Prima rezidență „Gabriela Tudor”, un nou program de mobilitate și sprijin artistic al Fundației Gabriela Tudor, are loc la Bacău în perioada 6 mai – 1 iunie 2019 și este organizată în parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu.
În cadrul acesteia, coregrafa Andreea Novac va continua lucrul la proiectul A dance to keep you company, iar tânăra coregrafă Irina Marinescu va demara proiecul Don’t take it personally. Selecția celor două artiste a fost realizată în urma unui apel lansat în luna februarie.
O prezentare deschisă publicului la finalul rezidențelor este programată pe 31 mai, 18:00 la Centrul de Cultură George Apostu Bacău.
A dance to keep you company
concept: Andreea Novac
cu contributia artiştilor: Virginia Negru, Răzvan Rotaru, Denis Bolborea, Cristina Lilienfeld, Istvan Teglas, Irina Marinescu, Cosmin Manolescu, Alina Uşurelu, Catrinel Catană, Alexandra Bălăşoiu, Mariana Gavriciuc, Beatrice Maria Tudor
A dance to keep you company aduce în atenţie ideea de acompaniere şi/sau companie, în absenţă. Cu acest proiect mi-am dorit să mut accentul dinspre autorul unic înspre autorul colectiv, spre calitatea transmisiei şi subiectivitatea receptării, pentru a evidenţia un timp şi un spaţiu al perspectivelor şi abordărilor diferite, doar parţial auctoriale, puse într-un singur context. Concret, am cerut unor artişti şi prieteni să îmi ţină companie aşa cum consideră fiecare potrivit, de la distanţă, iar materialul coregrafic care astfel apare este, în fapt, un punct de întâlnire al sensibilităţilor şi gândurilor altor oameni traduse prin propria imaginaţie, percepţie şi creativitate. Cercetarea pentru proiectul A dance to keep you company a început în luna martie, într-o rezidenţă oferită de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti la Paris, la La Briqueterie CDCN du Val de Marne; a continuat pe parcursul lunii mai, în cadrul Rezidenţelor Gabriela Tudor, la Centrul de Cultură George Apostu din Bacău.
Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. S-a născut în 1981. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, în prezent fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ şi a devenit în timp globe trotter al spectacolelor de dans şi performance. Începând cu anul 2003 călătoreşte extensiv pentru a participa la ateliere de dans în Europa. Din 2008 începe să creeze propriile piese – Dance a playful body, Pretend we make you happy, Despre tandreţe, 37 minutes of make believe, A truth, a lie and a list of possibilities – pe care le prezintă pe scene naţionale şi internaţionale. Beneficiază de burse şi rezidenţe de creaţie în ţară (Bucureşti, Cluj, Bacău) şi în străinatate (Italia, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Austria, Ungaria, Franţa), burse pentru cercetare asupra mişcării în Italia şi colaborează cu artişti din români sau străini. Participă ca interpret sau coregraf în festivaluri şi proiecte europene – Explore Dance Festival, Europe in Motion, Romanian Showcase, ArtistNe(s)t – International Contemporary Dance Festival, Romanian Dance Platform, Moving Romania, Dance. Movement. Theatre, etc. Între 2008 şi 2015 este coordonator de comunicare şi consultant artistic în cadrul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, continuând apoi să coordoneze comunicarea unor proiecte de dans sau arte vizuale. Din 2008 este profesor invitat pentru a susţine cursuri şi ateliere de dans contemporan în cadrul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, Fundaţiei Calea Victoriei, Attitude Balet Studio, Fabricii de Pensule Cluj, Teatrului Fix Isi, etc. În 2017, împreună cu Alina Uşurelu şi Irina Marinescu, pune bazele Asociaţiei Developing Art, care derulează o serie de programe şi proiecte interdisciplinare, în zona dansului contemporan şi artelor vizuale. Din 2018 este profesor asociat în cadrul UNATC şi Universitătii Piteşti – sectiile coregrafie si actorie.
Don’t take it personally
de Irina Marinescu
Fiecare emoție puternică are la bază un impuls de a acționa. Putem separa rațiunea de emoție? Adeseori, în dinamica socială şi probabil cel mai des în dinamica relaţiilor de muncă, suntem sfătuiţi şi învăţaţi să nu o luăm personal atunci când comportamentul unei persoane ne lezează. Ce alegeri facem într-un mediu tehnologizat, în continuă și rapidă schimbare? Pornind de la descoperirile făcute de către neuroștiința afectivă (Joseph LeDoux și Antonio Damasio) și adunând diferite povești personale, se conturează începutul unei invitații la dialog între corpul fizic și cel emoțional: Don’t take it personally.
Irina Marinescu s-a îndrăgostit iremediabil de dansul contemporan în 2009. De atunci și-a început educația nonformală: ateliere de dans contemporan cu profesioniști români și străini, a participat la ateliere de Feldenkrais, Viewpoints, Das Theatre Feedback Method, Contact improvisation, producție de spectacol de dans și de film. Toate au condus la primul său performance There’s no place like dance în 2014, urmat de proiectul Up Stairs în 2016, iar din 2017 este co-fondatoare a Asociației Developing Art.
O noua rezidență va fi organizată în perioada 1-21 septembrie 2019 la Lisabona în parteneriat cu Asociația Forum Dança. În urma apelului lansat în luna aprilie au fost înscrise 17 proiecte din România, Italia, Belgia, Franța și Portugalia. Selecția va fi realizată la finalul lunii mai. În conexiune cu cele două rezidențe va fi organizată la București o masă rotundă și va fi realizat un ghid al programelor de rezidență desfășurate în România.
Rezidențele „Gabriela Tudor” sunt inițiate de Cosmin Manolescu și sunt un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.