ZonaD – studio Paradis Serial, un spațiu cultural alternativ deschis în iunie 2012 la București de Ștefania Ferchedău și Cosmin Manolescu, se va închide la final de noiembrie. ZonaD a fost un spațiu-laborator independent, dedicat dansului și artelor contemporane, cu un program destinat formării profesionale, cercetării artistice, dezvoltării publicului și colaborării artistice internaționale. Studioul a funcționat ca un program al Fundației Gabriela Tudor, încurajînd practicile colaborative și cercetarea individuală, mediind și facilitind în același timp întîlnirea dintre artiști și publicul larg.
Lipsa resurselor financiare adecvate și constante pentru menținerea spațiului pe întreaga durata a anului nu ne mai permite în prezent continuarea programului acestuia în formatul actual. Închiderea ZonaD este cauzată în egală măsură de lipsa de perspectivă pe care o au inițiativele non-profit în România, întrucît, pe măsură ce ZonaD și-a cîștigat locul și recunoașterea pe scena artistică, contextul pentru artele contemporane în România s-a deteriorat progresiv, chiar din ce în ce mai mult în ultimul an. Deși ZonaD s-a bucurat de atenția constantă a publicului, a artiștilor și a mass-media, care au apreciat din plin energia și au sprijinit creativitatea spațiului, și în ciuda faptului că am reușit să atragem fonduri internaționale adecvate unei asemenea inițiative (fonduri europene sau finanțatori privați), nu am avut succes în a obține un sprijin suficient din țară, de la instituții și finanțatori români, ceea ce ar fi asigurat existența pe termen lung a acestui spațiu de tip laborator.
Pe durata celor doi ani și jumătate de activitate, ZonaD a programat peste 25 de ateliere și cursuri pentru artiști, dar și pentru neprofesioniști, susținute de coregrafi romani și străini, peste 10 seri de improvizație live și video; 10 rezidențe artistice pentru dezvoltarea unor noi producții și proiecte de dans; 10 proiecții de filme de dans cu nume importante precum Marina Abramovic, Akram Khan, Alain Platel; numeroase artist talks, conferințe și evenimente speciale în format laborator și experimente la granița între diverse discipline artistice. ZonaD a fost gazdă bună pentru proiecte inițiate de peste 50 de artiști, coregrafi, muzicieni, artiști vizuali, performeri și actori din România, Irlanda, Cipru, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Turcia, SUA. În ultimii 2 ani în spațiul nostru au fost dezvoltate 7 noi spectacole și piese coregrafice, de teatru sau interdisciplinare, realizate de echipe mixte de artiști români și străini. ZonaD a fost de asemenea casa bună pentru proiectele internaționale „E-Motional: Bodies & Cities” (2012-2013), „E-Motional: rethinking dance” (2013-2014) și pentru proiectul de colaborare româno-japonez „Eastern Connection” (2013), inițiate și derulate de Fundația Gabriela Tudor. ZonaD a susținut întîlnirile periodice ale programului „Cultura în educație”, proiect inițiat de Raluca Iacob (Pop) și Asociația MetrCub și a fost gazda întîlnirilor informale ale Coaliției Sectorului Cultural Independent, locul unde a fost imaginat manifestul „Carta pentru Cultură Vie” (www.culturavie.ro). Aproximativ 3.500 de persoane, artiști, manageri, critici și producători din România și din străinătate, public larg ne-au vizitat la ZonaD cu ocazia diverselor noastre evenimente.
În fapt, închiderea spațiului ZonaD este și un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa de perspectivă pentru artiștii și managerii culturali independenți din România. „Credem că fenomenele artistice ale ultimilor ani, generate de sectorul non-profit prin crearea de noi spații creative și comunități în jurul acestora, o diversitate de noi conținuturi artistice, care răspund preocupărilor actuale și realităților societății în care trăim, mobilitatea crescută a artiștilor la nivel internațional, derularea de programe complexe, adaptate nevoilor noului public cultural, nu beneficiază de înțelegere și de un răspuns adecvat din partea instituțiilor în măsură să proiecteze strategii și să sprijine cultura contemporană din România. Scăderea sprijinului public pentru cultură ca urmare a unui fenomen generalizat în detrimentul artelor contemporane și în favoarea abordărilor tradiționaliste nu este însoțită, din păcate, de o creștere a sprijinului privat de tip sponsorizare, nu avem încă în România o cultură a acestui tip de susținere” (Ștefania Ferchedău, manager ZonaD).
„Din experiența ultimilor 15 ani, în care am organizat nenumărate proiecte culturale, consider că problema sectorului cultural non-profit nu este doar lipsa resurselor financiare, ci și proasta gestionare a banului public și lipsa de deschidere și de ințelegere pe care majoritatea instituțiilor culturale, precum – Ministerul Culturii, Centrul Național al Dansului, Institutul Cultural Român, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – o au pentru sectorul cultural neguvernamental și proiectele independente. Un spațiu-laborator cu deschidere internațională precum ZonaD, atît de necesar artiștilor, publicului și sectorului cultural în general, nu poate să reziste pe termen lung doar dintr-o co-finanțare europeană, cîteva proiecte sprijinite punctual și din contribuția unor platforme de crowd-funding. Este nevoie de o viziune și o strategie de dezvoltare și de sustinere pe termen lung a sectorului cultural neguvernamental. Este momentul să înțelegem că sistemul cultural trebuie reformat la fel ca și celalalte sectoare (industrial, minier, social sau educațional) și că trebuie să sprijinim și să finanțăm nu numai proiecte punctuale, ci și organizații neguvernamentale, așa cum se întîmplă deja demult în alte țări europene pe baza unor programe anuale sau multianuale. Mai este doar puțin pînă cînd și ONG-urile culturale, cele mai dinamice motoare ale sectorului cultural, vor sucomba și își vor îngheța activitatea” (Cosmin Manolescu, director executiv, Fundația Gabriela Tudor).
Ultimul eveniment ZonaD în formatul actual va fi un jam-session „all-night long”, care va avea loc vineri, 28 noiembrie, de la ora 20:00, în spațiul nostru din str. Iulia Hașdeu nr. 3 (zona Popa Tatu/ Matache). La eveniment sînt invitați toți artiștii, participanții la diversele ateliere și cursuri de dans pe care le-am organizat, precum si publicul larg.
Deși spațiul fizic ZonaD nu va mai exista în 2015, proiectele noastre vor continua. Din piesele de rezistență ale lui 2015 amintim atelierul susținut de renumitul teoretician și curator André Lepecki de la New York Univerity/ Tisch School of the Arts (17-24 mai), prezentarea coproducțiilor și a rezultatelor programului E-Motional la București (iunie/iulie), precum și un showcase dedicat proiectului româno-japonez Eastern Connection (octombrie/ noiembrie 2015). Fundația Gabriela Tudor va continua să ofere și în 2015 programe de formare profesională, ateliere și spectacole inovatoare, așa cum o face încă din 1997.
Pentru o imagine asupra recepției ZonaD puteți revizita
http://www.sapteseri.ro/ro/articole/zonad/ (Mihaela Michailov)
http://www.romlit.ro/zona_d_ans__sfideaz_adversitile (Liana Tugearu)
Contact:
Cosmin Manolescu, Ștefania Ferchedau
serial.paradise@artsf.ro, http://zonadstudio.wordpress.com/, http://e-motional.eu/
0722 322 366, 0740 300 124
Pingback: Hello world! | artsf.ro