Rezidență și atelier “Nordic Blondes” cu Steinunn Ketilsdóttir (Islanda)

credit Hildur Ketilsdóttir

credit Hildur Ketilsdóttir

atelier: 15-16 octombrie, 19:00-21:00
prezentare rezidență: 18 octombrie, 18:00
[ZonaD, București, str. Iulia Hașdeu nr. 3]

În perioada 30 septembrie – 20 octombrie, coregrafa islandeză Steinunn Ketilsdóttir își desfășoară la ZonaD rezidența E-Motional/ ArtistNe(s)t acordată proiectului “Nordic Blondes”.

“Nordic Blondes” este un spectacol pentru 4 dansatoare și va avea premiera la Tjarnarbíó Theater din Reykjavík, Islanda, în toamna 2015. Aflată la București în rezidență împreună cu dansatoarea Snædís Lilja Ingadóttir, Steinunn Ketilsdóttir va cerceta tema imaginii de sine și a propriei existențe, atît în cazul indivizilor, cît și în anumite grupuri sociale. Lucrarea explorează ce anume văd și simt oamenii, prin simpla observare a celorlalți și a acțiunilor lor, a impresiilor lor și a felului în care îi percep pe ceilalți; în același timp, proiectul cercetează propriile noastre percepții și experiențe de sine, felul în care ne examinăm pe noi înșine în relație cu o comunitate și un context internațional. În cadrul imaginii de sine și a propriei existențe, vom examina în mod specific stereotipul blondei nordice, propria noastră relație cu acest clișeu, felul în care alte femei percep ideea blondei nordice și felul în care restul lumii se relaționează acestei idei.

Rezidența include un atelier deschis profesioniștilor și amatorilor, susținut în zilele de 15 și 16 octombrie, de la ora 19:00, la ZonaD. Înscrierile sînt deschise la hello@e-motional.eu. Accesul la atelier se face pe baza unei donații de 50 lei, destinate costurilor de întreținere a spațiului ZonaD.

Rezidența se va încheia cu o prezentare deschisă publicului în data de 18 octombrie, ora 18:00, la ZonaD. Prezentarea este acompaniată de o introducere a practicii artistice a coregrafei Steinunn Ketilsdóttir și a scenei de dans contemporan din Islanda.

Steinunn Ketilsdóttir a absolvit în 2005 Hunter College New York cu o diplomă de licență în dans. De la absolvire Steinunn a lucrat atît independent, cît și în colaborare cu alți artiști. Din 2007 a lucrat îndeaproape cu coregraful și dansatorul Brian Gerke, sub numele “Steinunn and Brian”. În colaborarea lor, au creat atît duete, cât și piese de grup și au performat/ dat reprezentații în Europa și în SUA. Creațiile lui Steinunn au fost prezentate în diverse teatre și spații de dans din Islanda, iar la New York de Movement Research la Judson Church și de Dixon Place. În 2010 Steinunn a primit un premiu Icelandic Theater Awards pentru interpretare și coregrafie pentru solo-ul “Superhero”. Vara trecută Steinunn a început procesul creativ pentru un nou solo și cercetarea pentru o nouă piesă de grup, pe care o va continua în 2014. Steinunn face parte din boardul Reykjavík Dance Atelier și al Reykjavík Dance Festival și este membră activă a scenei independente de dans din Islanda. Predă la Departamentul de Teatru și Dans al Academiei de Artă din Islanda și este profesor invitat în cadrul altor organizații. www.steinunnketilsdottir.com

Atelierul și prezentarea rezidenței fac parte din programul Festivalului E-Motional, organizat de Fundația Gabriela Tudor, parte a programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

One thought on “Rezidență și atelier “Nordic Blondes” cu Steinunn Ketilsdóttir (Islanda)

  1. Pingback: Saptamina #2 la Festivalul E-Motional / evenimente 13-18 octombrie | Romania Pozitiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *