „E-Motional”. În 2013, a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză „Eastern Connection”, în cadrul căruia este realizat și spectacolul „Zmeul sau Ce este dansul contemporan”. În ianuarie 2017, a primit premiul de excelență pentru rezistență prin cultură, oferit de Administrația Fondului Cultural la aniversarea a 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. În 2016, a lansat conceptul de călătorii emoționale, organizând anual retreat-uri de dans contemporan și călătorii în India (2016), Portugalia (2017) și Japonia (2018), din care face parte și Emotional Europe.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *