Atelier-auditie pentru coregrafi si dansatori condus de coregraful japonez Zan Yamashita

zan_yamashitaFundatia Gabriela Tudor lanseaza in luna august faza pilot a unui program extins de schimburi artistice in domeniul dansului contemporan – ZonaD: Eastern Connection, reunind artisti, producatori, organizatori de festivaluri si critici de dans din Romania si Japonia. In 2013 proiectul va facilita descoperirea si cunoasterea intre cele doua scene de dans contemporan printr-o serie de activitati si evenimente ce vor avea loc in prima faza in Romania in perioada 26 august – 23 septembrie.

Intre acestea se afla un atelier-auditie sustinut de coregraful japonez Zan Yamashita, ce se va desfasura in zilele de 27-29 august in spatiul ZonaD (Bucuresti, str. Iulia Hasdeu nr. 3). Atelierul este o introducere in diverse forme ale dansului contemporan japonez, oferind oportunitatea intilnirii cu un nou tip de sensibilitate si practica artistica, complet diferit de cel european. „Abordarea mea este una universala, insa participantii la atelier vor regasi perspective si nuante diferite de dansul contemporan din Europa, de exemplu respiratia are prioritate in fata miscarii ritmice, iar limbajul scris este folosit in procesul artistic. In mod particular, practica mea artistica este influentata de strategia din GO (jocul de sah japonez). Atelierul este o forma de cunoastere, de impartasire de practici artistice si un punct de pornire pentru dezvoltarea unei metode de lucru impreuna.” – spune coregraful Zan Yamashita.

Atelierul este deschis coregrafilor si dansatorilor romani si are ca scop selectionarea unui artist care urmeaza a participa la proiectul de colaborare romano-japonez in perioada 2013-2015. Orarul atelierului este: 27 august, 17.00-21.00;  28 august: 11.00-15.00 si 29 august: interviuri cu persoanele selectate. Atelierul este urmat de o rezidenta de creatie desfasurata la Bucuresti, reunind artisti japonezi si romani (Zan Yamashita, Mikiko Kawamura, Cosmin Manolescu si artistul roman ales in urma atelierului). Artistul selectionat va primi un onorariu pe durata rezidentei la Bucuresti in valoare de 5000 lei brut si va trebui sa fie disponibil in perioada 30 august – 23 septembrie. Ulterior rezidentei, artistul roman va participa la o perioada de lucru la Tokyo in 2014.

Doritorii sint invitati sa se inscrie trimitind un CV si o scrisoare de interes (in limba engleza) cuprinzind linkuri video la piesele realizate sau in care sint interpreti, la adresa serial.paradise@artsf.ro pina la data de 23 august. Accesul la atelier se face pe baza unei donatii de 100 lei, fondurile strinse fiind destinate intretinerii spatiului ZonaD.

Stabilit la Kyoto, Zan Yamashita este unul dintre cei mai importanti coregrafi japonezi, senior fellow al Saison Foundation din Tokyo. Piesele sale principale includ “The Sailors” cu dansatori performind pe o pluta in balans, “The invisible man”, cu expresia dansului in cuvinte, acestea fiind bine primite deopotriva in Japonia si la nivel international. Spectacolul sau “It’s just me coughing” a primit Premiul “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucreaza deseori cu artisti din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text si expresia fizica. Spectacolele sale au fost prezentate in strainatate la Live Arts Bangkok (2007, Thailanda), Kunsten Festival des Arts (Belgia, 2008), la Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul (2009), la TBA Festival (Portland, Oregon, 2010). În ultimii ani a fost implicat in proiecte colaborative cu artisti straini, intre care dansatorul thailandez Pichet Klunchun si regizorul Fahmi Fadzil din Malaezia. Zan Yamashita conduce de asemenea un studio de dans din Kyoto, care ofera spatiu de rezidenta pentru artistii locali si organizeaza ateliere. http://www.zanyamashita.com

ZonaD: Eastern Connection este derulat in parteneriat cu Aoyama Theatre Tokyo, cu sprijinul The Saison Foundation Tokyo. Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National. Partener asociat: Centrul National al Dansului Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *