Rezidențele „Gabriela Tudor”: Cristina Lilienfeld și Răzvan Țupa la Lisabona

Cea de a doua rezidență artistică „Gabriela Tudor” se va derula la Lisabona in perioada 2 – 21 septembrie 2019 fiind organizată în parteneriat cu Asociația Forum Dança și va găzdui proiectul artistic interdisciplinar Capilar, inițiat de coregrafa Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa.

Capilar este un proiect la intersecția dansului cu poezia în care cei doi artiști doresc să aprofundeze tema oglindirii în celălalt și își propun să dezvolte un limbaj de comunicare prin respirație, acesta fiind un punct comun atât mișcării, cât și textului. „Respirația ca formă esențializată de comunicare, ca formă de dans și generator al fizicalității, ca început al cuvântului, va deveni un cod, un tip de limbaj esențializat. Simțurile vor deveni din ce în ce mai acute pentru a putea susține un nou tip de relaționare dând naștere unui mix de exprimări și feluri de a fi. Acest tip de fizicalitate creată din lucrul cu respirația se leagă în mod profund de tema oglindirii în celălalt având ca punct comun căutarea sinelui în afară. Gestul introducerii aerului în interiorul corpului pentru a-l elibera schimbat în afara noastră, pentru a împărți o parte din moleculele noastre cu celălalt este un punct de plecare și de întâlnire între două individualități. Astfel, dansului și poezia se amestecă încălcându-și granițele, la fel cum o vom face și noi ca artiști, la fel cum o face aerul care părăsește limitele noastre fizice.”

Capilar este în același timp un proiect de cercetare al universului poetic a lui Fernando Pessoa. Cristina și Răzvan își propun să creeze la Lisabona un dialog cu lucrările sale, iar în prima perioadă de documentare a rezidenței aceștia vor realiza interviuri cu vorbitori nativi de portugheză din orașul lui Pessoa pentru a reține modul în care un locuitor din Lisabona pronunță și își organizează respirația pentru a rosti versuri din Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos, Bernardo Soares și alți poeți inventați de Pessoa. Programul rezidenței va include lucru în studioul de dans dar și interviuri cu localnici, discuții, precum și o cercetare a arhivei existente în mediateca Forum Dança. „Ne dorim ca la finalul procesului de lucru să avem o structură de spectacol pe care să o putem re-explora și prezenta de-a lungul timpului. Gândim aceasta rezidență ca pe un prim pas dintr-o colaborare extinsă pe care o proiectăm pe termen lung și în care ne dorim să dezvoltăm o serie de proiecte cu tema eu în (și prin) ochii celuilalt.” Rezidența „Gabriela Tudor” de la Lisabona se finaliza cu o prezentare publică informală și cu realizarea unui spectacol care va fi ulterior prezentat la București.

Cristina Lilienfeld
este coregraf, performer; s-a născut in 1984 la București. A studiat coregrafia în cadrul U.N.A.T.C. și a absolvit 2008 cu lucrarea de licență 1+1=1. Între timp a studiat psihologia la Facultatea de Sociologie-Psihologie în cadrul Universitatii Spiru Haret, urmând apoi studii de formare în psihoterapie experiențială in cadrul S.P.E.R. (deține un atestat de consilier psihologic din 2010). A colaborat cu o serie de artiști români importanți – regizorul Alexandru Darie, coregrafii Cosmin Manolescu, Andreea Novac, Mădălina Dan, Mihaela Dancs, compozitoarea Irinel Anghel și poetul Cosmin Răzvan Țupa. Piesele sale au fost prezentate cu succes la București, Cluj, Timișoara, Brașov sau Luxemburg, iar spectacolul Layers a fost prezentat în 2016 in cadrul unui turneu în cinci țări europene ca parte a programului DanceRoads (Bordeaux, Torino, Cardiff, Arnhem și București). Din 2010 predă cursuri de dans contemporan adresate amatorilor, cursuri cu o puternică componentă de autodezvoltare personală. De asemenea, este unul din promotorii tehnicii de Contact Improvisation în București, prin ateliere susținute în colaborare cu Virginia Negru și Joel Silva, organizarea de jam session-uri și de ateliere cu profesori din toata lumea. În 2018, Cristina Lilienfeld a semnat coregrafia pentru piesa de teatru Dancer In The Dark în regia lui Kocsardi Levente, piesă care a avut premiera în martie 2018 la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara. Din 2016 Cristina face parte alături de Smaranda Găbudeanu și Virginia Negru din Asociația PETEC (Asociația Pentru Teatru și Carte).

Cosmin Ravan Tupa este poet si jurnalist cultural. A lucrat si publicat articole în Cotidianul, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, Dilema veche, Cultura, Revista la Plic, Revista Cuvantul și a fost redactor secția Cultură Ziarul Ring (2010-2016), redactor şef adjunct Realitatea TV (editor vreme Time Out Bucureşti 2008-2009, editor secţia film Revista Cuvântul, 2006-2008, redactor şef Revista Prezent 2005-2006, redactor Evenimentul zilei 2002-2005, redactor Editura Muzicală 1999-2001. Din 2008 a conceput și a susținut performance-uri de poezie ca evenimente separate sau în cadrul unor festivaluri de gen din România, Statele Unite, Slovacia, Germania, Israel.  A organizat ateliere de poezie la Timişoara, Constanţa, Târgovişte (2010-2015), Chişinău, Bucureşti, Sibiu (2014), Poiana Braşov (Licart 2012-2015), Mogoșoaia (2017), Târgu Mureș (2017) si a avut lecturi publice în România şi în mai multe oraşe din străinătate printre care Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb. Din 2001 până în prezent a publicat o serie de cartie  – Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la republica poetica (monografie, 2015, Casa de Pariuri Literare ), poetic. cerul din delft si alte corpuri romanesti (poezie, 2011- Casa de Editura Max Blecher), corpuri româneşti (poezie, 2005- Cartea românească), fetiş (poezie, 2001-Semne, 2003-Vinea) și a semnat mai multe selecţii neoficiale (ediţii underground) la Bucureşti (în colecţiile “Carmen” şi “no name”) şi la Cluj (colecţia Tiuk!). Din 2004, textele lui Cosmin Răzvan Țupa au fost selectate în antologii publicate în România, Cehia, Slovacia, Marea Britanie, Statele Unite, Serbia și Ungaria.

Programul-pilot de rezidențe europene „Gabriela Tudor”  este un proiect inițiat de Cosmin Manolescu  în memoria Gabrielei Tudor (manager cultural, fondatorul programului de rezidențe ArtistNe(s)t, 2005-2009) care se va finaliza în luna octombrie cu o masă rotundă și un ghid despre rezidențele artistice din România.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National și realizat cu sprijinul programului de mobilitate I-PORTONUS, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *