ZonaD ca platforma de dans si proiecte in 2015

Desi spatiul fizic ZonaD s-a inchis, ZonaD va continua ca o platforma de dans contemporan in cadrul careia ne vom desfasura in continuare activitatile de tip laborator, dezvoltate si pina in prezent, cu deosebirea ca nu le vom mai derula intr-un studio propriu, ci in alte spatii.

Va asteptam sa ne urmariti asadar si in 2015. Din evenimentele cele mai importante ale lui 2015 amintim atelierul sustinut de renumitul teoretician si curator André Lepecki de la New York University/ Tisch School of the Arts (17-24 mai), editia a 3-a a Festivalului E-Motional si prezentarea coproductiilor și a rezultatelor programului E-Motional la Bucuresti (iunie/iulie), precum si un showcase dedicat proiectului romano-japonez Eastern Connection (octombrie/ noiembrie 2015) cu spectacole realizate de artistii romani si japonezi participanti in proiect.

Alte evenimente, cursuri si ateliere pentru profesionisti si amatori vor fi anuntate pe masura ce calendarul lor devine clar. De asemeneea, ZonaD si Fundatia Gabriela Tudor sint in 2015 parteneri ai proiectului Sustine cultura in educatie, condus de Raluca Iacob (Pop) si Asociatia MetruCub.

Piesa [Fragil] va avea premiera in cadrul unui turneu european in perioada iunie/iulie la Luxemburg, Riga, Porto si Bucuresti, prezentarea acesteia fiind insotita de lansarea documentarului de making of al spectacolului realizat de Cosmin Manolescu si Tania Cucoreanu, care va include secvente din procesul creativ si interviuri cu realizatorii spectacolului.

Festivalul E-Motional, organizat la a treia ediție, va închide proiectul E-Motional rethinking dance și va avea loc în perioada iunie-iulie 2015. În cadrul festivalului vor fi organizate următoarele activități si evenimente:
– o instalație pe diverse medii va expune rezultatele programului E-Motional: rethinking dance, realizat de Cosmin Manolescu și Ștefania Ferchedău în perioada 2013-2015. Creații originale ale artiștilor participanți din cele 3 țări ale programului, România, Portugalia și Letonia și alte țări europene se vor afla la prima prezentare. Instalația va cuprinde fotografii de performance, instalații video și de sunet și va fi însoțită de o serie de evenimente performative conexe. Între artiștii români invitați să participe se vor afla: Modulab cu proiectul „despre corp și prezență” (prezentat mai jos), Veioza Arte/ Tania Cucoreanu și alții.
– 2 rezidențe MAP – sharing of processes ce vor fi acordate pentru 2 noi proiecte coregrafice cu profil interdisciplinar (unul realizat de artiști români și unul realizat de un coregraf din Portugalia) – cele 2 proiecte vor fi prezentate publicului sub forma unor spectacole work-in-progress;
– o rezidență de cercetare artistică pentru proiectul „despre corp și prezență” condus de Cosmin Manolescu și Ioana Calen. Un concept nou va fi dezvoltat de o echipă formată din coregrafi, performeri și artiști din zona multimedia/ artă interactivă, prin platforma Modulab. Lucrînd cu prezența și absența corpului, proiectul își propune să cerceteze ce tip de conținut vizual creează activitatea neuronală a unui performer în timp ce își reprezintă în minte o coregrafie anume care este imprimată în corpul său, dar pe care o reproduce doar virtual. Performerii urmează a fi selecționați în primăvara 2015.
Festivalul E-Motional se va inchide cu prezentarea în tandem a celor 2 producții internaționale care au fost realizate în cadrul proiectului, [Fragil], realizat de Cosmin Manolescu, și I say to you: sing”, realizat de Olga Zitluhina din Riga.

Blogul ZonaD va functiona in continuare ca platforma noastra online cu info despre ceea ce facem.

Pina cind ne vom reintilni, va dorim sarbatori linistite si un an nou plin de inspiratie.

Stefania Ferchedau & Cosmin Manolescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *