#START – atelier de management cultural

Sibiu, 3-5 decembrie | Fundația Comunitară Sibiu
(str. Constantin Noica nr. 57, ap. 3)
Dată limită înscrieri: 1 decembrie 2018

Ești artist sau manager cultural la început de drum, vrei să dezvolți noi proiecte în 2019, dar ai nevoie de sprijin și inspirație? Conduci o organizație culturală/un spațiu și vrei să înțelegi mai bine mecanismele care îți influențează activitatea? Vrei să înveți cum să-ți dezvolți mai bine ideile pentru a răspunde unor nevoi reale și a realiza un proiect relevant sau a menține viu un spațiu? Sau cum să fii creativ într-un context în continuă schimbare?

Dacă răspunsul tău este DA la cel puțin două din întrebările de mai sus, atunci vino la Sibiu să participi la un atelier de 3 zile în cadrul programului de dezvoltare profesională #START, desfășurat sub titlul Idei. Proiecte. Finanțări și destinat tinerilor artiști și operatori culturali din Sibiu și din orașele din regiune.

Atelierul #START de la Sibiu este realizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Fundația Comunitară din Sibiu, în cadrul programului Platforma ZonaD, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Atelierele din cadrul #START propun un format de învățare de la egal la egal (peer to peer learning) între practicienii din domeniul cultural în cadrul unor ateliere, precum și al unor sesiuni de mentorat, susținute de experți cu experiență de lung termen în zona artelor spectacolului.

#START: Idei. Proiecte. Finanțări 
Cum se poate dezvolta un proiect relevant, capabil să atragă finanțare într-un context în mod constant imprevizibil? Vom pune în discuție provocările, dificultățile și avantajele de a da amploare unei idei pentru a deveni un proiect sustenabil. Cum și de unde pornim în dezvoltarea unor propuneri autentice, cum integrăm în proiect prioritățile de finanțare, de ce preocuparea generală pentru dezvoltarea publicului, cum se pregătește o organizație pentru a derula un proiect amplu, pe termen lung? Sunt doar câteva din întrebările pe care le vom aborda cu exemple concrete și prin lucru aplicat cu explorarea potențialului de dezvoltare al unei propuneri. Atelierul #START de la Sibiu va fi susținut de Cosmin Manolescu (coregraf/ expert cultural), care va împărtăși din experiența de lungă durată în angajarea a unor proiecte ambițioase, discutând deschis despre oportunitățile și riscurile întâlnite în desfășurarea acestora. Dacă te gândești deja cum să abordezi oportunitățile de finanțare disponibile pentru 2019, acest atelier îți va oferi atât niște exemple de bune practică, cât și energia de a pune în mișcare și a face să se întâmple lucrurile în care tu crezi. Cu ocazia atelierului de la Sibiu va fi lansată și bursa Gabriela Tudor în management cultural 2019, destinată pentru această nouă ediție în premieră atât artiștilor, cât și managerilor culturali din România. (bursagabrielatudor.wordpress.com)

PROGRAM & ÎNSCRIERE
Atelierul se desfășoară în perioada 3-5 decembrie 2018 după programul:
– 3 decembrie, 17:00–21:00,
– 4 și 5 decembrie, 17:00–20:00.
Ziua de 5 decembrie este dedicată unor sesiuni individuale de mentorat cu durata de aproximativ 30-40 minute, pe baza unei programări anticipate a participanților interesați.

Atelierul este deschis tinerilor artiști, curatori, manageri, producători, facilitatori și altor profesioniști din zona artelor contemporane, și este limitat unui număr de 10 participanți. Înscrierile sînt deschise pînă pe 1 decembrie sau pînă la completarea locurilor disponibile prin completarea formularului de înscriere la https://goo.gl/forms/ucRdEUSA4sFxWvBp2. Pentru 2 participanți din alte orașe decât Sibiu, Fundația Gabriela Tudor va acoperi cazarea la o pensiune din Sibiu.

Locurile vor fi ocupate în ordinea înscrierilor, pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Atelierul este oferit gratuit, însă cei interesați să participe sunt invitați să achite o donație/ taxă de rezervare de 100 lei pentru garantarea locului, aceasta urmând a le fi returnată la finalul atelierului. Suma de 100 lei nu va fi returnată în cazul în care persoana înscrisă va anula participarea la atelier.

Donația poate fi transferată în contul Fundației Gabriela Tudor, RO42 BACX 0000 0011 3762 4000, deschis la UniCredit Bank, cu mențiunea „atelier Sibiu”. Participanții vor primi confirmare prin email după efectuarea înscrierii. Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la cosmin@gabrielatudor.ro.

BIO EXPERT
Cosmin Manolescu este coregraf, expert și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Este expert în management de proiect și dezvoltare organizațională pentru instituții și organizații culturale și director artistic al companiei Paradis Serial, sub a cărei titulatură își realizează proiectele artistice. A fost absolvent al primei ediții a Masterului European în Management Cultural – Programul ECUMEST (1996), iar în 2008 a activat în cadrul programului de coaching pentru dezvoltare organizațională United Experts, condus de coach-ul elvețian Monika Egger și implementat în România de Gabriela Tudor prin Programul Cultural Elvețian. În perioada 2005-2013 a fost coach artistic și coordonator al programului de rezidențe ArtistNe(s)T. Între 1997-2017 a realizat numeroase proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane în România, Europa, SUA, și Japonia. Are o bogată experiență în implementarea proiectelor de colaborare culturală europeană și internațională. În perioada 2011-2015, a condus în calitate de lider de proiect programul european de mobilitate și creație artistică E-Motional, co-finanțat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național al Dansului în 2004. Este inițiatorul și coordonatorul bursei Gabriela Tudor în management cultural, lansate în 2009. În perioada 2012-2014 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. În 2015 a făcut parte din echipa Curatorium care a conceput programele și proiectele din dosarul de candidatură pentru București 2021 și a finalizat programele internaționale „E-Motional: rethinking dance” și „Eastern Connection” cu Japonia. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a oferit premiul de excelență pentru rolul adus in dezvoltarea dansului contemporan în România, iar în ianuarie 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a acordat premiul pentru Rezistență în cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. Din 2014 colaborează cu Administrația Fondului Cultural și ArCuB ca evaluator și monitor pentru proiectele culturale.

#START este o componentă a Platformei ZonaD, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *