Spații culturale și artiști în timpuri de criză

Spații culturale și artiști în timpuri de criză

5 iulie, 16:00-19:00
Pavilion Goethe Institut, Calea Dorobanți 32

masă rotundă cu: Alexandra Bălășoiu (coregraf Indie Box & AREAL, RO), Olga Diatel (producător, proto produkiia, UA), Cinty Ionescu (artist video, RO), Lea Rasovszky (artist vizual, RO), Radu Apostu (regizor, Centrul de Teatrul Educațional Replika), Paulina Maloy (producător, Wroclaw Institute of Culture), Simone Sandroni (coregraf, Frankfurt), Viktoria Medeeva (coregraf, Ucraina)

Cum mai rezistă spațiile culturale în aceste vremuri complicate post-pandemice?
Cum se raporteaza artiștii români și străini la actuala situație politică și la războiul din Ucraina?
Ce fel de proiecte culturale mai au sens în acest moment?
Cum mai pot fi dezvoltate noi proiecte de colaboare europeană, la intersecția diferitelor discipline artistice și care să pună focus mai puțin pe produs și mai mult pe partea de cercetare artistică și schimburi de practici artistice?

Acestea sunt primele întrebări la care sunt invitați să răspundă un grup de artiști și producători români și străini, aflați la București cu ocazia evenimentului de lansare oficială a programului european de colaborare și rezidențe artistice “What’s next? Safe cultural multi-spaces for the multidisciplinary reflection of (post)war and (post)crisis European identity”.

Timp de 3 zile, între 3-5 iulie participanții re vor întâlni în cadrul unor discuții și vizite culturale la AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică, Centrul de Teatru Educațional Replika, Atelierele Malmaison și Institutul Polonez pentru a schimba idei și discuta despre starea culturii contemporane actuale și modul în care mai putem dezvolta proiecte artistice inovatoare.

În ultima zi, pe 5 iulie, între 16:00 și 19:00, Pavilionul 32 al Goethe Institut va găzdui o masă rotundă deschisă publicului larg, pe tema ‘Spații culturale & artiști în timpuri de criză’ la care vor participa artiștii coregrafi Alexandra Bălășoiu (RO), Simone Sandroni (DE/IT), Vika Medvedeva (artistă din Ucraina), producătorii Paulina Maloy (Wroclaw Institute of Culture) și Olga Diatel (proto produkciia, Kiev), partenerii internaționali ai programului What’s Next?. Acestora li se vor alătura artista video Cinty Ionescu, regizorul Radu Apostol, unul din fondatorii Centrului de Teatru Educațional Replika, artista vizuală Lea Rasosvsky de la Atelierele Mailmaison, masa rotundă urmând să fie moderată de Cosmin Manolescu, expert cultural și coregraf, director executiv al Fundației Gabriela Tudor.

Evenimentul de lansare ‘Spații culturale & artiști în timpuri de criză’ are ca scop construcția unui cadru curatorial pentru cele 2 noi formate de rezidențe interdisciplinare What’s Next? care vor fi organizate de Fundația Gabriela Tudor în România în perioada mai 2024 și august-octombrie 2024.Discuțiile vor avea loc în limba engleză și vor fi urmate de o sesiune de Q&A cu publicul.

Discuția va fi transmisă live pe pagina https://www.facebook.com/FundatiaGabrielaTudor/. Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să se înscrie aici: https://forms.gle/9K3p4qAR9wyp4b1cA.

Evenimentul de lansare ‘Spații culturale & artiști în timpuri de criză’ este organizat în colaborare cu Goethe Institut București în cadrul proiectului ‘Copacul Vieții‘, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

“What’s next? Safe cultural multi-spaces for the multidisciplinary reflection of (post)war and (post)crisis European identity” — este un proiect co-organizat de un consortium format din Gabriela Tudor Foundation (Romania), MitOst (Germania), MUSIKTHEATERTAGE WIEN (Austria), proto produkciia (Ukraina), Wrocław Institute of Culture (Polonia), zusa (Germania), co-finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul derulat timp de 2 ani își propune să stimuleze creativitatea și curajul în sectorul cultural și să creeze un spațiu de reflecție privind noi modele de rezidențe și de colaborare culturală transfrontalieră. Parte a proiectului, organizațiile care participă își propun să creeze spații mai sigure pentru artiști, manageri culturali, activiști și cetățeni din cele 5 țări participante, printr-un program de rezidențe, activități educaționale și discuții culturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *