Ziua Internațională a Dansului | 29 aprilie 2020

Comunitatea dansului din întreaga lume sărbătorește în fiecare an, în 29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului. Inițiativa a fost fondată în 1982 de Comitetul Dansului din cadrul Institutului Internațional de Teatru care a ales ca această artă să fie celebrată în ziua de 29 aprilie, ziua de naștere a profesorului de dans Jean-Georges Noverre (1727-1810), creatorul baletului modern. În mod normal în această zi sunt organizate spectacole, prezentări de filme, ateliere și evenimente coregrafice care celebrează arta dansului.

În mod excepțional, din cauza pandemiei provocate de coronavirus și a stării de urgență care a dus la anularea tuturor proiectelor coregrafice, colectivul 4 Corpuri va sărbători Ziua Dansului printr-un mesaj performativ ce va fi lansat în social media. Coregrafii Cristina Lilienfeld, Andreea Belu, Andreea Novac, Cosmin Manolescu, Smaranda Găbudeanu, Simona Dabija, Alexandra Bălășoiu și Denis Bolborea vor lansa în mediul online scurte mesaje de Ziua Dansului pe 29 aprilie începând cu ora 10:30. Mesajele lor adresate comunității artistice și iubitorilor dansului vor fi disponibile în paginele lor personale, dar în pagina Facebook dedicată.

Deopotrivă, coregraful Cosmin Manolescu a lansat un apel internațional „Let’s Dance for Life” către artiștii și iubitorii dansului de pretutindeni pentru a dansa pe 29 aprilie timp de câteva minute începând cu ora 12 într-o mișcare colectivă pentru a-i susține pe cei care sunt bolnavi în spitale din cauza coronavirusului și în sprijinul personalului medical implicat în această luptă pentru viață. Toți cei interesați se pot alătura acestui mesaj dansând timp de câteva minute în casă, pe stradă sau la locul de muncă. Ulterior, împreună cu artista vizuală Gemma Riggs din Londra (www.gemmariggs.co.uk), Cosmin Manolescu va realiza  un film documentar pe marginea evenimentului. Cei doritori să participe la acest proiect pot trimite imaginile lor foto sau video la adresa cosmin@danswanderer.ro.

Colectivul 4 Corpuri este o inițiațivă demarată de artiștii Cosmin Manolescu, Andreea Belu, Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Virgina Negru, Camelia Neagu, Simona Dabija, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea pentru deschiderea unui nou spațiu de dezvoltare coregrafică la București, dar și pentru realizarea unor noi proiecte colective precum și creșterea coeziunii sectorului coregrafic din România.

4 Corpuri este un program lansat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociația PETEC, Asociația Delazero, colectivul artistic IndieBox și coregrafa Andreea Belu și va fi dezvoltat în perioada 20120-2021 în cadrul proiectului “4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, program multianual co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *