Rezidențele ArtistNe(s)t la ZonaD

"33" cu Cinty Ionescu, Andreea Duță și Miron Ghiu

“33” cu Cinty Ionescu, Andreea Duță și Miron Ghiu

1 iulie – 4 octombrie 2013
rezidente @ ZonaD – studio Paradis Serial

ZonaD – studio Paradis Serial gazduieste in perioada iulie-octombrie doua rezidente ArtistNe(s)t organizate de Asociatia ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru Artisti in parteneriat cu Muzeul National “George Enescu” – Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” si Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau.

Primul dintre proiecte este “33” (titlu in lucru) – o instalatie performativa inspirata din viata si muzica lui George Enescu, ce va fi realizata de o echipa interdisciplinara de artisti formata din Andreea Duta (coregraf si performer), Cinty Ionescu (artist video) si Miron Ghiu (muzician), in cadrul unor perioade de lucru la Tescani si ZonaD – Bucuresti. Proiectul va folosi elemente de dans contemporan-video-sunet si isi propune sa dezvolte un discurs performativ cu elemente prestabilite si actiune live, care sa imbine elemente folclorice cu cele de factura postmoderna. Punctul de plecare al proiectului il reprezinta Rapsodia nr. 1, prima lucrare cu care George Enescu a devenit faimos peste hotare, performance-ul urmand sa evolueze organic, trecand pe langa fragmente care respecta numerologia lui 3, cu accente pe cea de-a treia Simfonie si pe Simfonia de camera (opus 33), ultima sa creatie. Tehnic vorbind, fiecare “actor” al acestei instalatii performative depinde de ceilalti, prin filmari live care transforma imaginea in sunet si prin sunet care, preluat in priza directa, devine imagine proiectata.

Al doilea proiect, „Omul si albina sa”, este o piesa despre familie, comunitate si sacrificiul ritual, o explorare a potentialului improvizatoric al folclorului, situata la intersectia dintre dans, muzica si poezie. Proiectul este initiat de o echipa interdisciplinara formata din actrita Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca si muzicianul Jak Neumann, si isi propune sa elaboreze un text programatic ce contine o succesiune de viziuni care se viseaza una pe cealalta intr-o intoarcere accelerata in timp.

Ambele proiecte interdisciplinare vor avea premiera pe data de 29 septembrie la Tescani, piesele urmand a fi prezentate in cadrul unui mini-turneu la 1 octombrie la Bacau si 4 octombrie la Bucuresti in aula Muzeului National “George Enescu”.

Proiectele sint realizate in cadrul “ArtistNe(s)t – rezidente artistice 2013” – proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National, initiat de Asociatia ArtistNe(s)t si realizat in parteneriat cu Muzeul National “George Enescu”. Programul de rezidente ArtistNe(s)t a fost initiat de Gabriela Tudor (www.gabrielatudor) in 2006 sub forma unui proiect de colaborare regional finantat de Programul Cultural Elvetian si realizat in parteneriat cu 4 institutii publice de cultura din Tescani, Bacau, Sinaia si Arcus.

Mai multe informatii despre rezidentele ArtistNe(s)t sunt disponibile pe site-ul www.artistnest.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *