Private Bodies la București, Brașov și Cluj-Napoca

După aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, activitatea culturală este în continuare serios pertubată în prezent, atelierele și spectacolele de dans fiind deschise publicului larg într-un regim redus, de 30% din locurile disponibile, și doar pe baza pașaportului verde. Care sunt lucrurile care ne mai mișcă și ne bucură în această viață afectată de coronavirus? Ce interacțiuni coregrafice mai sunt posibile acum? Cum se poziționează corpul și dansul contemporan post-pandemic?

Coregraful Cosmin Manolescu încearcă să răspundă la aceste întrebări într-un dialog purtat între trecut și prezent, pornind de la experiența primului său performance unu-la-unu „Private show”, realizat acum 20 ani. Acest dialog peste timp ia forma unei variante noi de performance prezentat ca o instalație performativă de grup, PRIVATE BODIES, prezentată în zilele de 11 și 12 noiembrie la București în spațiul Pavilion 32 al Goethe-Institut, cu participarea artistelor Oana Mureșan, Anamaria Guguian și Cristina Lilienfeld. În cadrul instalației va avea premiera și filmul VORTEX, realizat de coregraful Cosmin Manolescu în urma unui retreat de dans la Techirghiol în colaborare cu artista vizuală Alina Ușurelu, sound design Lala Mișosniky, iar artista vizuală Georgiana Vlahbei propune un univers foto-video inspirat de lumea dansului butoh. Un teaser video al proiectului este disponibil la adresa

Instalația performativă „Private Bodies” poate fi vizionată în zilele de 11 și 12 noiembrie, în intervalul 18:00–20:00 la Pavilion 32 (Calea Dorobanți nr. 32). Intrarea este liberă și se face la intervaluri de aprox. 30 minute pentru un număr de 4 persoane cu înscriere în avans la cosmin@danswanderer.ro, și pe baza certificatului de vaccinare sau de trecere prin boală sau cu test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

În data de 12 noiembrie, ora 16:00 va avea loc masa rotundă „Corpul în pandemie”, ocazie cu care va fi lansată și o publicație electronică cu texte scrise pentru acest proiect de dramaturgii Guy Cools (Viena), Maximilian Haas (Berlin) și Beatrice Lăpădat (București). Textul semnat de Guy Cools va apărea și în numărul din luna noiembrie al revistei Scena.ro, partener al proiectului. Masa rotundă va fi transmisă live pe contul Facebook AREAL la adresa https://www.facebook.com/Arealcolectiv.

În conexiune cu instalația „Private Bodies”, în perioada 14–21 noiembrie 2021, spectatorii interesați vor avea posibilitatea să vizioneze și o serie de piese coregrafice unu-la-unu la Brașov, București și Cluj-Napoca, prezentate în premieră de coregrafii Anamaria Guguian (Brașov), Oana Mureșan (Cluj-Napoca), Cristina Lilinefeld și Cosmin Manolescu (București). În acest format de unu-la-unu, piesele merg la spectatori acasă.

„Private Feeling”, realizată și interpretată de Anamaria Guguian, va fi prezentată la Brașov, este o piesă despre „emoții pe care nu le putem numi, fie pentru că nu există un vocabular suficient de specific pentru acestea, fie pentru că sunt foarte noi și necunoscute până în istoria recentă a omenirii. O piesă coregrafică despre emoții suspendate care plutesc în câmpul nostru și care ne influențează cotidianul, într-un mod subtil, dar definitoriu. O punere în corp și în imagini a ceea ce se simte, dar nu se poate rosti.”

„Private Memories”, realizată și interpretată de Oana Mureșan și prezentată la Cluj-Napoca, „vorbește despre un prezent pe care îl Creăm prin ceea ce noi suntem în acel spațiu privat. Atenția merge pe întâlnirea reală, autentică și pe un corp în mișcare iar mai apoi vom putea vorbi despre un spațiu care i-a fost casa dansului și despre o amintire într-o toamnă, în noiembrie. Ne construim amintiri cu fiecare pas pe care îl facem si cu fiecare bataie a inimii.”

„Private Self”, realizată și interpretată de Cristina Lilienfeld, lucrează cu conceptul de graniță fie că vorbim despre limite ale corpului, ale spațiului în care ne aflăm, ale memoriei noastre, sau ale emoționalului. „M-a interesat să explorez care este conținătorul pentru a descoperi astfel conținutul, un conținut sensibil, personal, uneori fragil care se lasă descoperit în fata privitorului. Cum fac vizibil invizibilul într-un context al unui spațiu privat, un spațiu care își deschide granițele cu generozitate pentru mine? Oferind aceeași generozitate.”

„Private Show”, realizat și interpretat de Cosmin Manolescu, este o încercare de revizitare a memoriei celor 20 de ani care au trecut de la prima versiune a piesei, prezentată în 2000 la Bienala de Artă Perific de la Iași. O încercare de cunoaștere și (re)descoperire a dansului prin intermediul istoriilor personale, o călătorie experimentală în afara zonei de confort, însă în siguranța spațiului personal privat.

Spectatorii interesați să primească în vizită un artist și una din piesele coregrafice de mai sus în perioada imediat următoare, sunt rugați să contacteze artiștii după cum urmează:
Brașov, Anamaria Guguian, ana.guguian@gmail.com
București, Cristina Lilienfeld, lilienfeldcristina@gmail.com
Cluj-Napoca, Oana Mureșan, oana_mur@yahoo.com
București, Cosmin Manolescu, cosmin@danswanderer.ro

„Private Bodies” este realizat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul proiectului „body.exe | interacțiuni coregrafice”, realizat în parteneriat cu Goethe-Institut București, Revista Scena.ro și AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

BIO ARTIȘTI

CRISTINA LILIENFELD a studiat coregrafia și psihologia, căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni, făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei – „Lay(ers)”, „Nu toți sunt eroi”, „Fapte vitejești”, „Moving Fields”, precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia, precum „Coregrafie de grup” de Mihaela Alexandra Dancs, „În trup” (operă de cameră) de Diana Rotaru pe libret de Ciprian Măceșaru, „Dancer In The Dark”, regia Levente Kocsardi, „The Great Scheme of Things” – concert trupa Fierbinteanu, „A Truth, A Lie And A List Of Possibilities” de Andreea Novac, „Alienation or the Desire for Intimacy” de Benno Voorham etc. – continuă să fie prezentate pe scenele din București, din țară și din afară. În anul 2016, a făcut parte din programul Dance Roads, prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul „Lay(ers)”. A colaborat într-o multitudine de proiecte cu coregrafi precum Cosmin Manolescu, Alexandra Bălășoiu, Valentina de Piante, Mihaela Alexandra Dancs, Mădălina Dan, Andreea Novac, Benno Voorham, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru etc., cu artiști vizuali – Dilmana Yordanova, Mihaela Kavdanska, Alina Ușurelu etc. –, cu muzicieni – Diana Rotaru, Irinel Anghel, Vlaicu Golcea, KamerArt, LeVant, trupa Fierbințeanu –, cu scriitori – Răzvan Țupa, Andra Rotaru, precum si cu numeroși actori și regizori. Din 2015 până in 2020 a făcut parte din Asociația PETEC, susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă. Din 2020, a devenit membru fondator AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, unde își desfășoară activitatea în prezent. Cristina caută, atât în activitatea sa artistică, precum și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact.

OANA MUREȘAN este coregrafă si dansatoare independentă care îşi desfăşoară activitatea cu precădere în Cluj-Napoca, Romania. A absolvit „Academia de Muzică Gheorghe Dima” cu specializarea în coregrafie nivel licență, iar apoi programul de masterat în cadrul aceleiaşi specializări. A început acest drum la vârsta de 5 ani în calitate de gimnastă şi ulterior s-a îndreptat spre dans şi teatru. Din 2016 până în prezent semnează coregrafii pentru diferite spectacole/performance-uri de dans si teatru individual sau de grup desfăşurate în spații convenționale, muzee, galerii. Colaborează ca şi performer/dansator cu Centrul Național al Dansului, Fabrica de Pensule, Colectiva A, Fundația Gabriela Tudor, Asociația ARCEN, Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, Teatrul Național Marin Sorescu Craiova. În anul 2018, în cadrul Festivalului de Teatru de la Constanţa, Oana câştigă premiul pentru cel mai bun coregraf cu spectacolul „Heterocromia”. Iar în 2020 Centrul Național al Dansului o premiază pentru contribuția adusă dansului contemporan în România. În paralel cu proiectele de dans şi teatru, desfaşoară cu regularitate cursuri de dans contemporan pentru copii şi grupe destinate adulților cu nivel începător şi intermediar.

ANAMARIA GUGUIAN este artistă independentă, consilier pentru dezvoltare personală și fondatoarea proiectului „I Dance You”, proiect ce a coagulat o comunitate de oameni pasionați de dans din întreaga țară. Facilitează ateliere de mișcare pentru adulți și copii, creează spectacole și evenimente de comunitate cu aceștia și este implicată în proiecte de educație artistică, militând pentru introducerea mai multor activități de dans și mișcare în școli. Își propune să aducă dansul mai aproape de oamenii deconectați de limbajul universal al mișcării corporale și în medii cât mai diverse, creând astfel oportunități de dezvoltare personală și comunitară.

COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer, curator și expert cultural, director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor. Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, gen sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2004). Debutează în calitate de coregraf în 1994 în cadrul Grupului Marginalii. Spectacolele și proiectele sale sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, Seattle ș.a. În perioada 2012-2015 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD – studio Paradis Serial unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. Din 2014 începe să-și dezvolte o metodă proprie de lucru – corpul emoțional, o abordare holistică a corpului care include atingere, exerciții de yoga, mișcări senzoriale subtile, pe care o predă în țară și în străinătate și o folosește în spectacolele sale. În prezent este interesat de proiecte experimentale care leagă corpul cu orașul și natura. În 2017 a lansat proiectul Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului. Din 2017 organizează anual un retreat de dans contemporan în România sau în străinătate, iar în 2019 creează spectacolul „Simple Plăceri”, sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea. Este inițiator și membru co-fondator al colectivului AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică.

Foto: Georgiana Vlahbei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *