ZonaD Lounge #1: Dansul contemporan – speed dating și lifelong affair

02 speed dating life long 1marți, 9 septembrie, 19:00
interactiv @ ZonaD

[str. Iulia Hașdeu nr. 3]

ZonaD lansează în 9 septembrie o nouă serie de evenimente care includ conferințe, proiecții de filme, ateliere și dezbateri de istoria și teoria dansului contemporan și performance art-ului susținute de artiști, teoreticieni și critici de dans din România și din străinătate. Avînd o frecvență regulată, acestea își propun să familiarizeze publicul din România cu practici artistice și estetici variate în domeniul dansului contemporan, încercînd să ofere un context pentru spectacolele care sînt produse sau/ și prezentate în România și să contribuie la dezvoltarea unor perspective și discursuri critice cu privire la acestea. Invităm deopotrivă publicul larg și profesioniștii din dans la o serie de întîlniri în format lejer, de tip cafenea, în care să aflăm împreună lucruri noi și vechi și să discutăm într-un mod relaxat.

Deschidem ZonaD Lounge cu “Dansul contemporan – speed dating și lifelong affair”, un format conceput și condus de Adriana Gheorghe. Le vom numi întîlniri, o serie de întîlniri pentru o mai bună înțelegere (a condițiilor de posibilitate/ imposibilitate) a ideii de întîlnire propusă de coregrafi spectatorilor lor. Ne vom aminti despre ce e vorba. Vom contextualiza și vom apela la istoria dansului trăgînd de timp ca de elastic înapoi, dar și înainte. Ce urmează e cel puțin la fel de palpitant ca acele cîteva momente revoluționare fundamentale din arta dansului contemporan (Care erau acelea?) Vom încerca aproximarea și, la fel, întinderea pînă la fatalitate a conceptului de întîlnire în receptare. Vom construi împreună un emergency kit hermeneutic pe care să-l putem ignora apoi sau nu în cunoștință de cauză. Va fi un quest. Din care nu vor lipsi, paradoxal, exercițiile de compoziție, granița dintre compoziție și receptare fiind una interesantă. Iar accesarea modului de gîndire compozițional sau dramaturgic, sau, mai important, a terminologiei acompaniatoare nu e ceva ce ar trebui refuzat întotdeauna.

Pe 9 septembrie, propun să începem cu un detaliu transformator – muzica pop în spectacolele de dans contemporan, ce înseamnă acest concept în relația cu corpul și mișcarea, momentul Jérôme Bel și schimbarea de paradigmă, ce a urmat după și unde s-a ajuns. Ce artiști români folosesc muzica pop și cum. Legătura cu ready-made-ul lui Duchamp. (Și poate vom insista pe Duchamp și influența lui sau vom insista pe Jérôme Bel și vom uita de muzica pop). Acestea sînt propunerile mele pentru început. Unde vom ajunge depinde foarte mult de voi.

De aceea, așteptăm să vă anunțați participarea la hello@e-motional.eu. Rezervarea nu este obligatorie, dar ne dă o idee despre ce public să așteptăm în aceste seri. Mulțumim.

Donație sugerată: 10 lei.

ZonaD Lounge este organizată ca parte a programului studioului ZonaD în cadrul proiectului „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Întîlnirile următoare cu Adriana Gheorghe, programate în 13 octombrie și 4 noiembrie au loc în cadrul Festivalului E-Motional, proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *