ZonaD danslab – laborator de cercetare interactivă

emo_bag15-30 iulie
atelier: 20-24 iulie
conferință: 23 iulie, 20:00 [ODD, str. Dr. Iacob Felix 72A]
prezentări: 29 iulie, 19:00 [Replika, str. Lânăriei nr. 93-95]

În perioada 15-30 iulie, continuăm activitățile plaformei mobile ZonaD cu un format nou de cercetare artistică – ZonaD danslab, ce are ca scop dezvoltarea de proiecte interdisciplinare care au la bază mișcarea într-un laborator dinamic care generează schimburi între participanți. Artiștii rezidenți invitați participă la întîlniri de grup și discuții dedicate practicii și procesului lor artistic și proiectului de cercetare dezvoltat în prezent, pot participa la repetițiile celorlalți, interacționînd cu propunerile colegilor lor. Laboratorul include repetiții, un atelier și o conferință și se va închide cu o prezentare informală a procesului de lucru deschisă publicului. ZonaD danslab este organizat de Fundația Gabriela Tudor în conexiune cu programul E-Motional/ MAP – sharing of processes. Parteneri: ODD, Modulab, Centrul de Teatru Educațional Replika, Zeppelin. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Cu prijinul programului Cultura al Uniunii Europene.

PROIECTE PARTICIPANTE

> Gemma Riggs (UK, artist vizual) & Laura Murphy (IE, coregraf)
Un proiect de intervenție performativă urbană condus de coregrafa Laura Murphy (Irlanda) și artista video Gemma Riggs (Marea Britanie) va fi dezvoltat în spațiile Replika și în cartierul din jurul parcului Carol. „Un artist din dans se întîlnește cu un artist vizual: care sînt spațiile dintre cei doi? Unde se intersectează teritoriile dintre ei și unde se ciocnesc? Ce dialog și ce idei de colaborare pot apărea, în limbaj de film și de mișcare? Cum poate interacționa un corp în miscare cu ungherele, fisurile din ziduri, colțurile ascunse, cu liniile, contururile și formele, cu amprentele și urmele vizuale ale orașului. Ne preocupă definirea paletei de culori și mișcări a orașului. Cum poate camera înregistra aceste interacțiuni? Cum pot afecta formele și liniile arhitecturale corpul performativ? Cum pot influența traiectoria și gestualitatea lui? Contururile dintr-un cadru pot rezona cu mișcarea corpului, formînd compoziții noi și surprinzătoare, pot conduce la gîndirea compoziției drept o explorare a corpului în mișcare. Corpul devine un obiect în cadrul imaginii, iar imaginea ‘platoul/ cadrul’ pentru prezența corpului. Arhitectura ne îmbrățișează, ne cuprinde și ne afectează mișcările, oferindu-ne o scenă: spații performative, familiare și o tendință spre rutină și repetiție. Cum ne supunem și cum subminăm această rutină și repetiție? Vrem să exploram ritmurile mișcării omului în relație cu spațiul și cu mediul urban. Vom urmări ritmul mișcarii, acolo unde extremele ritmului dintr-un corp scot la iveală mai clar ritmurile lumii din jurul său. Vom folosi tempoul corpului ca un mijloc de a rexercitare a prezenței sale în mediul arhitectural.”

> Rogerio Nuno Costa (PT, performance artist ): UNIVERSITATE/ UNIVERSIDAD – un proiect care include ateliere, conferințe, cercetare, documentare. Atelier deschis profesioniștilor – “Dogma 2005: O închisoare fără ziduri”.
Proiectul de cercetare realizat sub acest titlu de Rogério Nuno Costa, artist, curator și teoretician portughez, va include un atelier interdisciplinar intensiv deschis practicienilor și teoreticienilor din domeniul artei contemporane care au dezvoltat deja lucrări în domeniile artelor performative sau vizuale. Atelierul propune confruntarea cu o serie de reguli care vor chestiona noțiunile participanților cu privire la libertatea artistică, metodologia din spatele proceselor lor creative și modul în care operează cu formatele care acompaniază conceptul de „memorie”: arhive, documente, resturi, urme și trasee. Atelierul este 50% practic și 50% teoretic și este dezvoltat prin brainstorming-uri colective, cercetare de grup, scurte prezentari (conferințe/ talks), prin documentare (video, foto, text), și o eventuală prezentare deschisă publicului larg.

Atelierul include și un talk avînd ca focus ideea de „auto-obstrucție” (prin repoziționarea artistului înăuntrul unui cadru critic intrigator – „închisoare fără ziduri”) cu scopul de a aborda în mod conștient și transversal noțiunea de „libertate artistică”. Acest moment poate funcționa și ca introducere în proiectele create de participanți. Vor fi discutate fragmente din filmul “The 5 Obstructions” [de Lars von Trier & Jørgen Leth] ca punct de plecare și ilustrare a problematicii atelierului. Această prezentare se poate realiza pe diverse medii: fotografie, instalație, video, sunet, performance bazat pe text, dans, teatru, conferință de tip performativ. Înscrierile la atelier sînt deschise pînă pe 13 iulie. DETALII

Centrul de Teatru Educațional Replika & Arcadie Rusu (RO, coregraf): Născut în 2000 – proiect de dans cu participarea unui adolescent.
Laboratorul de cercetare și creație coregrafică derulat în colaborare cu compania Replika pornește de la cîteva teme specifice universului adolescenților – sexualitatea, maturizarea, depășirea unor tabuuri, relațiile problematice părinți-copii – pe care coregraful Arcadie Rusu le va dezvolta pe parcursul a două săptămîni de lucru în spațiul Centrului de Teatru Educațional Replika, alături de un adolescent, sub forma unui atelier. Rezultatul perioadei de lucru din cadrul laboratorului poate pune bazele unui nou spectacol de dans care ar deveni ulterior parte a repertoriului Replika. Coregraful Arcadie Rusu va putea lucra cu echipa Centrului de Teatru Educațional Replika – dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol, actorii Viorel Cojanu și Mihaela Radescu – pentru elaborarea scenariului coregrafic și a structurii spectacolului. Colaborarea între un artist profesionist și un amator reprezintă una din prioritățile Centrului Replika.

///

Institutul Prezentului
ZonaD danslab include o componenetă specifică de documentare în timp real a proceselor artistice derulate în cadrul laboratorului, dezvoltată în cadrul inițiativei Institutul Prezentului, realizată de Ștefania Ferchedău. Aceasta va fi derulată prin contribuții realizate de scriitoarea Elena Vlădăreanu, artistul Rogerio Nuno Costa și Ștefania Ferchedău, care urmează a fi publicate pe blogul ZonaD „Institutul Prezentului” este platformă discursivă emergentă de cercetare și analiză a culturii contemporane, care are ca scop generarea unui nou spațiu de întîlnire a cărui viziune este bazată pe free knowledge și co-ownership a resurselor existente. Institutul va funcționa ca un spațiu fizic și ca o platformă online care va pune împreună, va dezvolta și va discuta diverse arhive din zona artelor performative și vizuale din România ultimilor 25 de ani, contribuind deopotrivă la crearea de noi conținuturi cu privire la fenomene artistice în curs.

Urmăriți blogul Institutul Prezentului la artsf.ro/institute-of-the-present/.
Detalii: contact@e-motional.eu.

///

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

One thought on “ZonaD danslab – laborator de cercetare interactivă

  1. Pingback: ZonaD danslab – laborator de cercetare interactivă | Institute of the Present

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *