WHAT’S NEXT? platformă europeană de cercetare artistică — Un proiect solidar cu artiștii și refugiații ucraineni

În vreme de războaie și conflicte, cultura, solidaritatea și empatia față de ceilalți sunt esențiale pentru a putea merge mai departe și a avea o viziune pentru viitor. În luna aprilie, Cosmin Manolescu și Fundația Gabriela Tudor lansează la București un spațiu deschis pentru dialog și schimb cultural, în care vor fi testate de-a lungului lui 2024 noi formate de întâlnire între artiști și public și o serie rezidențe și laboratoare de cercetare menite să sprijine colaborarea între artiști și organizații culturale din România, Polonia, Germania și Ucraina.

Lansat anul trecut la București printr-un eveniment special, Spații culturale independente și artiști în timpuri de criză, programul What’s Next?, co-finanțat de Uniunea Europeană și de Administrația Fondului Cultural Național, demarează primăvara aceasta cu noi activități cuprinzând ateliere, rezidențe, discuții, mese rotunde și laboratoare de cercetare artistică.

În deschiderea programului din acest an, coregraful Cosmin Manolescu va modera miercuri, 24 aprilie, atelierul E-Motional Bodies spațiu de solidaritate cu Ucraina, în care artistele Nana Biakova & Evgeniya Melkonyan, aflate la București pentru o rezidență în programul Antonin Artaud Fellowship, se vor întâlni cu comunitatea de refugiați ucraineni din București, vor vorbi despre creația lor și vor petrece împreună cu participanții o seară de dans și discuții de la egal la egal. Atelierul va avea loc la spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, și este oferit gratuit tuturor celor interesați, în special persoanelor refugiate din Ucraina. Participarea se face pe bază de înscriere la cosmin@gabrielatudor.ro sau WhatsApp 0722 322 366.

Performing Togetherness, prima rezidență colectivă din cadrul programului What’s Next?, va demara de Ziua Europei, pe 9 mai, fiind organizată de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Goethe-Institut și Institutul Polonez, urmând să se desfășoare la spațiul AREAL din București și la Marea Neagră. Timp de 3 săptămâni, 8 artiști din Germania, Polonia, Ucraina și România — Thomas Klaus Rohe (dansator, coregraf), Agnieszka Gotowała (artist vizual, fotograf), Karolina Marcinkowska (antropolog, terapeut), Cinty Ionescu (video designer), Alexandra Vieru (performer), Rita Lira, Nana Biakova și Viktoriia Khoroshylova (coregrafe din Ucraina) — vor participa la un format de rezidență-laborator, axată pe cercetare, dialog și schimburi culturale, într-un context interdisciplinar menit să sprijine reflecția și inovația legate de teme precum curajul, solidaritatea și grija față de oameni, prin abordări colective și participative. Rezidența, va include deopotrivă ateliere și dezbateri și se va finaliza pe 26 și 27 mai cu o serie de prezentări și discuții la spațiul Pavilion al Goethe Institut București.

Culture Utopias, dubla rezidență organizată la inițiativa Fundației Gabriela Tudor împreună cu partenerii Institutul de Cultură Wroclaw din Polonia și proto produkciia din Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Varșovia, Institutului Polonez din București și Forumului Cultural Austriac, va avea loc în această vară la București și Wroclaw. Timp de 2 luni, în perioada 3-30 iunie și 15 august-15 septembrie, artiștii David Ari (artist vizual, România), Mariia Bakalo (coregrafă, Ucraina) și Paulina Woźniczka (coregrafă, Polonia) vor construi un spațiu de reflecție asupra războiului din Ucraina, dar și a problemelor legate de grija față de oameni și societate, solidaritate și curaj. Curatoriată de Cosmin Manolescu și Paulina Brelińska-Garsztka, dubla rezidență va include ateliere, discuții și un program artistic cu vizionări de spectacole și conferințe.

Partenerii proiectului european What’s Next? se vor întâlni la București în perioada 17-19 iunie pentru pregăti organizarea unui laborator european la Wroclaw în luna noiembrie, ocazie cu care vor participa la o masă rotundă despre viitorul colaborărilor culturale europene post-război cu Ucraina, care va avea loc la spațiul AREAL în data de 18 iunie 2024.

Tot în cadrul What’s Next?, coregraful și managerul Cosmin Manolescu, directorul executiv al Fundației, participă în perioada 8-12 aprilie la atelierul “Dance & Resilience”, organizat de Tanec Praga și European Dance House Development Network, ocazie cu care va lua parte și la programul de spectacole și discuții propus de Czech Dance Platform, aflat la cea de-a 30-a ediție. Cosmin Manolescu va participa de asemenea ca invitat în luna august la Internationale Tanzmesse nrw 2024 din Dusseldorf, cel mai important târg de dans contemporan din Europa, în cadrul programului International Visitors Programs, ocazie cu care va avea întâlniri cu diferite centre coregrafice și spații de dans din Germania.

Nu în ultimul rând, o nouă ediție a rezidenței Gabriela Tudor va avea loc în perioada august-septembrie 2024, cu participarea coregrafei Mariia Kondratieva, care va lucra la un proiect coregrafic despre fragilitate în contextul războiului din Ucraina. Derulată anual, această rezidență este dedicată memoriei Gabrielei Tudor (1959-2009), o personalitate marcantă a managementului cultural din România, co-fondatorul Fundației care îi poartă numele și unul din cei mai importanți susținători ai programelor de rezidență în România.

Informații detaliate despre programul rezidențelor vor fi disponibile pe platforma online de proiecte a Fundației, www.dans.ro, și  pe contul dedicat de Instagram @performing.utopia.

Rezidențele și activitățile Fundației din 2024 sunt organizate în cadrul programului What’s Next? Safe cultural multi-spaces for multidisciplinary reflection on (post)war and (post)crisis European identity organizat de Fundația Gabriela Tudor, zusa & MitOst e.V. (Germania), Musiktheatertage Wien (Austria), Proto produkciia (Ucraina) și Wrocław Institute of Culture (Polonia) și sunt co-finanțate prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Rezidențele și călătoriile de reperaj sunt o componentă a programului What’s Next — platformă europeană de cercetare și creație artistică, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Parteneri media: Zile și Nopți, Revista Scena.Ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *