magic mystery domestic tour

MAGICAL MYSTERY BUS TOUR09.10/ 15:00-21:00 / lorgean theatre
în cadrul Festivalului E-Motional

O zi specială este dedicată unui fenomen cultural în creștere în București, acela al spectacolului de apartament, dezvoltat de curatorul și artistul Jean-Lorin Sterian. Acesta a fost invitat să aleagă pentru ziua de 9 octombrie o serie de 4 experiențe performative, programate în 3 locații diferite, între care publicul este invitat să călătorească. Accesul se face pe bază de rezervare în limita locurilor dispobile la adresa lorgeantheatre@gmail.com. Intrarea este liberă, dar participanții sînt invitați să aducă un obiect la alegerea lor.

ATENTIE: mai sînt locuri disponibile doar de la orele 18:00 și 20:00.

1. a dog day afternoon
09.10/ 15:00 / lorgean theatre

Direcția artistică: jean-lorin sterian
Interpreți: maria mora, jean-lorin sterian
Producție: lorgean theatre
Finanțator: AFCN
Video: dog luv, ciprian mureșan
Durata: aprox. 75 min.

cîinii sînt pretutindeni, aproape peste tot pe unde mă duc. uneori mă întreb despre cîinele care zace in mine. (pulp, dogs are everywhere)

2. experienţă performativă ca abandon în probabilităţi şi neştiind… aproape nimic
09.10/ 17:00/ lorgean theatre

Direcția artistică & interpretarea: iulia sima
Producție: lorgean theatre
Durata: 25 min.

Experienţele, compuse din multiple obiecte fizice şi simbolice – alegeri şi interacţiuni de moment, impulsuri conştiente şi inconştiente, se manifestă, fie că vrem sau nu vrem, într-un „sistem dinamic”- folosind un concept al cercetătorilor din zona ştiinţelor complexităţii. Mă interesează modul cum se construieşte viitorul şi cum el capătă formă, prin exprimarea prezentului, cu multiplele sale provocări. E posibil ca obsesia noastră pentru o viaţă structurată să ne limiteze experienţa? Ce se întîmplă cînd nu ai nici un plan? Ce se întîmplă cînd te laşi mînat/ă de energiile oamenilor din jurul tău – de respiraţiile lor, emoţiile, tăcerile, cînd te laşi purtat/ă de propriile gînduri şi emoţii pe care le ai ÎN ACEL MOMENT. Ce fel de viitor performativ se naşte din astfel de sentimente de moment? Ce se întîmplă cînd nu vrei să ştii ce se va întîmpla?

3. viața privată [work in progress]
09.10/ 18:00/ lorgean theatre

Direcția artistică & interpretarea: adriana gheorghe
Producție: lorgean theatre
Durata: 35 min.

Există o poziţie defensivă, a cărei structură de rezistenţă se sprijină pe ceea ce psihoterapia adleriană ar numi logică privată. Prin terapie, subiectul e îndemnat să abandoneze atitudinea cu pricina şi să se repoziţioneze ca parte a unei comunităţi, accentuînd dimensiunea socială a existenţei lui. Dar „logica privată” nu e deloc marca unei poziţionări existenţiale păguboase, pentru că ea de fapt nu există. E un non-sens care încearcă totuşi să numească o realitate. Realitatea este că sinele știe că existenţa lui este sigură şi „reală” doar atunci cînd se confirmă prin interacţiunea cu alți subiecți, doar că uneori interacţiunea respectivă i se pare prea dureroasă/obositoare. Între ficţiunea „logicii private” şi realitatea „logicii publice”, există o poziţie intermediară despre care nu se poate vorbi, fiindcă este esenţialmente intermediară, imposibil de fixat, într-o permanentă stare de dizolvare/difuzare dinspre interior spre exterior. Este „viața privată”.

4. trying to change a small element
09.10/ 20:00/ lorgean theatre

Direcția artistică & interpretarea: cătălina gubandru, cristian nanculescu, marin voica
Durata: 40 min.

Statement: Ce se întâmplă în timpul unui performance poate fi decis mai degrabă în timpul lui decît înainte de prezentarea lui.
Performance-ul va porni printr-o simplă discuție (între cei trei performeri) despre cum ar putea ei produce un performance, inclusiv cel ce tocmai se întîmplă. Ideile se pot pune sau nu în scenă. Performance-ul poate rămîne la simpla discuție.
Voi enumera cîteva variante ce pot fi discutate sau puse în scenă.
1. Un performance în care doi performează iar al treilea se asigură că publicul înțelege ce se performează.
2. Performance în care toată lumea să se simtă prost.
3. Performerii intră în scenă, numără banii cîștigați din bilete și pleacă.
4. Performerii reconstituie un performance.
5. Cineva de aici nu va face nici un rău. Ghici cine?
6. Performerii vin cu o idee și nu se mai înțeleg.
7. 500 Ron în bancnote de 1 Ron sunt împărțiți între ei de cei trei performeri.

***

Spectacole prezentate în cadrul Festivalului E-Motional organizat de Fundația Gabriela Tudor. Parteneri asociați sînt Centrul Național al Dansului București și lorgean theatre. Evenimentul este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: Șapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, Modernism, ArtAct magazine, ArtClue, România Pozitivă, Sub 25, The ONE, Feeder, Veioza Arte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *