ZonaD Film: LES BALLETS DE-CI, DE-LÀ – descoperă-l pe Alain Platel

© les films du présent

17 octombrie, orele 19.30
film @ ZonaD – studio Paradis Serial

În continuarea seriei deschise de filmul „Marina Abramovic. The Artist Is Present”, ZonaD prezintă un nou film excepțional și o figură artistică de anvergură, puțin cunoscută în România. Vino să îl (re)descoperi pe celebrul coregraf și regizor belgian Alain Platel, întru-un documentar care sărbătorește aniversarea a 20 de ani de activitate a companiei „Les Ballets C de la B”. Alain Platel își filmează dansatorii și explorează originile lor, demersul rezultînd astfel în numeroase momente emoționante. Platel este recunoscut pentru abordarea sa neconvențională și face din public un martor privilegiat al unei noi piese în lucru.

„Les Ballets C. de la B.” este un colectiv coregrafic avîndu-l ca locomotivă pe coregraful Alain Platel. După ce și-a dobîndit recunoașterea pentru producția „Bonjour Madame” (1993), la momentul creării de către Platel a piesei „Iets op Bach” trupa devenise deja faimoasă. În tot acest timp, Platel a încurajat o serie de coregrafi tineri și talentați să se alăture colectivului.

Platel creează piese radicale, greu de clasificat, în zona teatrului-dans. În piesa „Wolf” (2003), 14 cîini bîntuie pe scenă. Între producțiile sale recente se numără „Out Of Context – for Pina” (ianuarie 2010), o reflecție aproape ascetică asupra repertoriului de mișcare al spasmelor și ticurilor. Platel își continuă investigația limbajului de mișcare pentru întruparea unor sentimente vaste. Dorința de ceva care transcende individualul devine din ce în ce mai palpabilă. În colaborare cu regizorul Frank Van Laecke, a creat „Gardenia” (iunie 2010), o producție inspirată de filmul Yo soy así , în care închiderea unui cabaret de travestiți din Barcelona permite o privire în viața privată a unui grup de artiști memorabili, ajunși la bătrînețe.

Platel și-a început cariera ca terapeut ortoped, lucrînd cu copiii. De cînd era mic, a fost pasionat de teatru și de mimă. Autodidact, le-a studiat pe amîndouă, la fel și dansul. Platel obișnuiește să spună că și-a început cariera coregrafică dintr-un simplu accident, cînd, împreună cu prietenii săi a performat în 1984 în fața unui public restrîns în propriul apartament. Un director de festival a participat la acea seară și i-a invitat să prezinte în festivalul său.

LES BALLETS DE-CI, DE-LÀ
Documentar, 110 min, 2006
Coregrafia: Koen Augustijnen, Sidi Larbi Cherkaoui, Christine de Smedt, Alain Platel
Co-producție: lesfilmsduprésent, Viens!, Cobra films, Arte
Regia: Alain Platel
Imaginea: Samuel Dravet
Sunetul: Jan Deca
Montajul: Michèle Hubinon

Vizionarea are loc în cadrul proiectului ZonaD – studio Paradis Serial organizat de Fundația Gabriela Tudor și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Național al Dansului București.

Mulțumiri speciale lui Alain Platel pentru acordarea dreptului de difuzare a filmului la ZonaD.

Donație sugerată: 10 lei. Acces în limita spațiului disponibil, maximum 40 de persoane.

Mai multe informații despre Alain Platel și compania „Les Ballets C. de la B.” la http://www.lesballetscdela.be/.

fragment video: LES BALLETS DE-CI, DE-LÀ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *