Program detaliat: showcase Eastern Connection

Japan_F4-1București, 24 octombrie – 13 noiembrie 2015

Fundația Gabriela Tudor și platforma mobilă ZonaD prezintă în perioada 24 octombrie – 13 noiembrie 2015 la București evenimentele programului de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection în domeniul dansului contemporan. Acestea vor include spectacole în premieră, proiecții de filme, un atelier pentru copii, precum și prezentări și discuții cu publicul, găzduite în principal de Centrul Național al Dansului București, partener al proiectului.

Inițiat de coregraful Cosmin Manolescu, Eastern Connection este primul proiect de cooperare artistică în domeniul dansului contemporan între România și Japonia. Pe parcursul a 2 ani, în perioada 2013-2015, proiectul a reunit artiști, producători, organizatori de festivaluri și critici de dans din cele două țări, în încercarea de a conecta cele două scene artistice și a pune bazele unor colaborări și schimburi culturale de durată.

Eastern Connection este un program organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat în Japonia este Centrul Internațional de Artă din Kinosaki.

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Zeppelin, Scena.ro, ArtClue, Modernism, România Pozitivă, Sub25

Contact: serial.paradise@artsf.ro

***
DShowcase_Eastern_Connection_detailed_programme_EN_final

PROGRAM DETALIAT

SPECTACOLE ÎN PREMIERĂ

> NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) [JP]
28.10 | 19:30 | CNDB

Direcția artistică și coregrafia: Zan Yamashita
Interpret: Kim Itoh
Director tehnic: Lang Craighill
Premieră: ST spot Yokohama, februarie 2014
Producător București: Ștefania Ferchedău
Lumini: Mircea Ghinea
Durata: aprox. 1h
Text în japoneză cu subtitrare în engleză

Kim Itoh (n. 1965) și Zan Yamashita (n. 1970) fac parte din avangarda scenei de dans contemporan din Japonia și au lucrat pe plan internațional din 1995. Zan Yamashita este autor al unui număr important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut în special pentru modul unic în care lucrează cu textul.

Susținut de prezența performativă intensă a lui Kim Itoh, concentrat pusă în scenă de Yamashita într-o coregrafie plină de precizie, spectacolul NAMAEGANAI (Nu este nici un nume) este un univers bizar de cuvinte și mișcări care confruntă treptat diverse teme problematice din societatea japoneză contemporană. Piesa spune povestea unui dansator care lucrează în același timp ca zugrav și își privește viața cu dezaprobare și nemulțumire. Emanînd din microcosmosul problemelor sale personale, spectacolul se deschide pentru a integra un context mai larg și numeroase dispute care invadează astăzi societatea japoneză. 90% din episoadele spectacolului sînt bazate pe evenimente reale.

Între piesele cele mai importante semnate de Zan Yamashita se numără “The Sailors” cu dansatori performînd pe o plută in balans sau trilogia formată din piesele “It is written there” – “Invisible man” – “It’s just me coughing”, care explorează relația dintre limbaj și corp, și cu ultimul spectacol premiat cu “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucrează deseori cu artiști din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text și expresia fizică. Spectacolele sale au fost prezentate la Live Arts Bangkok, Kunsten Festival des Arts (Belgia), Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul, la TBA Festival (Portland). În ultimii ani Zan Yamashita a fost implicat în mai multe proiecte colaborative cu artiști străini, din 2013 participînd și la proiectul de colaborare româno-japoneză Eastern Connection în cadrul căruia este prezent la București.

***

> the kite / Zmeul sau Ce este dansul contemporan? [RO-JP]
12-13.11 | 19:30 | CNDB [spectacol]
12-13.11 | 20:30 | CNDB [film]

Direcția artistică: Cosmin Manolescu
Performeri: Zan Yamashita, Cosmin Manolescu
Producție: Paradis Serial/ Fundația Gabriela Tudor
Rezidențe și spații repetiții: ZonaD, Centrul Național al Dansului București, Morishita studio – The Saison Foundation, Tokyo – Festivalul Dance New Air, Centrul Internațional de Artă din Kinosaki
Finanțatori: The Saison Foundation, Tokyo, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Programul cultural „Ești București”
Durata: aprox. 50 min.

Spectacolul the kite / Zmeul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție împărtășită de artiști, înălțatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Piesa actuală reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și Zan Yamashita.

Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.

Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții comune despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima și mișcarea Roșia Montană, relația omului cu moartea, limitele comunicarii și ale traducerii, dar și o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan.

Filmul Ce este dansul contemporan?, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului the kite și va fi prezentat în continuarea acestuia. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului. Durata filmului este de 25 min.

Spectacolul din 13.11 este urmat și de o discuție cu publicul.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele si proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening-teatru au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important in promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. Între spectacole sale recente se numără „Camera 1306 [I Am Myself]”, „Piesă cu responsabilitate limitată”, realizat împreună cu Mihaela Dancs, și [Fragil] o coproducție E-Motional 2014, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO). În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat spectacolul „the kite”.

***

ZonaD LOUNGE: filme, prezentări, discuții

În cadrul platformei mobile ZonaD, continuăm seria de evenimente de tip lounge care include proiecții de filme, conferințe sau artist talks legate de istoria și teoria dansului contemporan, prezentarea unor evenimente internaționale, dar și a procesului artistic al unor spectacole recente. Acestea își propun să familiarizeze publicul din România cu practici artistice și estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/ și prezentate în România și să contribuie la dezvoltarea unor perspective și discursuri critice cu privire la acestea. Invităm deopotrivă publicul larg și profesioniștii din dans la această serie de întîlniri în format lejer, în care să aflăm împreună lucruri noi (sau vechi) și să discutăm într-un mod relaxat.

> Kazuo Ohno: the body and the soul are one [eveniment special, proiecții de filme]
02.11 | 19:30 | CNDB

Un eveniment special dedicat personalității coregrafului și dansatorului butoh Kazuo Ohno include proiecții de filme prezentate în premieră în România, grație parteneriatului dintre Fundația Gabriela Tudor și Studioul de Dans Kazuo Ohno din Japonia. Prezentarea de filme va fi însoțită de o de mini-instalație cu afișe, cărți și imagini rare din colecția arhivei Kazuo Ohno din Tokyo și va fi introdusă de coregraful Cosmin Manolescu și, pe o înregistrare video, de Toshio Mizohata (secretar general al Studioului Kazuo Ohno). Filmele prezentate sînt subtitrate în limba engleză.

– KAZUO OHNO (1995, 14 min.)
Regia: Daniel Schmid
Cu: Kazuo Ohno & Cie Ohno
Imaginea: Renato Berta
Promotor: Aichi Arts Center

O introducere percutantă și plină de poezie în adîncimile universului lui Kazuo Ohno. Daniel Schmid l-a întîlnit inițial pe Kazuo Ohno în timpul primului turneu internațional al acestuia, în 1977. L-a urmărit pe parcursul turneului înainte de a lua decizia să facă un film despre el. Filmul a fost realizat în 1994 și lansat în 1995. Filmările au fost realizate parțial la Teatro Fonte în Yokohama, în casa familiei Ohno și în golful Tokyo.

– KAZUO OHNO at 86 Dances „Seimei” (1993, 15 min.)
Scurt documentar despre Kazuo Ohno la vîrsta de 86 de ani, realizat de postul de televizune NHK Sogo TV. Filmul cuprinde scurte filmări și fragmente de interviuri, în care fluxul vorbirii lui Ohno încapsulează filosofia sa de viață, modul în care abordează dansul, precum și convingerea sa fermă că dansul și viața sînt una.

– Beauty and Strength (2001, Dance Videology, Kazuo Ohno Dance Studio, NHK, selecție, 95 min.)
În anii 1960 și 1970, Kazuo Ohno a produs el însuși 3 filme de 16 mm. Numeroasele sale spectacole la Teatro Fonte în Yokohama au fost prezervate pe camere Beta de înaltă calitate. În plus, postul TV NHK a realizat înregistrări ale multora dintre spectacolele sale, începînd cu premiera „The Dead Sea”, în 1985. Împreună, Kazuo Ohno Dance Studio și NHK sînt în posesia a sute de ore de filmări. Colecția de filme de față a fost realizată din aceste resurse și din cîteva filmări făcute special în acest scop.
„Beauty and Strength” include spectacole de dans, fragmente de filme și interviuri, exemple din scrierile și desenele lui Ohno, precum și informație biografică, creînd o perspectivă cuprinzătoare asupra universului dansului lui Kazuo Ohno. Colecția ne face să descoperim multe lucruri care nu pot fi văzute pe scenă – filmări originale ale unor spectacole vechi și o privire din spatele scenei la repetițiile și atelierele lui Ohno.

Kazuo Ohno (1906-2010) s-a născut la Hokkaido, insula cea mai de nord a Japoniei. După ce a absolvit Colegiul Japonez de Atletism, la mijlocul anilor 1930 a început să studieze dansul contemporan la Tokyo. Deși mai urcase pe scenă și înainte, primul său spectacol solo a fost în 1949, la 43 de ani. La începutul anilor 1960, Ohno a început să conducă ateliere în studioul pe care l-a construit în spatele casei sale din suburbiile din Yokohama. Abia în 1980 a ajuns în atenția publicului internațional după ce a dansat Admiring La Argentina la Festivalul Internațional de Teatru de la Nancy. Avea 71 de ani cînd a dansat acest solo și 74 cînd și-a început turneele internaționale. Cu o carieră întinsă de-a lungul a 6 decade, Kazuo Ohno încă mai dansa și crea la peste 100 de ani. Faima sa este datorată nu doar prezenței sale carismatice pe scenă, ci și faptului că a fost o sursă de inspirație continuă în lume prin natura incisivă a atelierelor sale. Era de asemenea un scriitor prolific și era fascinat de procesul de realizare al filmului și de modul în care dansul putea fi suprins pe peliculă.

***

TALK

> Prezentarea festivalului Dance New Air, Tokyo
10.11 | 18:00 | J’ai Bistrot

Vă invităm la un ceai japonez și un pahar de sake pentru o prezentare și discuție relaxată cu producătoarea Maki Miyakubo.

“Dance New Air” este un festival de dans început în toamna 2014, succesorul al faimoasei Trienale de Dans de la Tokyo, cel mai important festival de dans contemporan din Japonia, în prezent gestionat de asociația Dance Nippon Associates. A doua ediție a Dance New Air va avea loc în toamna 2016. Festivalul va oferi numeroase oportunități de întîlnire a publicului cu dansul – spectacole, proiecții de filme de dans, un tîrg de carte, spectacole în aer liber și showcase-uri de dans.

Maki Miyakubo a lucrat la galeria de artă contemporană din Spiral, un centru cultural multidisciplinar din Tokyo, Aoyama începînd din 1997, și a devenit producător al programului de artele spectacolului în 2004, ca și producător al festivalul Dance New Air. Maki realizează nu doar proiecte în zona dansului contemporan, ci și a artelor vizuale sau modei.

> Artist talk cu Zan Yamashita & Cosmin Manolescu
13.11 | 20:30 | CNDB
Discuție cu publicul după a doua reprezentație a spectacolului the kite/ Zmeul.

***

ATELIER PENTRU COPII

> Zmeul sau Ce este dansul contemporan?
24-25.10 | REPLIKA

Ai un copil de 7-8 ani sau de 9-12 ani? Dacă nu știi cum să-i explici copilului tău ce este dansul contemporan, va afla cu siguranța de la noi pe parcursul acestui eveniment organizat în premieră la București.

Coregraful Cosmin Manolescu a pregătit special pentru copii un atelier unic de introducere în dans contemporan care folosește jocul cu zmeele ca un instrument de descoperire a mișcării corpului și a fluidității dansului. Ne vom juca cu zmee de diferite forme și culori aduse special din Japonia, iar copii vor participa la diverse exerciții de mișcare, improvizație ghidată și observare a corpului în relație cu mișcarea zmeului. Atelierul este deschis în egală măsură părinților, care sînt bineveniți să asiste sau să participe la eveniment.

Participarea la atelier este gratuită, pe bază de înscriere, iar locurile sînt limitate la 10 copii pe zi, astfel: 24 octombrie: grupă 7-8 ani / 25 octombrie: grupă 9-12 ani. Înscrierile sînt deschise la adresa serial.paradise@artsf.ro pînă la ocuparea locurilor disponibile, dar nu mai tîrziu de 22 octombrie 2015.

***

PROGRAM SCURT [cronologic]

24-25.10 | 10:00-13:00 | REPLIKA
Atelier pentru copii: Zmeul sau Ce este dansul contemporan? – introducere în dans contemporan pentru grupe de vîrstă 7-8 ani, 9-12 ani, condusă de Cosmin Manolescu

28.10 | 19:30 | CNDB
Spectacol (premieră): NAMAEGANAI (fără titlu) [JP], direcția artistică: Zan Yamashita, performer: Kim Itoh

02.11 | 19:30 | CNDB
ZonaD lounge/ film: Kazuo Ohno: the body and the soul are one – seară dedicată coregrafului și dansatorului butoh Kazuo Ohno
– KAZUO OHNO (1995, r: Daniel Schmid, 14 min.)
– KAZUO OHNO at 86 Dances „Seimei” (1993, 15 min.)
– Beauty and Strength (2001, Dance Videology, Kazuo Ohno Dance Studio, NHK, selecție, 95 min.)

10.11 | 18:00 | J’ai Bistrot
ZonaD lounge/ Talk: Prezentarea festivalului Dance New Air, Tokyo și discuție cu producătoarea Maki Miyakubo

12-13.11 | 19:30 | CNDB
Spectacol (premieră): the kite/ Zmeul sau Ce este dansul contemporan? [RO-JP], direcția artistică: Cosmin Manolescu, performeri: Zan Yamashita, Cosmin Manolescu. Acompaniat de premiera filmului documentar Ce este dansul contemporan, de Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu și discuție cu publicul în 13.11.

***

LOCAȚII
CNDB – Centrul Național al Dansului București (blvd. Mărășești 80)
REPLIKA – Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93-95)
J’a Bistrot – Calea Griviței 55

INTRARE
Intrarea la evenimentul Kazuo Ohno este liberă. Biletele la spectacolele găzduite de Centrul Național al Dansului se vor putea achiziţiona on-line de pe www.kompostor.ro sau cu 30 de min. înainte de începerea fiecărui spectacol la Sala Stere Popescu, Bd. Mărăşeşti, 80-82. Preţ bilet: 25 lei întreg/ 15 lei redus (elevi/ studenţi/ pensionari).

One thought on “Program detaliat: showcase Eastern Connection

  1. Pingback: 2015 | COSMIN MANOLESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *