ZonaD trebuie să continue. Lansăm campania: “Make dance happen”

afis_campanie_webOPEN English version

Am deschis ZonaD – studio Paradis Serial în iunie 2012, ca un spațiu-laborator independent, dedicat dansului și artelor contemporane, cu un program destinat formării profesionale, cercetării artistice și dezvoltării publicului. Într-un context politic și cultural dificil pentru artele contemporane, ne-am asumat riscul, responsabilitatea și pasiunea de a susține un nou spațiu artistic în București. ZonaD este administrată de Fundația Gabriela Tudor, organizație-pionier în domeniul dansului contemporan din România, cu peste 15 ani de activitate.

De la deschiderea studioului timpul a trecut repede, a fost plin de multele lucruri pe care le-am făcut, de bucuria și efortul de a avea un spațiu în România. Pe măsură ce ZonaD și-a cîștigat locul și recunoașterea pe scena artistică, contextul pentru artele contemporane s-a deteriorat progresiv, lăsîndu-ne în prezent în imposibilitatea de proiecta pe termen lung existența studioului, deși avem proiecte de amploare, planificate deja pînă în 2015.

Vrem să continuăm povestea ZonaD în 2014, dar nu vom putea face acest lucru fără sprijinul vostru, al tuturor celor care v-ați bucurat alături de noi de spațiu și al tuturor celor care credeți în beneficiul adus de spațiile independente, de diversitatea propunerilor artistice și de contribuția acestora, uneori invizibilă în imediat, dar fundamentală pe termen lung, la dezvoltarea artelor contemporane în România. Prin proiectele derulate, am strîns deja o bună parte din fondurile necesare continuării activității noastre în spațiul ZonaD, dar acestea nu acoperă integral costurile studioului în 2014. Contribuie și tu la campania noastră “Make dance happen” și vei fi la rîndul tău răsplatit pentru generozitate.

Iată în continuare ce am făcut pînă în prezent, ce planuri de viitor avem și cum puteți face ca ZonaD să fie și a voastră. Iar aici un clip care spune pe scurt ce este, ce face ZonaD și spiritul în care lucrăm: Video ZonaD.

CE AM FĂCUT
În perioada iulie 2012 – septembrie 2013, am organizat 10 ateliere de dans contemporan deschise profesioniștilor și publicului larg, 6 rezidențe artistice destinate unor artiști din România, Turcia, Marea Britanie, SUA, Japonia, „Festivalul E-Motional: corpuri și orașe în mișcare”, reunind artiști din România, Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Cipru și Turcia, și prima etapă a proiectului de colaborare româno-japonez Eastern Connection, 10 seri de improvizație cu muzică live la care au participat Vlaicu Golcea, Maxim Belciug, Abator Industries, Cinty Ionescu, Platforma AVmotional, 6 seri de filme speciale, printre care amintim premiera bucureșteană a filmului Marinei Abramovic „The Artists Is Present”. O parte din rezidențele găzduite la ZonaD au fost desfășurate în cadrul rețelei ArtisNe(s)t, al cărei membru este Fundația Gabriela Tudor. Au avut de asemenea loc peste 15 prezentări informale, spectacole și lectures și am susținut 6 proiecte de cercetare artistică și dezvoltare profesioanală, oferind artiștilor inclusiv spațiu de repetiții pentru proiectele lor personale. Alte peste 25 de evenimente, cursuri și ateliere de dans contemporan, mișcare și yoga au fost găzduite în studio, aducînd o contribuție la susținerea spațiului.

ZonaD este în același timp studioul companiei Paradis Serial, conduse de coregraful Cosmin Manolescu. Sub acest label au fost organizate o serie de cursuri și ateliere experimentale și s-au dezvoltat două noi producții, „Hi Bye” (2012) și „Piesă cu responsabilitate limitată” (2013).

ZonaD este de asemenea sediul informal al Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI), alianță de organizații active în zona artelor performative și vizuale, găzduind întîlniri, discuții și dezbateri ocazionate de demersurile de advocacy derulate de CSCI în sprijinul culturii independente și artei contemporane (Carta pentru Cultura Vie, www.culturavie.ro).

ZonaD a devenit treptat casa tuturor proiectelor noastre, numeroase alte evenimente conexe fiind permanent organizate în paralel cu programul curent al spațiului. Aproximativ 2.000 de persoane, artiști și public au beneficiat de existența spațiului nostru.

CE VOM FACE ÎN 2014-2015
Din 2013, pentru o perioadă de 2 ani, se desfășoară la ZonaD două proiecte de anvergură internațională ale Fundației Gabriela Tudor.

Primul este “E-Motional: rethinking dance”, în care sîntem organizator principal, avînd ca parteneri organizații și festivaluri din România, Portugalia și Letonia, proiect susținut prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul este deschis artiștilor, profesioniștilor din dans și publicului, urmînd a avea ca bază de dezvoltare spațiul ZonaD și va include: rezidențe artistice interdisciplinare, granturi de cercetare, două co-producții internaționale realizate de Cosmin Manolescu (România) și Olga Zitluhina (Letonia) la care vor participa dansatori români și din țările partenere, spectacole, turnee, cursuri și ateliere de dans, ateliere de scriere performativă, proiecții de filme și artist talks.

Un an al doilea proiect major este “Eastern Connection”, o platformă de cooperare în domeniul dansului contemporan între România și Japonia, în care coregrafi japonezi vor colabora cu artiști români în cadrul unor rezidențe artistice anuale la ZonaD, vor susține ateliere pentru profesioniști și public și vor prezenta spectacole în România. Programul mai larg al Eastern Connection include dezvoltarea unei piese de grup cu participarea artiștilor Zan Yamashita, Cosmin Manolescu, Mihaela Dancs și a criticului Takao Norikoshi, spectacole, conferințe și ateliere în România și Japonia.

ZonaD va găzdui de asemenea în 2014 rezidența unui coregraf american, care va susține un atelier deschis profesioniștilor și publicului larg. Deopotrivă, Fundația Gabriela Tudor va acorda și în 2014 bursa “Gabriela Tudor” în management cultural, desfășurată pentru următoarea ediție la New York. Bursa este acordată anual începînd din 2010 și i-a avut drept beneficiari pînă în prezent pe Corina Bucea (Fabrica de Pensule), Raluca Pop (Asociația MetruCub), Mihaela Ion, Jean-Lorin Sterian (teatrul lorgean) și Ioana Calen (Modulab).

Continuarea ZonaD în 2014 va face posibilă realizarea într-un spațiu adecvat a tuturor acestor proiecte care vin atît în sprijinul artiștilor și profesioniștilor din zona de artă contemporană, oferind noi oportunități de lucru, de creație și de dezvoltare profesională, cît și publicului, care va putea beneficia de un program variat de cursuri și ateliere și de acces la noi experimente artistice.

DACĂ VREI SĂ EXISTE ZONAD, DONEAZĂ
Avem nevoie de cel puțin 4000 de Euro ca să ne putem continua activitatea în 2014 în spațiul ZonaD din București, str. Iulia Hașdeu nr. 3.

Donațiile primite vor fi utilizate la acoperirea costurilor de chirie și întreținere ale ZonaD în 2014, cheltuieli care nu pot acoperite integral din finanțările primite pentru proiectele derulate. Voi puneți 4000 de Euro, noi mai aducem 10000 de Euro.

CUM POȚI DONA
Donațiile sînt deschise între 10 octombrie și 30 noiembrie 2013, perioadă în care sperăm să strîngem cu ajutorul vostru suma țintă.

Puteți dona

– prin PayPal/ Debit sau Credit Card la adresa serial.paradise@artsf.ro. Nu este de nevoie de cont pentru a trimite o donatie prin PayPal.

– prin transfer bancar la:

Fundația Gabriela Tudor
Cod fiscal 9342651
Cont RON: R021 RZBR 0000 0600 0747 7648
Cont EURO: RO97 RZBR 0000 0600 1381 2223
Cont USD: RO76 RZBR 0000 0600 1127 2171
Cont CHF: RO54 RZBR 0000 0600 1127 2179
Banca: Raiffeisen Bank, Sucursala Piața Amzei, București
Cod Swift: RZBRROBU

CE OFERIM
Premiile noastre sînt create pe principiul cine donează mai repede, beneficiază mai repede, avînd în vedere calendarul nostru de evenimente în perioada 25 octombrie – 30 noiembrie 2013. Toți donatorii vor fi menționați pe blogul ZonaD într-o secțiune specială de mulțumiri pentru susținătorii spațiului. Avem rugamintea ca atunci cînd faceți donația să ne transmiteți un email la serial.paradise@artsf.ro, pentru a avea contactele voastre și a stabili felul în care veți intra în posesia premiului oferit. Mulțumim.
Premiile de mai jos sînt disponibile pentru donatorii români sau străini stabiliți în Romania. Pentru donatorii cu domiciliul în străinătate vă rugăm consultați anunțul nostru în limba engleză AICI.

5 Euro sau mai mult
Mulțumiri pe blogul ZonaD.

10 Euro sau mai mult
1 curs de dans contemporan.

25 Euro sau mai mult
1 jam session ZonaD Impro + Catalogul E-Motional 2011-2013.

50 Euro sau mai mult
Acces la premiera spectacolului „Piesă cu responsabilitate limitată” cu Mihaela Dancs și Cosmin Manolescu (în 8 sau 10 noiembrie 2013 la CNDB sau la o reprezentație în 2014) + Catalogul E-Motional 2011-2013 + 1 curs de dans contemporan.

100 Euro sau mai mult
Invitație la o petrecerea specială de închidere a campaniei “Make dance happen” la ZonaD (30 noiembrie 2013) + Mulțumiri pe flyerul proiectului E-Motional + toate cele de mai sus.

200 Euro sau mai mult
Acces la toate evenimentele ZonaD și Fundație + toate cele de mai sus.

500 Euro sau mai mult
Invitație pentru două persoane la premiera co-producției E-Motional semnată de Cosmin Manolescu, la București, Porto sau Riga + Spațiu de lucru la ZonaD (2 săptămîni în 2014) + Mențiune pe o plăcuță inscripționată cu numele donatorilor la ZonaD + toate cele de mai sus.

1000 Euro sau mai mult
Spațiu de lucru la ZonaD (4 săptămîni în 2014) + Invitație la o cină specială după premiera „Piesei cu responsabilitate limitată” + toate cele de mai sus.

Premiu special
Donatorii cu sume peste 200 de Euro vor intra într-o tombolă specială al cărei premiu constă într-un bilet de avion la Riga sau Porto cu ocazia festivalurilor de dans Time to Dance (iunie 2014) și Festival da Fabrica (iulie 2014). Numele cîștigătorului va fi extras cu ocazia petrecerii speciale de închidere a campaniei, organizată la ZonaD în data de 30 noiembrie 2013.

* NOTĂ. Pentru persoanele juridice care doresc să doneze se poate emite factură, iar ca premii acordate la nivelul 500 sau 1000 de Euro pot fi organizate ateliere și cursuri de yoga și dans dedicate angajaților companiei/ organizației.

RISCURI
În cazul în care suma țintă nu va fi strînsă, vom fi în situația de a închide spațiul ZonaD la sfîrșitul lui 2013 și de a-l transforma într-o platformă itinerantă.

Premiile anunțate vor fi oferite tuturor celor care contribuie, chiar dacă suma țintă nu va fi atinsă, iar donațiile adunate vor fi contorizate drept co-finanțare pentru proiectul E-Motional, pentru care trebuie să aducem 50% din bugetul total, și pentru platforma itinerantă ZonaD.

Finanțările pe care le primim pentru proiectele derulate acoperă o bună parte din costurile ZonaD în 2014, dar nu întregul an, de aceea avem nevoie de susținerea voastră.

Toate contribuțiile sînt binevenite, donați ca ZonaD să existe și în continuare. Make dance happen!

Vă mulțumim pentru susținere.
Ștefania Ferchedău & Cosmin Manolescu

Contact: serial.paradise@artsf.ro / 0740 300 124 / 0722 322 366

One thought on “ZonaD trebuie să continue. Lansăm campania: “Make dance happen”

  1. Pingback: Meditație pentru dans/ seară de meditație cu Daniela Tunăreanu | ZonaD – studio Paradis Serial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *