#START: Idei. Proiecte. Finanțări

atelier de management
București, 12-14 martie 2018
data limită înscrieri – 5 martie 2018

Ești un artist la început de drum, vrei să dezvolți noi proiecte în 2018, dar ai nevoie de sprijin și inspirație? Ai o organizație culturală/un spațiu și vrei să înțelegi mecanismele care îți influențează activitatea? Vrei să înveți cum să-ți dezvolți mai bine ideile pentru a răspunde unor nevoi reale și a realiza un proiect relevant sau a menține viu un spațiu? Sau cum să fii creativ într-un context în continuă schimbare?

Dacă răspunsul tău este DA la cel puțin trei din întrebările de mai sus, atunci înscrie-te la primul atelier din cadrul programului de dezvoltare profesională #START, desfășurat sub titlul „Idei. Proiecte. Finanțări” și destinat tinerilor artiști și operatori culturali din zona artelor spectacolului și disciplinele conexe.

#START este realizat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul programului multi-anual „Platforma ZonaD”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, și propune un format de învățare de la egal la egal (peer to peer learning) între practicienii din domeniul cultural în cadrul unor ateliere, precum și al unor sesiuni de mentorat, de coaching artistic și/sau organizațional, susținute de experți cu experiență de lung termen în zona artelor spectacolului.

#START: Idei. Proiecte. Finanțări
Cum se poate dezvolta un proiect relevant, capabil să atragă finanțare într-un context în mod constant imprevizibil? Vom pune în discuție provocările, dificultățile și avantajele de a da amploare unei idei pentru a deveni un proiect sustenabil. Cum și de unde pornim în dezvoltarea unor propuneri autentice, cum integrăm în proiect prioritățile de finanțare, de ce preocuparea generală pentru dezvoltarea publicului, cum se pregătește o organizație pentru a derula un proiect amplu, pe termen lung? Sînt doar cîteva din întrebările pe care le vom aborda cu exemple concrete și prin lucru aplicat cu explorarea potențialului de dezvoltare al unei propuneri. Atelierul este susținut de Cosmin Manolescu (coregraf/ expert cultural) și Ștefania Ferchedău (manager și cercetător cultural), care vor împărtăși din experiența de lungă durată în angajarea a unor proiecte ambițioase, discutînd deschis despre oportunitățile și riscurile întîlnite în desfășurarea acestora. O listă cu referințe bibliografice va fi pusă la dispoziția participanților în pregătirea atelierului. Dacă te gândești deja cum să abordezi oportunitățile de finanțare disponibile în 2018, acest atelier îți va oferi cu siguranță atât niște exemple de bune practică, cât și energia de a pune în mișcare și a face să se întâmple lucrurile în care crezi.

PROGRAM & ÎNSCRIERE
Atelierul se desfășoară în perioada 12-14 martie 2018 și va include sesiuni zilnice de lucru între orele 10:00-14:00 la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic (București, str. Ion Brezoianu nr. 23-25, etaj 1). Ultima zi este dedicată unor sesiuni individuale de mentorat cu durata de aproximativ 30 minute, pe baza unei programări anticipate a participanților interesați.

Atelierul este deschis tinerilor artiști, curatori, manageri, producători, facilitatori și altor profesioniști din zona artelor spectacolului și disciplinele conexe, și este limitat unui număr de 10 participanți. Înscrierile sînt deschise pînă pe 5 martie 2018 sau pînă la completarea locurilor disponibile prin completarea formularului de înscriere la https://goo.gl/forms/rbdXPOeAfbQH2fDF2.
Locurile vor fi ocupate în ordinea înscrierilor, pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Donația de participare este 200 Ron (pentru profesioniști independenți și ONG-uri culturale) și 300 Ron (pentru participanți din instituții culturale) și va contribui co-finanțarea programului Platforma ZonaD. Donația va fi achitată/transferată înainte de începerea atelierului. Participanții vor primi confirmare prin email după efectuarea înscrierii. Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la cosmin@gabrielatudor.ro.

BIO EXPERȚI
Cosmin Manolescu este coregraf, expert și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Este expert în management de proiect și dezvoltare organizațională pentru organizații și instituții culturale și director artistic al companiei Paradis Serial, sub a cărei titulatură își realizează proiectele artistice. A fost absolvent al primei ediții a Masterului European în Management Cultural – Programul ECUMEST (1996), iar în 2008 a activat în cadrul programului de coaching pentru dezvoltare organizațională United Experts condus de coach-ul elvețian Monika Egger și implementat în România de Gabriela Tudor și Programul Cultural Elvețian. În perioada 2005-2013 a fost coach artistic și coordonator al programului de rezidențe ArtistNe(s)T. Între 1997-2017 a realizat numeroase proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane în România, Europa, SUA, și Japonia. Are o bogată experiență în implementarea proiectelor de colaborare culturală europeană și internațională. În perioada 2011-2015, a condus în calitate de lider de proiect programul european de mobilitate și creație artistică E-Motional co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național al Dansului în 2004. Este inițiatorul și coordonatorul bursei Gabriela Tudor în management cultural (2009-2016). În perioada 2012-2014 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. În 2015 a făcut parte din echipa Curatorium care a conceput programele și proiectele din dosarul de candidatură pentru București 2021 și a finalizat programele internaționale „E-Motional: rethinking dance” și „Eastern Connection” cu Japonia. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a oferit premiul de excelență pentru rolul adus in dezvoltarea dansului contemporan în România, iar în ianuarie 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a acordat premiul pentru Rezistență în cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. Din 2014 colaborează cu Administrația Fondului Cultural și ArCuB ca evaluator și monitor pentru proiectele culturale. https://cosminmanolescu.wordpress.com/, https://zonadstudio.wordpress.com, https://bursagabrielatudor.wordpress.com, www.e-motional.eu, www.danswanderer.ro

Ștefania Ferchedău este manager, mediator și cercetător în domeniul artelor contemporane, lucrînd interdisciplinar în România și internațional. În 2016 a înființat Institutul Prezentului, o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul artelor performative și vizuale pe care o dezvoltă împreună cu Alina Șerban. În portofoliul de proiecte recente se află ZonaD, un spațiu/laborator/platformă de dans contemporan și cercetare artistică, programul de cooperare europeană E-Motional și proiectul de schimb artistic româno-japonez Eastern Connection, al căror manager a fost în perioada 2010-2015, co-inițiate și dezvoltate împreună cu Cosmin Manolescu. Din 2013 a contribuit de asemenea în cadrul rețelei Cultura în educație, care unește profesioniști din domeniul artelor care dezvoltă proiecte în școli. Între organizațiile cu care a colaborat din 2010 ca manager de program, producător, consultant artistic sau de management și evaluator se află: Fundația Gabriela Tudor/ United Experts, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Asociația Zeppelin, Asociația MetruCub, Asociația pepluspatru, AFCN, ArCuB. Afilierile instituționale trecute includ Asociația ECUMEST (2003-2008), Institutul Cultural Român New York (2008-2010). În 2017 a primit premiul pentru Management cultural pentru ultimii 10 ani de activitate din partea Administrației Fondului Cultural Național. www.institutulprezentului.ro, www.artsf.ro

Organizat de Fundația Gabriela Tudor, programul „Platforma ZonaD” reprezintă o dezvoltare și amplificare a activității laboratorului ZonaD al Fundației care s-a dezvoltat în ultimii ani de la un fost spațiu independent (2012-2014) la o platformă mobilă cu multiple conexiuni și parteneriate în București și în țară (2015-2017). Fundația relansează prin componenta #START a programului marca de consultanță și coaching pentru sectorul cultural – United Experts – fondată în 2007 de Gabriela Tudor și Programului Cultural Elvețian în România. Din 2009, marca United Experts este deținută de Fundația Gabriela Tudor, care continuă să organizeze periodic ateliere de management cultural și să ofere servicii de coaching în dezvoltare organizațională pentru artiști și operatori culturali interesați.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Contact: Cosmin Manolescu, 0722 322 366, cosmin@gabrielatudor.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *