Emotional Europe: rezidență București


Fundația Gabriela Tudor anunță desfășurarea proiectului Emotional Europe la București, în perioada 10-18 ianuarie 2019. Proiectul se derulează sub forma a două scurte rezidențe cu ateliere de lucru la București (ianuarie) și Bruxelles (mai), precum și a unor serii de întîlniri cu activiști și oameni politici din Belgia și România. Rezultatul proiectului va fi prezentat sub forma unui performance-instalație foto-video în cadrul festivalului Next Generation, Please! care va avea loc în 9 mai, Ziua Europei, la BOZAR în Bruxelles.

Dezvoltat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul Emotional Europe își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea politică a noii generații, să reflecte asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, explorînd conceptul de corp performativ și problematizînd rolul activismului în Europa de astăzi. Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Care este viitorul Europei și cum putem contribui astăzi la el?

La proiect participă tineri din București, Bruxelles și Antwerp: Nona Bal (studentă știinte politice), Patricia Couvet (curator), dansatorii Gilles Noël, Sarah Deppe, Steffi Mennen, Sergiu Diță, Daniel Mihoc, artistele vizuale Ioana Stoica și Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, precum și Marta Popovici (muzician de jazz).

Perioada de lucru de la București se va constitui într-o mini-rezidență culturală intensivă, care va include sesiuni de lucru conduse Cosmin Manolescu la LINOTIP și Centrul Național al Dansului, vizite la Muzeul Național de Artă Contemporană, MARe – Muzeul de Artă Recentă, Parlamentul României, Casa Activistului, vizionări de filme și întîlniri cu diferiți activiști, politiceni și personalități ale scenei culturale din România.  Proiectul face parte din programul artistic dans#wanderer (www.danswanderer.ro) dezvoltat de Cosmin Manolescu, care vorbește despre filozofia călătoriilor de tip experiențial, și din producțiile artistice din cadrul programului multi-anual Platforma ZonaD, organizat de Fundația Gabriela Tudor, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Emotional Europe este realizat în conexiune cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *