joi, 15 noiembrie, 16.00
masa rotunda & film @ ZonaD – studio Paradis Serial
In 15 noiembrie creem un spatiu de share pentru doua proiecte artistice care se adreseaza copiilor si actioneaza in comunitati defavorizate: Scoala de Vara Azuga si ACT – Arta.Comunitate.Transformare. Vom viziona filmele proiectelor, vom discuta cu artistii implicati si ne vom contamina de energia copiilor la care ne uitam.
Scoala de Vara Azuga este un proiect de educatie prin arta adresat copiilor din Azuga. La editia pilot din vara 2012 au participat copii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani, din categorii sociale diverse si cu niveluri de pregatire diferite. Programul a creat un spatiu de integrare si exprimare pentru copiii de etnie roma – care traiesc in vecinatatea Salii de Sport in care s-a desfasurat proiectul – in activitati deopotriva sociale, (re)creative si educationale. Folosind ca instrumente de lucru notiuni de miscare, dans si teatru, explicate si practicate pe intelesul copiilor, participantii au invata lucruri noi si au parcurs impreuna etapele construirii unui spectacol. Initiatorii si mentorii proiectului sint coregrafele Mihaela Dancs si Madalina Dan, alaturi de care participa ca traineri la Scoala de Vara Mihaela Michailov (dramaturg), Paul Dunca (dansator/coregraf) si Alexandra Cucu (psihoterapeut). Artistul video Ana Draghici a documentat intreaga desfasurare a proiectului.
Proiectul Scoala de Vara Azuga este sustinut de Centrul pentru Educatie si Formare Sintagma si finantat de Administratia Fondului Cultural National. Parteneri asociati la nivel local sunt Primaria si Liceul Teoretic din Azuga.
A.C.T este un program de artă cu dimensiune socială demarat de Fundația Soros România în 2012. Proiectul pilot propus pentru primul an de activitate al programului s-a desfășurat în 2 sate dezavantajate din județul Călărași, Dor Mărunt și Sărulești. Grupul țintă a fost format din copiii din școlile celor 2 sate. Proiectul a abordat importanța derulării de activități de educație nonformală prin artă în școli, activități care să fie centrate pe stimularea creativității copiilor și a reflecției legate de comunitatea din care fac parte. Activitățile proiectului pilot în comunități au inclus o componentă de ateliere artistice și una de teatru forum, mai exact: ateliere de teatru de umbre – cu Gențiana Albotă, facilitator de ateliere educaționale; ateliere de pictură, colaj, origami, modelaj în lut – cu Ioana Schiau, facilitator de ateliere educaționale; ateliere interdisciplinare de fotografie, desen, colaj – cu Daniela Pălimariu, artist vizual; ateliere de mișcare și dans contemporan – cu Cosmin Manolescu, dansator și coregraf; ateliere de teatru forum – cu Ana-Maria Grădinariu și Alina Iordache, facilitatori de teatru forum.
Evenimentul este organizat de Fundația Soros România și Centrul pentru Educație și Formare Sintagma în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor/ ZonaD – studio Paradis Serial.
Mai multe detalii despre proiecte la http://azugascoaladevara.wordpress.com si http://artapeharta.wordpress.com/.
Credit foto: Ana Draghici