#Start 2019: program de mentorat  cultural

Ai o structură artistică cu proiecte în curs și ai nevoie de sprijin în derularea lor?
Intenționezi să dezvolți sau să lansezi în 2019 un program nou pentru scena culturală din România și ai nevoie de sprijin în realizarea lui?
Vrei să-ți definești mai bine misiunea și tipurile de activități sau vrei să-ți îmbunătățești imaginea pe scena culturală?
Vrei să dezvolți proiecte la nivel internațional sau să aplici pentru finanțări internaționale?
Ai o organizație culturală, dispui de un spațiu și vrei să înțelegi mai bine mecanismele care îți influențează activitatea?

Dacă răspunsul tău este DA la cel puțin două din întrebările de mai sus, te așteptăm să te înscrii la programul de mentorat #START destinat managerilor și producătorilor operatori culturali din România. Programul continuă activitățile de mentorat demarate cu ocazia primelor ateliere de management cultural #START organizate la București, Iași și Sibiu precum și a sesiunilor individuale de mentoring derulate în mai multe orașe din România în 2018.

#START2019 este realizat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul programului multi-anual „Platforma ZonaD”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și propune un format de mentorat susținut de Cosmin Manolescu/United Experts, expert cultural cu 20 de experiență în implementarea proiectelor culturale.

În cadrul programului #START în 2019 vor fi selecționate două organizații/proiecte culturale care vor beneficia gratuit de consultanță de specialitate și sesiuni de formare profesională dedicate în funcție de nevoile beneficiarului. Selecția proiectelor va fi realizată de Cosmin Manolescu pe baza formularului de înscriere disponibil la adresa https://goo.gl/forms/M8FOrGFkdDo5lfQu1.  Data limită de înscriere este 24 februarie 2019, iar rezultatele selecției vor fi anunțate pe 28 februarie. Programul de mentorat și consultanță culturală se va derula în perioada 1 martie – 30 septembrie 2019 și va include sesiuni de lucru periodice prin întîlniri directe sau online, consultanță gratuită în dezvoltare organizațională, activități de promovare, dezvoltare de conținut pentru cereri de finanțare sau de producție artistică, precum și sesiuni de formare profesională dedicate pentru echipa proiectului/organizației beneficiare.

#START continuă activitățile de mentorat și coaching cultural lansate în România de Gabriela Tudor și United Experts/Programul Cultural Elvețian în România în cadrul programului United Experts în 2007. United Experts este o marcă înregistrată de dezvoltare culturală administrată în prezent de Fundația Gabriela Tudor, destinată operatorilor culturali și instituțiilor de cultură interesate să-și îmbunătățească activitatea.

De asemenea, în cadrul programului #START în 2019, vor fi oferite 2 burse în management cultural în valoare de 7000 lei pentru tineri producători/manageri culturali/artiști, mai multe informații sînt disponibile în pagina dans.ro/bursa-gabriela-tudor-2019.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

BIO. Cosmin Manolescu este coregraf, expert și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Este expert în management de proiect și dezvoltare organizațională pentru organizații și instituții culturale și director artistic al companiei Paradis Serial, sub a cărei titulatură își realizează proiectele artistice. A fost absolvent al primei ediții a Masterului European în Management Cultural – Programul ECUMEST (1996), iar în 2008 a activat în cadrul programului de coaching pentru dezvoltare organizațională United Experts condus de coach-ul elvețian Monika Egger și implementat în România de Gabriela Tudor și Programul Cultural Elvețian. În perioada 2005-2013 a fost coach artistic și coordonator al programului de rezidențe ArtistNe(s)T.
Între 1997-2017 a realizat numeroase proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane în România, Europa, SUA, și Japonia. Are o bogată experiență în implementarea proiectelor de colaborare culturală europeană și internațională. În perioada 2011-2015, a condus în calitate de lider de proiect programul european de mobilitate și creație artistică E-Motional co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național al Dansului în 2004. Este inițiatorul și coordonatorul bursei Gabriela Tudor în management cultural (2009-2019). În perioada 2012-2014 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg.
În 2015/2016 a făcut parte din echipa independentă Curatorium care a conceput programele și proiectele din dosarul de candidatură pentru București 2021 și a finalizat programele internaționale „E-Motional: rethinking dance” și „Eastern Connection”. În 2018 a curatoriat pentru Asociația Forum Dança din Lisabona un  program de incubatoare-rezidențe artistice la care au participat tineri coregrafi, artiști vizuali și muzicieni din România, Portugalia și SUA. Este expert pe probleme de mobilitate europeană și internațională fiind invitat în 2018 să reprezinte România la European Cultural Challanges organizat de Fundația Culturală Europeană.
În ianuarie 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a acordat premiul de excelență pentru Rezistență în cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. Contact: cosmin@gabrielatudor.ro, 0722322366, cosminmanolescu.wordpress.combursagabrielatudor.wordpress.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *