ZonaD – atelier de explorare urbană @ Brașov

01_atelier_urban1-2 octombrie, 11:00-15:00
3-4 octombrie, 16:00-20:00
5 octombrie, 17:30 – prezentare deschisă publicului

[@ Neoteric # zilele dansului contemporan la Brașov 2016]

ZonaD – Atelier de explorare urbană este un proiect de Cosmin Manolescu, în egală măsură o cercetare în dansul contemporan, cât și o modalitate nouă de interacțiune între artiști, public și oraș. Proiectul va fi derulat la Brașov în conexiune cu premiera locală a spectacolului [Fragil], în cadrul neoteric # zilele dansului contemporan la Brașov 2016. Atelierul va avea loc la Centrul Cultural Reduta și în diverse locații urbane din centrul istoric al Brașovului.

Orașul, străzile si magazinele sale vor deveni pe durata atelierului spațiu de joacă, experiment și, în final, spectacol. Atelierul va începe zilnic la Centrul Cultural Reduta cu o sesiune de încălzire, improvizații și jocuri coregrafice cu scopul de a pregăti grupul pentru interacțiunea cu orașul, care va urma un traseu performativ de 2 ore. La finalul fiecărei zile, participanții vor reveni în studioul de dans de la Reduta pentru o sesiune de discuții pe marginea experiențelor și a întâlnirilor performative.

Prezentarea finală a rezultatelor atelierului va fi realizată sub forma unei incursiuni performative urbane, pe un traseu bine delimitat în care participanții la atelier vor dansa și interacționa cu arhitectura și locuitorii orașului. Participanții se pot înscrie pe baza unei scurte scrisori de interes și a unei biografii artistice la adresa serial.paradise@artsf.ro. Numărul de locuri este limitat la maximum 8, iar participarea la atelier este gratuită, în ordinea înscrierilor primite.

Evenimentul este organizat de KunSTadt în cadrul neoteric # zilele dansului contemporan la Brașov 2016, cu susținerea Centrului Cultural Reduta și în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor, în conexiune cu ZonaD – turneu Paradis Serial, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Atelierul a fost realizat anterior în alte contexte, la Genova în 2008 în cadrul unui proiect realizat de Fundația Gabriela Tudor si co-finanțat de Institutul Cultural Român, precum și la București în iunie 2015 ca parte din programul pilot București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, organizat de ArCuB cu ocazia lansării candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
_________________________________________________
COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial / Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc. Din 1998 a condus în mod curent ateliere de dans pentru copii, actori, profesioniști ai dansului și public larg la București, Cluj, Sfântu-Gheorghe, Uzes, Istanbul, Porto, Luxemburg, Riga, Timișoara și a participat în diverse proiecte internaționale de cercetare artistică la Berlin, Lisabona, Paris, Potsdam, Porto, Tokyo etc.

În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În iunie 2012 a lansat împreună cu Ștefania Ferchedău platforma ZonaD, care a funcționat ca un spațiu de dans contemporan pînă în decembrie 2014, organizând în mod curent ateliere și cursuri de dans contemporan pentru artiști și amatori, desfășurate în prezent în format itinerant (https://zonadstudio.wordpress.com/).

În perioada 2013-2015 a condus proiectul de colaborare artistică româno-japonez Eastern Connection, care s-a finalizat în noiembrie 2015 cu premiera spectacolului „Zmeul”, realizat în colaborare cu coregraful japonez Zan Yamashita. Din 2011 a desfășurat programul european E-Motional (www.e-motional.eu).

În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În decembrie 2015 Fundația Alexandrion i-a oferit premiul secțiunii dans pentru spectacolul „Zmeul”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *