ZonaD Lounge #4: Dansul contemporan – speed dating și lifelong affair/ cu Adriana Gheorghe

10547495_752779481436636_2422538636301771223_njoi, 6 noiembrie, 19:00
interactiv @ ZonaD
[str. Iulia Hașdeu nr. 3]

În cea din urmă întîlnire, din acest an, la ZonaD, Adriana Gheorghe propune o recapitulare a materialului dens adus în discuție, urmată de completări și continuări. „Cine n-a ajuns, încă, ni se poate alătura fără rezerve. Am început aceste întîlniri propunînd un concept aparent marginal – muzica pop – care s-a dovedit un principiu perfect de reorganizare a istoriei dansului contemporan. Apoi am lansat în discuție “noul dans”, “dansul concept” al lui Spangberg, încercînd să-i aproximez criteriile de definire – apelîndu-se inclusiv la definiții seducătoare poststucturaliste pentru a numi ceea ce nu se poate numi 🙂 – totul în încercarea de a identifica un alt fel de a gîndi raportarea dansului contemporan la realitățile sociale, economice, discursive, un dans dincolo de critică, dincolo de limbajul “trădător” (care fixează pe piață), un “mecanism abstract” care să permită renunțarea la producția de „diferență” și prin care se pot “identifica posibilități/modalități de producție diferite care pot conduce la experiențe diferite”. Și pentru care trebuie inventate alte maniere de reflecție/reacție (dincolo de critică, experiențiale). În cazul noului dans, discursul încurajat este cel despre metodele folosite. Și vorbind despre metodele folosite, se pot descrie experiențe care, vorbind, devin experiențe. (Deja anunț tema de miercuri). Propun un lecture despre dansul contemporan cu mai puține vorbe și mai multă acțiune. Sau cu vorbe care acționează. Un soi de teorie în acțiune. Deja, de data data trecută, ne tot gîndim la ce ne place sau nu ne place în dansul contemporan. Pentru miercuri propun posibilități de experiențe atunci și acolo, inclusiv experiența negocierii individuale dacă se poate vorbi sau nu despre un spectacol. Și, nu în ultimul rând, exerciții de confundat receptarea cu construirea de spectacol. La capitolul completări: Keith Hennessy, Ivo Dimchev și Meg Stuart. Și, tot compensatoriu, less talk, more play (&always theory).”

“Dansul contemporan – speed dating și lifelong affair”, este un format conceput și condus de Adriana Gheorghe. „Le vom numi întîlniri, o serie de întîlniri pentru o mai bună înțelegere (a condițiilor de posibilitate/ imposibilitate) a ideii de întîlnire propusă de coregrafi spectatorilor lor. Ne vom aminti despre ce e vorba. Vom contextualiza și vom apela la istoria dansului trăgînd de timp ca de elastic înapoi, dar și înainte. Ce urmează e cel puțin la fel de palpitant ca acele cîteva momente revoluționare fundamentale din arta dansului contemporan (Care erau acelea?) Vom încerca aproximarea și, la fel, întinderea pînă la fatalitate a conceptului de întîlnire în receptare. Vom construi împreună un emergency kit hermeneutic pe care să-l putem ignora apoi sau nu în cunoștință de cauză. Va fi un quest. Din care nu vor lipsi, paradoxal, exercițiile de compoziție, granița dintre compoziție și receptare fiind una interesantă. Iar accesarea modului de gîndire compozițional sau dramaturgic, sau, mai important, a terminologiei acompaniatoare nu e ceva ce ar trebui refuzat întotdeauna.”

ZonaD Lounge reprezintă serie de evenimente care includ conferințe, proiecții de filme, ateliere și dezbateri de istoria și teoria dansului contemporan și performance art-ului susținute de artiști, teoreticieni și critici de dans din România și din străinătate. Avînd o frecvență regulată, acestea își propun să familiarizeze publicul din România cu practici artistice și estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/ și prezentate în România și să contribuie la dezvoltarea unor perspective și discursuri critice cu privire la acestea. Invităm deopotrivă publicul larg și profesioniștii din dans la o serie de întîlniri în format lejer, de tip cafenea, în care să aflăm împreună lucruri noi și vechi și să discutăm într-un mod relaxat.

Donație sugerată: 10 lei.

Eveniment în cadrul Festivalului E-Motional organizat de Fundația Gabriela Tudor. Parteneri asociați sînt Centrul Național al Dansului București și lorgean theatre. Evenimentul este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: Șapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, Modernism, ArtAct magazine, ArtClue, România Pozitivă, Sub 25, The ONE, Feeder, Veioza Arte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *