Programul multi-anual „Platforma ZonaD” 2018-2019 ajunge la final. În perioada 17-20 octombrie 2019, Fundația Gabriela Tudor împreună cu partenerii Teatrul Apropo, Point, Centrul de Teatru Educațional Replika și LINOTIP vă așteaptă la o serie de evenimente în conexiune cu diversele activități derulate în ultimii 2 ani în cadrul și/sau în conexiune cu acest program.
17 octombrie | Teatrul Apropo, Bd. Dumitru Pompeiu nr. 8
19:00 |spectacol |Experimentul Shakespeare
În mintea fiecărui om, cuvântul IUBIRE naște o poveste….
Povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta este una dintre cele mai cunoscute din toate timpurile. Dar ce s-ar întâmpla azi, dacă am pune doi necunoscuți într-o încăpere și am folosi „rețeta” lui Shakespeare? Se vor îndrăgosti oare?
„Experimentul Shakespeare” este un performance în cadrul căruia poți fi martorul sau chiar protagonistul unei povești de dragoste născute sub ochii tăi! Imaginează-ți că faci parte dintr-o poveste, cea mai frumoasă poveste…
Experimentul Shakespeare
concept: Raisa Ané și Andreea Radu
performeri: Raisa Ané și Teodor Ghiță
text: Andreea Radu
pretext: Romeo și Julieta, W. Shakespeare
muzica: Andrei Poggo
mulțumiri: Alexandru Andrei, Manu Drosu, Emi Ostace, Cătălin Asanache
spectacol produs în cadrul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent ediția a IX-a, prin apelul de proiecte neconvenționale, organizat de Teatrul Apropo, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Biletele pot fi achizitionate direct de la Teatrul Apropo sau de pe Eventbook.
Spectacol prezentat în conexiune cu programul #START al Platformei ZonaD prin care Cosmin Manolescu a acordat suport de coaching și mentorat cultural echipei Teatrului Apropo în perioada martie – septembrie 2019.
20:30 | dezbatere |Spațiile culturale independente la ora adevărului
cu: Radu Popescu (Teatrul Apropo), Ioana Gonțea (FIR) și Alex Boca (Lapsus Timișoara)
moderator: Cosmin Manolescu
La 10 ani de la inițierea bursei culturale Gabriela Tudor în management cultural, vă propunem o discuție despre viitorul spațiilor independente în România. Care sunt șansele de supraviețuire a puținelor spații culturale independente existente în contextul limitării resurselor bugetare și a lipsei unei politici culturale care să susțină necesitatea existenței lor? Care este impactul lor în sprijinul acordat artiștilor independenți și producției de artă contemporană? Dacă mai avem nevoie de acestea, ce putem face ca ele să meargă mai departe?
La aceste întrebări și la altele provenite din partea publicului, vor fi invitați să răspundă bursierii „Gabriela Tudor” 2019, Ioana Gonțea (co-fondatoarea FIR) și Alex Boca (spațiul LAPSUS, Timișoara) împreună cu dramaturgul și regizorul Radu Popescu, fondatorul Teatrului Apropo.
Dezbaterea este organizată în conexiune cu bursa „Gabriela Tudor” în management cultural, înființată în 2009 de Cosmin Manolescu & United Experts și dedicată memoriei Gabrielei Tudor (1957-2009, www.gabrielatudor.ro). Din 2010 Fundația Gabriela Tudor a oferit aproape anual bursa unor tineri manageri/producători/curatori: Corina Bucea (Fabrica de Pensule), Raluca Iacob (Pop), Mihaela Ion, Jean-Lorin Sterian (pentru organizarea primei ediții a festivalului HomeFest) și Ioanei Calen (pentru dezvoltarea spațiului Modulab), Miki Braniște (director festival Temps d’Images), Cristinei Bogdan (pentru proiectul ODD Theory), Livia Pancu (pentru participarea la o bienală de artă contemporană din Canada). În 2019, bursa le-a fost acordată Ioanei Gonțea pentru participarea la cursuri/ateliere de management cultural și pentru demararea unei structuri juridice care va sprijini funcționarea unei cooperative artistice, și lui Alexandru Boca pentru susținerea modulului pedagogic Lapsus Laboratory, inițiat de spațiul Laspus din Timișoara, precum și pentru înființarea unui ONG cultural. Bursele din 2019 au fost oferite ca o componentă a programului #START dezvoltat în cadrul Platformei ZonaD.
///
18 octombrie, 19:00 | spectacol | [Simple Plăceri]
POINT, Str. Eremia Grigorescu nr. 10
„Dragă tine/mine*,
A trecut ceva timp de când ți-am scris ultima dată.
Plăceri cât de mici și cât de mari?… Lucrurile au exact valoarea pe care le-o dăm noi la un moment dat sau în timp. Cum noi ne schimbăm în permanență, la fel plăcerile noastre se unduiesc odată cu noi.
Îmi place pielea, de orice fel și în orice formă.
Cred că cel mai mult, însă, îmi mai place să fac oamenii fericiți, măcar și pentru o clipă.
Unul din lucrurile care nu-mi plac este să mă trezesc dimineața devreme. Dacă ar fi după mine, aș interzice lucrul înainte de ora 12.
Îmi lipsește natura, liniștea, dormitul în iarbă, baia în râu, lac sau mare.
Noroc, iată, cu Cosmin, coregraful, care te obligă să faci o incursiune în interiorul tău, să scoți la suprafață lucruri despre/cu tine.
Simplu.
Simple.
Plăceri.
Cu bine,
Anamaria, Ana Cristina, Alina, Andreea și Cosmin
*Acesta este un fragment din schimbul de scrisori care s-a derulat în cadrul proiectului artistic [Simple Plăceri] inițiat și condus de coregraful Cosmin Manolescu.
[Simple Plăceri]
spectacol de: Cosmin Manolescu
cu/de: Ana Cristina Leonte (muzică live), Andreea Belu, Anamaria Guguian, Alina Ușurelu, Cosmin Manolescu (dans)
producția: Clara Trăistaru
producător: Fundația Gabriela Tudor
cu sprijinul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și al Centrului Național al Dansului București (studio repetiții)
parte din producțiile Platforma ZonaD
Proiectul artistic [Simple Plăceri] a ieșit în lume prima dată la finalul lunii septembrie sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea de la Bușteni, iar acum revine într-un nou format la spațiul POINT, unde te așteptăm și pe tine la întâlnirea cu micile plăceri ale vieții. Experiența va include și o plimbare performativă în parcul Icoanei.
[Simple Plăceri] este ultima parte a proiectului artistic Dans-Wanderer, inițiat de coregraful Cosmin Manolescu în 2017 și care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențial și descoperirea necunoscutului (www.thewandersociety.com).
Biletele sunt disponibile și pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook sau direct de la POINT în ziua spectacolului.
Seara se va încheia cu o discuție cu publicul prezent și un pahar de vin oferit de organizatori.
Foto: Alina Ușurelu
///
19 octombrie| Centrul de Teatru Educațional, str. Lănăriei nr. 93-95
17:00 | dezbatere | Scena de dans contemporan din România – o cercetare din perspectiva ecologiei culturale de Ștefania Ferchedău și Raluca Iacob
Deși s-a bucurat de o dezvoltare importantă după 1989, scena de dans contemporan din România pare că a intrat în ultimii ani într-un con de umbră. Finanțările limitate, migrația artiștilor importanți către alte scene, scăderea interesului publicului, fragmentarea sectorului coregrafic sau numărul anual mic de producții sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă în prezent sectorul dansului.
La invitația lui Cosmin Manolescu, Ștefania Ferchedău și Raluca Iacob au demarat o cercetare pentru a realiza o radiografie a acestui sector. Cercetarea a avut ca scop să contureze o imagine a ecosistemului dansului contemporan, urmărind rolurile, funcțiile, tiparele de creație, finanțare și funcționare managerială ale diverșilor actori din sector. Ce spun artiștii și producătorii, care sunt nevoile stringente și posibilele soluții pentru viitor în dezvoltarea scenei coregrafice, iată câteva din subiectele care vor fi dezvoltate pe parcursul acestei dezbateri.
20:00 | concert | Emlék – Amintire
cu/de: Radu Dumitriu, George Dumitriu, Judith State
Emlék – Amintire este un concert-patrimoniu care, prin retrospecția și călătoria în timp a celor trei performeri, Judith State – voce, Radu Dumitriu – bas și synth-uri și George Dumitriu – vioară, aduce în discuție conexiunea cu originile, efectul implacabil al legăturii cu acestea și modul în care energiile predominante din timpul copilăriei prefigurează structurile vieții de adult. Vor cânta împreună cântece ungurești care au marcat perioada copilăriei lui Judith, aducând în actualitate folclor, romanțe și cântece pentru copii.
Concertul va fi precedat de o intervenție performativă site-specific în care Judith State și Radu Dumitriu vor explora corporal și sonor spațiile Centrului de Teatru Educațional Replika.
Accesul la concert este gratuit pe bază de înscriere la https://forms.gle/mWHwreLpQjSFsYUd7.
Concertul este prezentat în conexiune cu programul #START al Platformei ZonaD în cadrul căruia artista Judith State a beneficiat de mentorat cultural oferit de Cosmin Manolescu, susținere concretizată în depunerea unei cereri de finanțare la AFCN și cu selecționarea proiectului în cadrul căruia a fost realizat concertul și spectacolul de teatru-dans Emlék – Amintire.
Emlék – Amintire este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și UNITER și a demarat în cadrul unei rezidențe EMOTIONAL oferită de Forum Dança în 2018.
Partenerii proiectului Emlék – Amintire sunt: Teatrul Mic, Institutul Balassi, Apollo111, DoR, TANANANA, BIDFF, DoK Station, ESTE Film Festival.
///
20 octombrie, 19:00| spectacol | Reverse Discourse
LINOTIP, Centru Independent Coregrafic, str. Ion Brezoianu nr. 23-25
„În Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise si retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” (Ioana Marchidan)
Reverse Discourse
concept si coregrafie: Ioana Marchidan
performer: Ioana Marchidan
visuals & light design: Hermina Stanciulescu
sound design: Alexandru Suciu
Reverse Discourse este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuitează memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimării semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.
Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL – inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Reverse Discourse este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Biletele sunt disponibile prin Eventbook.
Platforma ZonaD este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.