ZonaD Film prezintă în premieră filme ale coregrafilor Alain Platel și Akram Khan

credit Chris Van Den Burght

credit Chris Van Den Burght

Festivalul E-Motional cuprinde un program de filme de dans și prezentări de proiecte video/ media realizate de artiști români și străini în trei evenimente dedicate. Prezenta la București cele mai bune producții video din ultimii ani, selecția urmînd să cuprindă filme documentare și de scurt metraj premiate în competiții de gen internaționale, precum “dance on screen on tour”. Programul va include deopotrivă o serie de producții originale realizate în cadrul programului E-Motional.

Intrarea se face pe baza unei donații de 10 lei.

///

duminică, 12 octombrie, 19:00
C(H)OEURS [PREMIERA]
(GERMANIA/SPANIA, 2012)
Regia: Andreas Morell
Coregrafia: Alain Platel
Un teatru muzical de Alain Platel
100 min.

În premieră la București, un film eveniment despre creația renumitului coregraf belgian Alain Platel. De foarte mult timp, tensiunea dintre grup și individ este tema principală a lucrărilor lui Platel. În C(H)ŒURS acesta examinează – alături de dansatorii săi și de corul Teatro Real – măsura în care un grup poate fi “periculos de frumos”. Care este relația dintre naționalismul de secol IX al lui Verdi și Wagner și actualele tendințe ale națiunilor de a se desprinde cu totul de trecut? Platel chestionează emoțiile provenite din alăturarea indivizilor și a grupurilor, și reflectă asupra dinamicii mișcărilor colective și a dimensiunilor publice și individuale.

***

vineri, 17 octombrie, 19:00
THE SIX SEASONS [PREMIERA]
Regia: Gilles Delmas
Coregrafia: Akram Khan
Montaj si productie: Marc Boyer
Productia: Lardux Films
51 min.

Un documentar poetic, “The six seasons” este un film despre realizarea spectacolului „Desh”, o piesă solo al coregrafului Akram Khan. Proiectul este o reflecție asupra originii sale: Bangladesh. Filmul ia forma unei serii de incursiuni și paralele care ne poartă într-o poveste în care fiecare individ este impregnat de cultura din care provine. Privirea autorului se oprește mai întîi asupra problemelor geopolitice din Bangladesh, una din cele mai populate țări din lume, dezvoltînd apoi o reflecție asupra efectelor încălzirii globale și a migrației economice. Întregul film este compus ca un poem, folosind fragmentar imagini ale oamenilor din Bangladesh și concentrîndu-se pe un artist imigrant care, prin dansul său, ne arată visul originii sale. Imaginile ce susțin acest vis ne readuc într-un studio unde, în fața unei oglinzi, totul ar putea fi, pînă la urmă, o iluzie.

Coregraful Akram Khan este recunoscut pe plan internațional pentru vitalitatea pe care o aduce unei practici artistice bazate pe interculturalitate și interdisciplinaritate. Limbajul său coregrafic își are originea în formarea de tip clasic în dansul Kathak și în dansul modern, care reușește să comunice idei și viziuni inteligente, curajoase și noi. Khan este deopotrivă interpret în propriile solouri și în spectacole realizate în colaborare cu alți artiști, și prezintă piese de grup cu propria companie, Akram Khan.

***

Evenimente prezentate în cadrul Festivalului E-Motional organizat de Fundația Gabriela Tudor. Parteneri asociați sînt Centrul Național al Dansului București și lorgean theatre. Evenimentul este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: Șapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, Modernism, ArtAct magazine, ArtClue, România Pozitivă, Sub 25, The ONE, Feeder, Veioza Arte

Detalii despre evenimente la contact@e-motional.eu și http://zonadstudio.wordpress.com/ sau www.e-motional.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *