luni, 13 octombrie, 19:00
interactiv @ ZonaD
Subiectul întîlnirii următoare propuse de Adriana Gheorghe în cadrul ZonaD Lounge este noul dans, dansul viitorului. În egală măsură, o tentativă de a găsi un răspuns adecvat pentru realitățile în care trăim, dar și pentru una dintre nevoile dintotdeauna ale teatrului, noul dans se cheamă “violet, 3D, de tip peisaj” etc. la Mårten Spångberg și poate fi efectul metodei numite “comunicare fizică, abstractă și în timp real” (real time non representational physical communcation), dezvoltată de Thomas Steyaert și Raul Maia sau al metodei “echivalării” (equalizing) propuse de Matija Ferlin. Despre toate acestea și despre cum participă la conversație spectacole ca “Score #21 – Method of Elimination” (Thomas Steyaert), “An Un-Folding Proces” (Isabelle Schad) – ambele prezentate ]n festivaul Explore, “Piesă cu responsabilitate limitată” (Cosmin Manolescu și Mihaela Dancs), dar și practicile și esteticile altor artiști care ni se pot revela în timpul discuției, vom vorbi luni, pe 13 octombrie, de la ora 19:00.
“Dansul contemporan – speed dating și lifelong affair”, un format conceput și condus de Adriana Gheorghe. „Le vom numi întîlniri, o serie de întîlniri pentru o mai bună înțelegere (a condițiilor de posibilitate/ imposibilitate) a ideii de întîlnire propusă de coregrafi spectatorilor lor. Ne vom aminti despre ce e vorba. Vom contextualiza și vom apela la istoria dansului trăgînd de timp ca de elastic înapoi, dar și înainte. Ce urmează e cel puțin la fel de palpitant ca acele cîteva momente revoluționare fundamentale din arta dansului contemporan (Care erau acelea?) Vom încerca aproximarea și, la fel, întinderea pînă la fatalitate a conceptului de întîlnire în receptare. Vom construi împreună un emergency kit hermeneutic pe care să-l putem ignora apoi sau nu în cunoștință de cauză. Va fi un quest. Din care nu vor lipsi, paradoxal, exercițiile de compoziție, granița dintre compoziție și receptare fiind una interesantă. Iar accesarea modului de gîndire compozițional sau dramaturgic, sau, mai important, a terminologiei acompaniatoare nu e ceva ce ar trebui refuzat întotdeauna.”
ZonaD Lounge reprezintă serie de evenimente care includ conferințe, proiecții de filme, ateliere și dezbateri de istoria și teoria dansului contemporan și performance art-ului susținute de artiști, teoreticieni și critici de dans din România și din străinătate. Avînd o frecvență regulată, acestea își propun să familiarizeze publicul din România cu practici artistice și estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/ și prezentate în România și să contribuie la dezvoltarea unor perspective și discursuri critice cu privire la acestea. Invităm deopotrivă publicul larg și profesioniștii din dans la o serie de întîlniri în format lejer, de tip cafenea, în care să aflăm împreună lucruri noi și vechi și să discutăm într-un mod relaxat.
Donație sugerată: 10 lei.
Eveniment în cadrul Festivalului E-Motional organizat de Fundația Gabriela Tudor. Parteneri asociați sînt Centrul Național al Dansului București și lorgean theatre. Evenimentul este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri media: Șapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, Modernism, ArtAct magazine, ArtClue, România Pozitivă, Sub 25, The ONE, Feeder, Veioza Arte