ZonaD explorare urbană – Timișoara

foto: Gemma Riggs

atelier de dans contemporan condus de Cosmin Manolescu
13-14 mai, 12:00-16:00
15-16-17 mai, 16:00-20:00
18 mai, 12:00-15:00 – spectacol urban

Locație: AMBASADA, Str. Anton Seiller, nr. 2, Timișoara și locații urbane
Participarea este liberă, în limita a 8 locuri.
Înscrieri: scrisoare de interes și biografie la serial.paradise@artsf.ro.
Dată limită înscrieri: 1 mai 2017

ZonaD explorare urbană este un proiect al coregrafului Cosmin Manolescu, în egală măsură o cercetare în dansul contemporan, cît și o modalitate de interacțiune performativă între artiști, public și oraș. Proiectul va fi derulat în premieră la Timișoara în perioada 13-18 mai 2017 cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate a Fundației Gabriela Tudor în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan.

Atelierul va avea loc în spațiul AMBASADA și în diverse locații din centrul istoric al Timișoarei. Orașul, străzile si magazinele sale vor deveni pe durata atelierului spațiu de joacă, experiment și, în final, spectacol. Atelierul va începe zilnic la AMBASADA cu o sesiune de încălzire, improvizații și jocuri coregrafice cu scopul de a pregăti grupul pentru interacțiunea cu orașul, după care va urma un traseu performativ de 2 ore. La finalul fiecărei zile, participanții vor reveni la AMBASADA pentru o cafea și pentru o ultimă sesiune de discuții pe marginea experiențelor și a întîlnirilor performative din ziua respectivă.

Prezentarea finală a rezultatelor atelierului va fi realizată pe 18 mai sub forma unei incursiuni performative urbane, pe un traseu bine delimitat în care participanții la atelier vor dansa și interacționa cu arhitectura și locuitorii orașului. Participanții, fie ei dansatori, actori, arhitecți, alți artiști sau amatori interesați – se pot înscrie pe baza unei scurte scrisori de interes și a unei biografii la adresa serial.paradise@artsf.ro. Numărul de locuri este limitat la maximum 8, iar participarea la atelier este gratuită, în ordinea înscrierilor primite. Nu este necesară existența unei experiențe anterioare în dans contemporan, însă persoanele trebuie să fie deschise pentru interacțiunea cu orașul și disponibile pentru a participa la tot atelierul. Data limită de înscriere este 1 mai 2017.

Atelierul a fost realizat în diverse forme și în alte contexte, la Genova în 2008 în cadrul unui proiect realizat de Fundația Gabriela Tudor si co-finanțat de Institutul Cultural Român, precum și la București în iunie 2015 ca parte din programul pilot București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, organizat de ArCuB în cadrul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. În octombrie 2016 atelierul a s-a bucurat de succes la Brașov în deschiderea festivalului #neoteric – zilele dansului contemporan la Brașov.

Organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociația Culturală ARIERGARDA din Timișoara, atelierul ZonaD explorare urbană face parte din „Publicul e scena”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Mulțumiri speciale: Andreea Iager Tako și echipa AMBASADA, Adela Dragomir

* * *

COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial / Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, Brasov, Cluj-Napoca, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc. Din 1998 a condus în mod curent ateliere de dans pentru copii, actori, profesioniști ai dansului și public larg la București, Brașov, Cluj, Sfântu-Gheorghe, Uzes, Istanbul, Porto, Luxemburg, Riga, Timișoara și a participat în diverse proiecte internaționale de cercetare artistică la Berlin, Lisabona, Paris, Potsdam, Porto, Tokyo etc.

În cei peste 20 ani de activitate profesională a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România, inclusiv în crearea Centrului Național al Dansului București. În iunie 2012 a lansat împreună cu Ștefania Ferchedău platforma ZonaD, care a funcționat ca un spațiu de dans contemporan pînă în decembrie 2014, organizând în mod curent ateliere și cursuri de dans contemporan pentru artiști și amatori, desfășurate în prezent în format itinerant. În perioada 2013-2015 a condus proiectul de colaborare artistică româno-japonez Eastern Connection, care s-a finalizat în noiembrie 2015 cu premiera spectacolului „Zmeul”, realizat în colaborare cu coregraful japonez Zan Yamashita. În perioada 2011-2015 în calitate de director artistic a condus programul european de mobilitate și creație artistică E-Motional (www.e-motional.eu).

În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan iar în decembrie 2015 Fundația Alexandrion i-a oferit premiul secțiunii dans pentru spectacolul „Zmeul”. În ianuarie 2017, Administrația Fondului Cultural Național îi oferă premiul pentru rezistență culturală pentru cei 20 de ani de activitate ai Fundației pe care o conduce.

foto: Gemma Riggs, atelier AMBASASA, septembrie 2016

VIDEO “wings” – film de Gemma Riggs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *